У ковбасі таки з’явиться м’ясо

у номері / споживач
2 214
0
З першого серпня в Україні починають діяти нові стандарти на виробництво м’ясних виробів. Вони зроблять значно жорсткішими вимоги до м’ясної продукції. Із серпня ковбаси вищого сорту будуть виготовлятися без використання замінників м’яса, а у виробах першого сорту частка замінників м’ясної сировини не перевищуватиме 30%.
– У всіх ковбасах вищого гатунку заборонено використовувати сировину нем’ясного походження, – повідомив Ігор СУВОРОВ, провідний інженер ДП "Чернівецький регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації "Буковинастандартметрологія". – Тобто, туди не можна додавати крохмаль, білок, сою чи інші замінники м’яса. У виробах 1-2 сорту такі добавки дозволені в різних пропорціях. Частка замінника залежить від сорту і виду ковбасної продукції.
Тож навіть у варених ковбасах вищого гатунку частка м’ясної сировини повинна становити 100%, першого сорту – мінімум 70%, другого – 60%.
Паралельно з цими держстандартами будуть діяти і технічні умови, розроблені різними виробниками м’ясопродукції. Але, згідно із загальними вимогами, якщо є держстандарт, то технічні вимоги повинні відповідати цим станадртам.
– Проконтролювати дотримання виробниками ковбас цих стандартів можна лише на етапі закладки інгредієнтів у фарш, – каже Ігор Суворов. – Після приготування масова частка складових може змінюватися. Усе залежить від того, яка оболонка в ковбаси: якщо непроникна, поліетиленова – співвідношення збережеться, якщо проникна, то співвідношення інгредієнтів може змінитися.
Щоб уникнути фальсифікацій ковбас традиційного асортименту, заборонено використовувати для назв інших ковбасних виробів найменування ковбас традиційного асортименту, заборонено утворювати похідні слова від загальновідоміх назв або використовувати ці назви у сполученні з іншими словами. Це означає, що традиційні види ковбас ("Докторська", "Молочна", "Любительська", "Московська" тощо) повинні виготовлятися за традиційною рецептурою, спільною для всіх без винятку виробників. Інакше використовувати відомі з радянських часів бренди заборонено. Тобто, випускати "Докторську" за іншою рецептурою, скажімо, за технічними умовами виробника, не можна. Так само не можна називати ковбасу сполученнями типу "Докторська нова" чи "Сервілат улюблений".
Нові стандарти були затверджені в рамках гармонізації законодавства з нормами ВТО. Вони покликані сприяти стандартизації, адже сьогодні в продажу можна знайти кілька видів "Докторської", і, залежно від виробника, їх склад, ціна і смак відрізнятимуться.
Сьогодні склалася ситуація, коли майже кожен м’ясокомбінат міг розробляти власні технічні умови і випускати ковбасу з будь-яким набором інгредієнтів.
За даними фахівців, більшість заводів сьогодні додають до ковбаси соєві гранули і м’ясні обвалки (фарш, в який ідуть обрізки з кістками і жилами). А деякі шукають ще дешевші інгредінєти, скажімо, манку. Окрім того, для здешевлення комбінати нерідко замінюють зазначений у класичній рецептурі вид м’яса іншим. Скажімо, у виробництві "Докторської" повинна використовуватися парна телятина, яку часто замінюють дешевшою сировиною.
Як наслідок, запровадження нових ДСТУ фахівці прогнозують чергове подорожчання м’ясопродуктів.
На замітку
Як обрати ковбасу, виготовлену лише з м’яса:
- На етикетці обраної ковбаси зазначено, що вона вищого сорту.
- Подивіться, за яким нормативним документом виготовлена ковбаса. Краще, якщо це Держстандарт (літери ДСТУ з відповідним індексом). Якщо на етикетці зазначено, що вона виготовлена за технічними умовами (ТУ), то це не гарантує її повністю "м’ясне" походження.
- Уважно читайте склад продукції на етикетці. Усі "нем’ясні" інгредієнти (домішки, згущувачі, замінники) повинні бути зазначені на етикетці. Причому, вказуються вони у порядку своєї частки в продукті: перші в списку завжди інгредієнти з найбільшою масовою часткою, останні – з найменшою.
- Звертайте увагу на назву ковбаси.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм