RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«В Євросоюз хочуть олігархи…»


Проросійські сили активізувалися в Україні напередодні підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Роботу прихильників "об’єднання братніх народів" відчули навіть чернівчани. Уже кілька місяців невідомі активісти розмальовують російськими триколорами електроопори та паркани в місті.

Громадські організації відкрито заявляють про свою проросійську орієнтацію і намагаються протистояти підписанню угоди з ЄС. Але які шанси в цих активістів?

"За що вам гроші давати? За участь?"

Ми вирішили з’ясувати, чим займаються проросійські рухи на Буковині.

Громадська організація "Український вибір" – рух, який фінансово підтримує колишній глава адміністрації Кучми і лідер СДПУ(О) Віктор Медведчук, – приблизно рік тому відкрила представництво і в Чернівцях. Ми знайшли цей офіс на околиці міста, за приміщенням заводу "Кварц". Кореспондент "МБ" "перевтілився" в студента-другокурсника – прихильника Митного союзу. Спробував вступити в ряди цього руху.

Кабінет керівника цієї громадської ініціативи на Буковині можна порівняти зі справжнім музеєм. Гарні апартаменти, недешеві меблі й дорогий ремонт кабінету – ось що побачили ми, прийшовши сюди. Це Георгій Кузнєцов – 62-річний військовий пенсіонер, відомий у Чернівцях активіст із проросійськими поглядами. У свій час він під час зустрічі зі студентами ЧНУ смертність населення України за роки незалежності назвав більшою, ніж під час репресій.

На столі – три прапорці: України, Росії та ще один фіолетовий, із символікою організації. На стіні, за кріслом керівника організації, портрети Януковича та Путіна.

Знайомимося з паном Кузнєцовим. Чоловік цікавиться, чому я хочу саме в "Український вибір". Вигадую, мовляв, Європи нам не треба, а майбутнє України – з "братніми" народами.

– Вам потрібно зайти на сайт нашої організації, почитати маніфест. І якщо ви будете згідні, то увійдете в наші ряди, – розповів чоловік і дав мені час подумати до 14 жовтня.

З організаційних питань Георгій Васильович переходить до високих матерій: "Зараз такі умови, що нормальної роботи в Європі немає. Поїдьте на Захід – там праця малооплачувана, некваліфіковано все. І туди їдуть люди з вищою освітою. А африканці зараз, після вступу в ЄС, приїдуть сюди, до нас. І ми тут будемо їхньою прислугою, як колись у Львові в 1939 році. Тоді українців було тільки три проценти. Всі інші – німці і євреї".

Коли чоловік виговорився, намагаюся перейти до більш приземлених тем.

– А щоби вступити до вас, потрібно щось платити? – запитую.

– Ні, – відповідає він. – Ось коли зароблятимете, братимете участь в наших акціях, то зможете допомагати. А поки що ви вчіться на п’ятірки. І активістам ми не платимо нічого. Ось якщо станете колись доктором чи кандидатом наук і братимете участь у круглих столах, гонорар у розмірі кількох сотень зможете отримати. А так, за що вам давати гроші? За участь?

"Не їв би хліб із Росії"

Пан Кузнєцов розповідає про те, чому він у цій організації: "Я читав маніфест і згоден із ним. Раніше я був у Партії регіонів…"

– Але ж нині ця партія хоче в Євросоюз, – перебиваю його.

– В Євросоюз хочуть олігархи, в яких гроші там лежать, – впевнено відповідає він. – Їм байдуже. Їм там ще краще буде – під європейські закони легалізують свої гроші, зароблені непосильною працею людей.

– А те, що Янукович став зараз головним євроінтегратором України…

– А де в нього гроші? Невже він бідна людина? …

Чоловік завершує нашу розмову, бо йому терміново потрібно кудись їхати. Пропонує підвезти мене на своєму автомобілі. Я погоджуюся, і ми сідаємо в його ще зовсім нову Toyota Fortuner (якщо вірити сайтам оголошень, новий такий автомобіль нині коштує приблизно 312 тисяч гривень).

– А ви свою іномарку замінили б на "Жигулі"? – запитую.

– А ви їли би хліб із землею?

– Із землею – ні. А з Росії чи Білорусі – їв би…

– Я б не їв ні з Росії, ні з Білорусі. Людина повинна бути людиною. Вона хоче краще жити, вона хоче заробляти і все мати. З підписанням угоди про асоціацію ми незалежність свою втратимо. Бо всі питання уже в Брюсселі будуть вирішуватись.

– Машина, бачу, у вас хороша… – перебиваю чоловіка.

– У мене ще краща була…

Запитали ми Георгія Васильовича й про те, хто розмальовує триколорами Росії стовпи у Чернівцях. На це він зауважив, що то не їх рівень.
Микола КОБИЛЮК
11-10-2013, 12:41
Коментарів 0 Переглядів 2 152

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.