RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Нардепи живуть «апетитно»

Лобстери, осетрова ікра та устриці – це ще не весь перелік страв, якими харчуються у парламенті народні обранці. Щороку для українських парламентарів закуповують харчів на мільйони гривень.

За місяць у парламенті випивають 300 літрів горілки, 14 літрів коньяку та сім літрів вина. Самі нардепи у споживанні алкоголю на роботі не зізнаються. Тому можна лише здогадуватися, які продукти харчування так впливають на їхню законотворчість та викликають блокування трибун та бійки.

Фаріон їсть салати, а Чечетов – рибні котлети

Парламент щоранку починає роботу з прийому санепідслужби, повідомляє ТСН. Лікарі беруть проби на аналіз з усієї їжі для народних обранців, а страви затверджують на кулінарній раді. Працівники буфету вже знають улюблену їжу обранців. Зокрема столичним журналістам офіціанти розповіли, що найбільшим ласуном вважають опозиціонера В’ячеслава Кириленка, який часто замовляє десерти – збиті вершки з шоколадом.

"Свободівці" налягають на овочі – Ірина Фаріон, крім капусти й салатів, нічого не їсть. Заступник керівника фракції ПР Михайло Чечетов любить ласувати рибними котлетами, а "регіонал" Сергій Клюєв – голубцями з грибами.

Одна з улюблених страв народних обранців – печені яблука. Керівництво Ради обідає не в загальному залі їдальні, а в дзеркальному по сусідству – сторонніх туди не впускають, а страви розносять офіціанти. Працівники буфету згадують, що екс-спікер Яценюк намагався ввести в їдальні середземноморську кухню.

Чим ласують і скільки на свої обіди витрачають буковинські нардепи у Верховній Раді?

– Обідаю у їдальні на вулиці Садовій (поблизу приміщень комітетів парламенту) майже щодня, – каже "МБ" народний депутат Максим БУРБАК. – У тому закладі харчування алкогольні напої заборонено розпивати. Їх там немає, бо це порушення Трудового кодексу. Тому не вживаю на роботі. У середньому витрачаю 40-45 гривень на обід. Мій обід складається з овочевого салату, першої і другої страв, компоту з шипшини або мінеральної води. Там великий вибір рибних страв, тому більше "налягаю" на них.

Регулярно харчується у їдальні парламенту нардеп від Партії регіонів Геннадій ФЕДОРЯК. На власне харчування на роботі обранець витрачає до сотні гривень на день.

– Снідаю постійно у їдальні Верховної Ради, – каже нардеп. – Якщо це пленарне засідання, яке триває весь день, обідаю теж у парламенті, бо немає часу сходити в інший пункт харчування. Його просто фізично немає – перерва невелика, а щоб поїхати в інше місце, потрібен час. І саме тоді – постійні затори в Києві. Як правило, з’їдаю на сніданок сир. Люблю мед. Чай із медом, сирники або сардельки. Таке харчування коштує 43-45 гривень. На обід замовляю першу і другу страви: кашу гречану, тефтелі, суп або борщ, сік і хліб. Це коштує приблизно 60-70 гривень. А найдорожчий обід мені вартував 80 гривень. Нині почали пропонувати полуницю – теж беремо. У середньому чашечка зі сметаною коштує 20 гривень.

А ось екс-мер Чернівців, народний депутат Микола ФЕДОРУК витрачає скромніші кошти на харчування у парламенті.
– Ходжу до їдальні один раз на день, – каже він. – Замовляю салат, першу і другу страви та компот. Все це коштує приблизно 50 гривень.

"Депутати відірвані від хат: у когось день народження…"

Минулого тижня апарат Верховної Ради надав дані про те, що їдять і п’ють нардепи. Окрім небаченої кількості спиртного, обранці споживають 600 буханців хліба, шість тисяч яєць та 1300 кілограмів м’яса на місяць. Апетиту депутатів можна лише позаздрити.

Самі ж нардепи дивуються, хто стільки їжі та напоїв споживає. Ледь не в унісон обранці сказали журналістові "МБ", що не бачили, щоб у парламенті хто-небудь вживав спиртне.

– Знаю, що в одній із каденцій взагалі забороняли вживати алкоголь, – каже Максим Бурбак. – Я до цього ставлюся негативно. А після роботи – йдіть, куди собі захочете. Але ж депутати відірвані від хат: у когось день народження, у іншого ще якесь свято. Тому ходжу в їдальні, де такого алкогольного явища немає.

– Взагалі не бачив, щоб у парламенті хтось купував спиртне, – каже Геннадій Федоряк. – Не знаю, звідки беруться такі цифри. Там усі люди дорослі. Не думаю, що хтось може випити і піти на засідання. Це неприпустимо.
Микола КОБИЛЮК

До речі

За останні півроку державні підприємства України закупили для своїх їдалень чимало продуктів за завищеними цінами. Серед них – імпортні ягоди, шашлики з тигрових креветок, осетрова ікра по 900 гривень за 113-грамову банку. Найбільше розголосу отримали закупівлі кілограма малини по 670 гривень для їдалень Адміністрації Президента України. Тоді й імпортну черешню придбали по 204 гривні за кілограм, а імпортну полуницю – по 312 гривень.
31-05-2013, 17:25
Коментарів 0 Переглядів 2 261

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.