Лобстери, осетрова ікра та устриці – це ще не весь перелік страв, якими харчуються у парламенті народні обранці. Щороку для українських парламентарів закуповують харчів на мільйони гривень.
За місяць у парламенті випивають 300 літрів горілки, 14 літрів коньяку та сім літрів вина. Самі нардепи у споживанні алкоголю на роботі не зізнаються. Тому можна лише здогадуватися, які продукти харчування так впливають на їхню законотворчість та викликають блокування трибун та бійки.
Фаріон їсть салати, а Чечетов – рибні котлетиПарламент щоранку починає роботу з прийому санепідслужби, повідомляє ТСН. Лікарі беруть проби на аналіз з усієї їжі для народних обранців, а страви затверджують на кулінарній раді. Працівники буфету вже знають улюблену їжу обранців. Зокрема столичним журналістам офіціанти розповіли, що найбільшим ласуном вважають опозиціонера В’ячеслава Кириленка, який часто замовляє десерти – збиті вершки з шоколадом.
"Свободівці" налягають на овочі – Ірина Фаріон, крім капусти й салатів, нічого не їсть. Заступник керівника фракції ПР Михайло Чечетов любить ласувати рибними котлетами, а "регіонал" Сергій Клюєв – голубцями з грибами.
Одна з улюблених страв народних обранців – печені яблука. Керівництво Ради обідає не в загальному залі їдальні, а в дзеркальному по сусідству – сторонніх туди не впускають, а страви розносять офіціанти. Працівники буфету згадують, що екс-спікер Яценюк намагався ввести в їдальні середземноморську кухню.
Чим ласують і скільки на свої обіди витрачають буковинські нардепи у Верховній Раді?
– Обідаю у їдальні на вулиці Садовій (поблизу приміщень комітетів парламенту) майже щодня, – каже "МБ" народний депутат Максим БУРБАК. – У тому закладі харчування алкогольні напої заборонено розпивати. Їх там немає, бо це порушення Трудового кодексу. Тому не вживаю на роботі. У середньому витрачаю 40-45 гривень на обід. Мій обід складається з овочевого салату, першої і другої страв, компоту з шипшини або мінеральної води. Там великий вибір рибних страв, тому більше "налягаю" на них.
Регулярно харчується у їдальні парламенту нардеп від Партії регіонів Геннадій ФЕДОРЯК. На власне харчування на роботі обранець витрачає до сотні гривень на день.
– Снідаю постійно у їдальні Верховної Ради, – каже нардеп. – Якщо це пленарне засідання, яке триває весь день, обідаю теж у парламенті, бо немає часу сходити в інший пункт харчування. Його просто фізично немає – перерва невелика, а щоб поїхати в інше місце, потрібен час. І саме тоді – постійні затори в Києві. Як правило, з’їдаю на сніданок сир. Люблю мед. Чай із медом, сирники або сардельки. Таке харчування коштує 43-45 гривень. На обід замовляю першу і другу страви: кашу гречану, тефтелі, суп або борщ, сік і хліб. Це коштує приблизно 60-70 гривень. А найдорожчий обід мені вартував 80 гривень. Нині почали пропонувати полуницю – теж беремо. У середньому чашечка зі сметаною коштує 20 гривень.
А ось екс-мер Чернівців, народний депутат Микола ФЕДОРУК витрачає скромніші кошти на харчування у парламенті.
– Ходжу до їдальні один раз на день, – каже він. – Замовляю салат, першу і другу страви та компот. Все це коштує приблизно 50 гривень.
"Депутати відірвані від хат: у когось день народження…"Минулого тижня апарат Верховної Ради надав дані про те, що їдять і п’ють нардепи. Окрім небаченої кількості спиртного, обранці споживають 600 буханців хліба, шість тисяч яєць та 1300 кілограмів м’яса на місяць. Апетиту депутатів можна лише позаздрити.
Самі ж нардепи дивуються, хто стільки їжі та напоїв споживає. Ледь не в унісон обранці сказали журналістові "МБ", що не бачили, щоб у парламенті хто-небудь вживав спиртне.
– Знаю, що в одній із каденцій взагалі забороняли вживати алкоголь, – каже Максим Бурбак. – Я до цього ставлюся негативно. А після роботи – йдіть, куди собі захочете. Але ж депутати відірвані від хат: у когось день народження, у іншого ще якесь свято. Тому ходжу в їдальні, де такого алкогольного явища немає.
– Взагалі не бачив, щоб у парламенті хтось купував спиртне, – каже Геннадій Федоряк. – Не знаю, звідки беруться такі цифри. Там усі люди дорослі. Не думаю, що хтось може випити і піти на засідання. Це неприпустимо.
Микола КОБИЛЮК
До речі
За останні півроку державні підприємства України закупили для своїх їдалень чимало продуктів за завищеними цінами. Серед них – імпортні ягоди, шашлики з тигрових креветок, осетрова ікра по 900 гривень за 113-грамову банку. Найбільше розголосу отримали закупівлі кілограма малини по 670 гривень для їдалень Адміністрації Президента України. Тоді й імпортну черешню придбали по 204 гривні за кілограм, а імпортну полуницю – по 312 гривень.
31-05-2013, 17:25
0
2 261