RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скандал із телеоператором Іваном Мітріком та власним кореспондентом Національної радіокомпанії України Вадимом Пелехом на сесії Чернівецької міськради 28 липня обговорять на круглому столі у вівторок, 9 серпня.
Про це повідомив molbuk.com Вадим Пелех.

- Відкритий лист-звернення, підписаний журналістами буковинських мас-медіа, прийняла обласна спілка НСЖ, - розповів власкор Національної радіокомпанії. - Голова обласної організації спілки Георгій Терон пообіцяв наступного тижня провести круглий стіл з цього приводу.
Нагадаємо, на сесії Чернівецької міської ради депутат Марина Гаєвська намагалася перешкодити роботі телеоператора Івана Мітріка. На думку депутатів, лише акредитовані журналісти мають право проводити зйомку у сесійній залі. А депутати міськради від Партії регіонів Микола Клим та Василь Штефуряк намагалися відібрати відеокасету.
Неправомірні дії депутатів викладені у листі.

Відкритий лист - звернення
28 липня 2011 р. під час сесії Чернівецької міської ради депутати намагалися видалити з залу телеоператора Івана Мітріка, який знімав на камеру хід засідання. Мало того, намагалися насильно забрати в оператора відзняту відеокасету.
І хоча в своїй офіційній заяві міськрада вважає те, що сталося – незначним інцидентом з "невідомим чоловіком… який… не працює на телеканалі", ситуація є прямим прикладом використання акредитації не як засобу, який допомагає роботі журналістів, а як чинника, яким можна спробувати тиснути на свободу слова та доступ до публічної інформації.

Своїми діями депутати увійшли в конфлікт з рядом статей Конституції України, Законів про "Доступ до інформації" "Про інформацію" та іншими документами, які регламентують журналістську діяльність. Так, відповідно до ст. 34 Коституції України, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Згідно з ст. 25 Закону України "Про інформацію" - Під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом. Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. У статті 26 Закону України "Про інформацію" йдеться, що відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень. Крім того, згідно статті 17 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" - під час службової діяльності журналіста ніхто не має права вилучати зібрані, опрацьовані, підготовлені ним матеріали та технічні засоби, якими він користується у своїй роботі. Закон України "Про доступ до публічної інформації" взагалі дає право громадянину бути присутнім на сесіях ради - обраного органу.

У своїй офіційній заяві Чернівецька міська рада не лише не визнає протизаконності дій депутатів, а й вважає, що те, що сталося, не є перешкоджанням професійній журналістській діяльності.

Вважаємо, що вказаний інцидент, якщо йому не надати публічності, поряд з іншими негативними тенденціями останнього часу може бути сигналом до наступу на свободу слова у Чернівцях. Для того, аби завадити ганебному явищу тиску на журналістів чи перешкоджанню їхній діяльності, запобігти порушенням чинного законодавства, з метою вироблення спільної позиції щодо дій журналістів із висвітлення діяльності органів місцевої влади та самоврядування на засадах відкритості, неупередженості, об’єктивності, - пропонуємо правлінню Чернівецької обласної організації НСЖУ дати оцінку інциденту та стати ініціатором проведення тематичного круглого столу з зазначених питань, на який би були запрошені журналісти, відеооператори, фотографи, фрілансери, керівники прес-служб.

Звернення станом на 5.08. 2011 року підписали 18 журналістів буковинських ЗМІ
Збір підписів триває
Редактор: O.Mostipaka
5-08-2011, 18:24
Коментарів 0 Переглядів 2 416

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.