RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Депутати міськради на сесії 16 червня відмовилися перейменувати вулицю імені німецької комуністки Рози Люксембург на вулицю імені Почесного громадянина Чернівців Йосипа Бурга – відомого українського єврейського письменника.

Рішення про перейменування не знайшло підтримки через нібито дію у місті мораторію на перейменування вулиць в історичній частині.
– Це політика подвійних стандартів, – вважає депутат міськради фракції "Наша Україна" Василь МАКСИМ’ЮК. – Якщо ми приймаємо якесь загальне рішення для міста, то давайте його дотримуватися. Це буде нездоровий прецедент.

– Степан Бандера – герой України, але не почесний громадянин міста, – зазначив секретар міськради Віталій МИХАЙЛІШИН.

– Йдеться про громадянина, який увійшов в історію Чернівців, – зазначив депутат фракції "Фронт змін" Олексій КАСПРУК. – Нині ми залишимо вулицю імені борця за соціалізм Рози Люксембург. Ігноруючи людину, яка прославляла місто на увесь світ.

На вулиці Рози Люксембург знаходиться дев’ять будинків, мешкають 68 чернівчан. Кажуть, що їм перейменування не потрібне.

– Яка різниця, як називається вулиця, – говорить мешканка вулиці Рози Люксембург, 2, Надія БОЙЧУК. – Це зайвий клопіт із документами.
В обласній єврейській федерації "Хесед-Шушана" перейменування вулиці Рози Люксембург на вулицю Йосипа Бурга вважають доцільним.

– Це єдиний письменник єврейської культури у Чернівцях. Його твори переклали на 14 мов світу, – каже директор федерації Леонід ФУКС. – Це гордість Чернівців. Його ім’я вартує не менше, ніж Володимира Івасюка. Йосипа Бурга знають у всьому світі. Можна було б виявити повагу і назвати вулицю на його честь.

У міському бюро технічної інвентаризації міськраді повідомили, що "після прийняття рішення про перейменування вулиць вносити зміни у документи на об’єкти нерухомого майна фізичним та юридичним особам немає необхідності, достатньо виписки з рішення про перейменування вулиці".

Тобто мешканцям вулиці перейменування нічого би не коштувало.
Ольга ГНІДАН

Думки
Мирослав ЛАЗАРУК, письменник, директор музею Володимира Івасюка:
– Неодноразово звертався до міської ради, щоби вулицю Маяковського перейменували на вулицю Володимира Івасюка. Влада відмовляється, посилаючись на те, що така вулиця вже існує. У центрі Чернівців є вулиці Крилова, Пушкіна, Лермонтова, а вулиця Червоної Рути має бути десь на околиці. Пропонував вулицю Радищева перейменувати на вулицю Тараса Мельничука. Наші вулиці названі іменами російських письменників, композиторів, військових. А вулиць, названих іменами чернівчан і буковинців, мало. Тому підтримую ідею перейменування вулиці Рози Люксембург на вулицю Йосипа Бурга. Він заслуговує на те, щоби одна з чернівецьких вулиць носила його ім’я.

Тамара СЕВЕРНЮК, поетеса:
– Центр міста потрібно залишити історичним і нічого не перейменовувати. Так, Йосип Бург – почесний громадянин міста, але чи на часі проблема? Вулиці Йозефа Шмідта у Чернівцях також немає, хоч ця людина прославляла Буковину на увесь світ. Є й інші імена, варті уваги. Наприклад, письменник Володимир Бабляк.

Володимир СТАРИК, голова товариства "Український народний дім":
– Комуністичні назви потрібно усунути з карти міста. Є імена, прославлені в українській історії. Наприклад, Дмитро Дорошенко, губернатор Галичини й Буковини 1917 року. Повинен бути системний підхід. Чому вулиця автора гімну України Михайла Вербицького знаходиться на околиці Садгори, вона не заасфальтована і на ній лише п’ять будинків? Визначні діячі заслуговують на те, щоби їхніми іменами називали вулиці у центрі.

Довідка
Роза Люксембург, справжнє ім’я Розалія Люксенбург – діячка німецької лівої соціал-демократії, одна із засновників Комуністичної партії Німеччини.
Народилася 1871 року в Польщі в єврейській родині.
Брала участь у польському соціал-демократичному русі.
Переїхавши до Німеччини, виступала проти Першої світової війни.
Загинула 15 січня 1919 року під час придушення прокомуністичних виступів у Берліні

Йосип Бург – всесвітньо відомий єврейський письменник.
Народився 30 травня 1912 року в містечку Вижниця. Літературну діяльність розпочав 1934 року публікацією свого першого оповідання в тижневику "Черновіцер блетер".
Видав низку творів єврейською, російською, німецькою мовами.
У Йосипа Бурга чимало прекрасних творів. Зокрема "Маковей" – про українського священика, який під час війни рятував євреїв, "Хавеле" – про історію першого кохання тощо.
Німеччина відзначила Йосипа Бурга Федеральним хрестом "За заслуги".
Він – лауреат престижної літературної нагороди Ізраїлю, премії Сегала.
До свого 90-річчя Йосип Бург отримав австрійську золоту відзнаку "За заслуги".
Йосип Бург – Почесний громадянин Чернівців.
Помер 10 серпня 2009 року.
Похований у Чернівцях на Центральному кладовищі на Алеї Почесних громадян Чернівців.
27-06-2011, 16:50
Коментарів 0 Переглядів 2 858

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.