RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заборону Генпрокуратури України у виїзді до Брюсселя Юлії Тимошенко європейські політики розцінили як демарш із боку офіційного Києва щодо Євросоюзу. І попередили: спроби виключити опозиційних політиків із суспільного життя, зрештою, обернуться проти нинішньої влади.

Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко двічі отримувала запрошення відвідати Брюссель на початку лютого, де планувала зустрітися зокрема і з президентом Європарламенту Єжи Бузеком.
У ГПУ відмову мотивували тим, що на вказаний час призначені слідчі дії у справі Тимошенко. Крім того, в Генпрокуратурі нібито є оперативні дані про те, що лідерка опозиційної партії планувала виїхати за кордон, щоби ухилитися від слідства.

"Не дозволити пані Тимошенко приїхати до Брюсселя – це дуже поганий сигнал. Він демонструє, що команда Віктора Януковича не зрозуміла, наскільки важливим для позитивного іміджу України в Євросоюзі є й уряд, й опозиція", – заявив Павел Коваль, депутат Європарламенту, глава делегації Європарламенту у зв’язках з Україною.

А колишній президент Європарламенту Ханс-Герт Пьоттерінг хоче почути офіційну відповідь Києва про причини, чому Юлію Тимошенко не пустили до Брюсселя: "Мені дуже шкода, що Тимошенко заборонили прибути сюди, і ми наполягаємо на тому, щоби дізнатися про причини: чи є тут політичне підгрунтя, чи це винятково юридичне питання, чи є політичний вплив на юриспруденцію в Україні". (М. Карасьова) 

Думки експертів
Володимир ЗАСТАВА,
експерт Інституту Горшеніна:

– Впродовж останніх двох тижнів слідчий відхиляв прохання Тимошенко про виїзд до Європи за формальними ознаками. Остаточна відмова, яку озвучили після повернення Віктора Януковича з Давосу, має трохи демонстративний характер. Не виключено, що висловлювання Тимошенко про керівну роль Банкової в її справі, мають підгрунтя.
Варто пригадати, що це далеко не перший вчинок офіційного Києва, який можна розцінювати як певний демарш щодо Європи. Наприклад, раніше Віктор Янукович, на відміну від європейських політиків, офіційно привітав Олександра Лукашенка з перемогою на виборах. Українській владі необхідно чітко розуміти, до чого може призвести подібна політика. Лукашенко пішов ва-банк. Чи готовий до цього офіційний Київ? Примітно, що рішення стосовно Тимошенко збіглося із часом уведенням санкцій ЄС стосовно Лукашенка. 

Олександр ПАЛIЙ,
політолог, кандидат політичних наук:

– Заяви про те, що Тимошенко нібито хоче залишитися в Європі – абсурдні. Нині у неї, навпаки, вигідна ситуація. Тобто Партія регіонів і президент Янукович уже пережили свій апогей і почали рухатися донизу у сприйнятті їх суспільством. Юлія Тимошенко знову перетворюється на вагому політичну фігуру. І нині в неї час напруженої боротьби, а не відчаю. Тому, на мою думку, історія із забороною пов’язана з нещодавнім візитом до Європи Януковича. Він нароздавав інтерв’ю, і європейська преса його розкритикувала. І владі був не потрібний ще один інформаційний удар у вигляді бенефісу Тимошенко в європейських структурах. Просто вони злякалися розголосу і знехтували своїм авторитетом в Європі. Така політика вже призвела до того, що за рік влада розгубила всі інформаційні дивіденди, які залишилися після правління так званих "помаранчевих". На інавгурацію Януковича приїжджало ледь не все керівництво Євросоюзу, президенти іноземних країн, а нині ситуація досить проблематична для іміджу влади. Але, гадаю, владу це не дуже цікавить. Адже декларації про європейський вибір – це лише декларації, якими можна дуже легко пожертвувати. 
3-02-2011, 12:01
Коментарів 0 Переглядів 1 727

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.