RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Місцеві вибори на Буковині засвідчили успіх провладної Партії регіонів. Так, згідно з протоколами обласної виборчої комісії, регіонали виграли 30 мажоритарних округів та здобули 18 місць за списком. На другому місці – "Фронт змін" із 12 депутатами-списочниками та 11 мажоритарниками (хоча ймовірні перевибори на 24 округу, де переміг "фронтовик", а на 10 округу триває перерахунок голосів). Третій результат показала "Батьківщина", отримавши 14 місць. "Наша Україна" набрала дев’ять місць. ВО "Свобода" буде представлена у раді чотирма депутатами. Народна партія, СПУ та "Громадянська позиція" матимуть по одному депутатові.

Регіонали повністю взяли владу


Опозиція у новій раді буде роз’єднана

– Такі серйозні зміни у складі обласної ради були неминучими, адже "Наша Україна" і "Батьківщина" затратили багато зусиль на те, щоби потопити один одного, – каже політолог Ігор БУРКУТ. – Внаслідок цього їхній авторитет в очах виборців упав. Певним успіхом можна вважати те, що хоча б один соціаліст зумів увійти в облраду.
На думку експерта, політичний пасьянс в обласній раді виглядатиме досить цікаво: більшість належатиме регіоналам, а опозиція в уособленні "Фронту змін" та "Батьківщини" буде роз’єднаною.

– Перші місяці нової ради будуть періодом "притирання" депутатів один до одного та їхнього розуміння, куди вони потрапили і для чого, – говорить фахівець. – Адже у раді опинилися чимало "чистих політиків", а там насправді потрібні спеціалісти з господарських, економічних, фінансових питань, питань культури, освіти, охорони здоров’я. Спочатку буде багато дискусій, звинувачень однієї сили на адресу іншої. Але особливої цікавості буковинці не виявлятимуть до засідань крайового парламенту. Це вони підтвердили масовою неявкою на вибори.

Експерт прогнозує, що фракція ПР буде найбільш дисциплінованою. І навіть мажоритарники, які не є членами партії, підпорядковуватимуться інтересам регіоналів.

– Нормальним явищем у пострадянських політичних системах є намагання бізнесу триматися біля влади, адже влада має достатньо важелів, щоби цей бізнес знищити. Тому мажоритарники, які не є членами ПР, будуть голосувати, як їм скажуть, – вважає експерт.

Регіонали повністю взяли владу


Не виключають приєднання до регіоналів і "нашоукраїнців"

– Імовірно, що більшість буде сформована в особі Партії регіонів, соціалістів та Народної партії, – каже політолог Ігор МЕЛЬНИЧУК. – Але 50 голосів не вистачає для абсолютної більшості. Тому не виключено, що хтось з інших політичних сил приєднається до коаліції. Можливо, "Наша Україна".

Другий аспект, на якому наголошує фахівець, – повноваження облради. Адже нині, коли значна частина повноважень делегована ОДА, вплив і значення облради – досить низькі. Але з іншого боку, такі результати виборів означають, що на Буковині Партія регіонів повністю взяла владу у свої руки. Тобто за усі рішення, прийняті обласною радою, і досягнуті результати відповідатимуть самі регіонали.

– У демократичних політичних системах така ситуація є виграшною для опозиції. Проте в Україні, коли нав’язується російський сценарій керованої демократії, вона інша, – говорить аналітик. – Аргумент критики з боку опозиції втрачає сенс, оскільки спрацьовує принцип – "собака гавкає, караван іде". Опозиції критикувати владу буде вигідно, але Партія регіонів усе одно робитиме своє.

Попри критику з боку опозиції, особливих конфліктів в облраді експерт не передбачає.

– В обласну раду пройшло чимало бізнесменів. Рішення підтримуватимуть не відповідно до ідеології, а відповідно до своїх власних інтересів, – каже політолог.

Провал на місцевих виборах "Батьківщини" та "Нашої України" експерти, з одного боку, пояснюють розчаруванням виборців, а з іншого – застосуванням так званої "московської технології", адже, з точки зору логіки, виборці не могли масово голосувати за політичну силу, яка підвищує ціни на комунальні послуги та розробляє новий Податковий кодекс.

– Було застосовано нову технологію, за якою відбувалися вибори у Росії. Рахували стільки бюлетенів, доки не нарахували ту кількість, яка була потрібна владі, – каже експерт із виборчого права Борис РУСНАК.

– В Україні сталося те, що раніше було у Росії, – додає Ігор Буркут. – Побудовано таку вертикаль влади, якої немає у жодній демократичній країні. Ми можемо, як у дзеркало, дивитися на сусідню Росію: "Единая Россия" – взірець, за яким будують Партію регіонів. Як скаже лідер, так діятимуть і на місцях.

– За такого кількісного представництва ПР цій політичній силі не становить великих труднощів за рахунок позиціонування меншої фракції – чи з "Нашою Україною", чи з іншою – утворити "регіональну" більшість, – вважає Анатолій КРУГЛАШОВ, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ. – Шляхом посадових пропозицій, як-от від однієї фракції – голова ради, від іншої – заступник, плюс розподіл комітетів, буде створено формат, підконтрольний цій політичній силі. Також наявність кількох позафракційних депутатів дозволить сформувати більшість ПР без проблем.

Найскладніше виглядає ситуація, коли найбільша фракція має рівень представництва у раді, який не відповідає рівню підтримки населення. Це вказує на проблему глибокої технологічності виборчого законодавства. 
Ольга ГНІДАН
11-11-2010, 11:50
Коментарів 0 Переглядів 1 724

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.