RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Миколу Федорука, який 16 років керує Чернівцями, вп’яте обрали мером. Хоча результати голосування ще попередні, але Микола Трохимович лідирує з таким значним відривом, що його перемогу вже навіть визнали опоненти.

Зокрема за даними екзит-полу, який провела у день виборів громадська організація "Соціологічний моніторинг Буковини", з 1800 респондентів 60,5 відсотка повідомили, що проголосували за чинного мера. Найближчий конкурент Миколи Федорука, Василь Забродський, за даними цього опитування, набрав 11,9 відсотка.

Перемога чинного мера не стала несподіванкою. Напередодні виборів політологи навіть жартували, що в Чернівцях відбуватимуться вибори Федорука в мери. Експерти одностайні у думці: феномен чинного мера не в його бездоганному керуванні містом, а у відсутності справжньої альтернативи. Тобто, незважаючи на критику чинної влади, чернівчан вона загалом влаштовує. Тому більша частина з них діє за принципом "аби не гірше".

Чи можна очікувати змін у політиці міста від мера, який свою посаду обіймає рекордно довго, ми запитали в експертів.

Ігор БУРКУТ, політолог:

– Те, що чернівчани обрали чинного мера, свідчить насамперед про те, що реальних конкурентів на цих виборах у Миколи Федорука не було, а більшість людей не має дуже серйозних претензій до нього. Але це не означає, що претензій немає взагалі. Чернівчани вкрай не задоволені станом міських доріг, освітленням бічних вулиць і станом комунального господарства взагалі. Тобто зміни повинні бути. Микола Трохимович ще раз отримав кредит довіри від чернівчан і повинен його виправдати.

Щодо того, чи будуть зміни в його команді, то вони насправді постійно відбуваються, адже життя не стоїть на місці. Питання тільки в тому, кого будуть змінювати. Перед виборами до поштових скриньок чернівчан вкинули буклети з фото палаців, збудованих чиновниками мерії, і наводили нібито їхні доходи. Це мало певний резонанс у місті і, мабуть, мерові потрібно робити певні висновки з цього. Але широкого невдоволення у людей це не викликало. Міську раду буде значною мірою оновлено. Хоча ми ще не знаємо остаточних результатів, але, судячи з усього, туди прийде багато нових людей. Це "зубаста" публіка, яка повинна заявити про себе. І найкращий варіант – критика того, що вже було зроблено до них. Мерові доведеться витримати досить серйозну хвилю наступу. Сам міський голова без міської ради не може зробити багатьох речей, тому йому доведеться встановлювати нові відносини з тими, хто туди прийде. Також треба подивитися, якою буде опозиція. Адже, як правило, вона в міських радах формується не стільки за партійним принципом, скільки за бізнесовим і особистим.

Насамперед хочеться побажати Миколі Трохимовичу, щоби вимоги чернівчан щодо покращення життя міста було почуто. І матеріальні можливості для наведення порядку в місті є. Достатньо згадати, як за кілька днів до виборів почали латати дороги, приводити до ладу подвір’я, замінювати двері в під’їздах, запускати ліфти тощо. Миколі Трохимовичу потрібно віддячити чернівчанам, щоби наступні покоління згадували його так, як зараз чернівчани згадують Кохановського і Каспрука.

Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
– Значна частина чернівчан була не проти того, щоби змінити міського голову. Але опоненти Миколи Федорука виявилися дуже слабкими. Якщо ми хочемо чогось нового, повинні самі щось зробити по-новому. Але коли виборці побачили інших кандидатів, почули їхні аргументи, зрозуміли: нехай вже буде так, головне – щоби не гірше.

Вибори також довели, що у нас все добре, принаймні, порівняно з іншими містами, де боротьба за владу і ресурси відбувається жорстокіше. Звичайно, хотілося би, щоб у місті відбувалися зміни. Але за будь-яких змін виникають ризики і проблема управління цими ризиками. До цього більшість мешканців міста не готова, тому проголосувала саме так. Чернівці виправдовують статус провінційного міста. Місто хоче залишатися тихим, щоби нічого в ньому не змінювалося і не відбувалося.

Щодо команди міського голови, то впродовж кількох місяців ми побачимо: якщо прийдуть інші люди до управління, нехай разом із Федоруком, це означатиме зміни, еволюцію. Якщо ні, то одні це називають стабільністю, інші - застоєм. 
5-11-2010, 10:45
Коментарів 0 Переглядів 2 027

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.