RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заповнюючи після безсонної ночі протокол дільничної виборчої комісії, одна із працівників комісії втомлено промовила: "Щоб я ще хоч раз працювала на виборах! Та навіщо мені потрібен оцей клопіт!"

Цьогорічні вибори до місцевих рад видалися нелегкими. Кореспондент "МБ" спостерігала за процесом голосування на дільниці №17, що у Чернівецькій школі №24.

Дільницю відкрили вчасно – о 08.00, і майже відразу почали заходити виборці.

Люди жартома називали бюлетені простирадлами

Одним із перших проголосував чернівчанин Євген ПАЛАМАРЧУК.

– Прийшов, доки немає черг, – пояснює чоловік. – Бо підозрюю, що сьогодні до кабінок доступитися буде важко. Та й година не така вже й рання, адже годинники перевели.

І справді, велика кількість бюлетенів невдовзі далася взнаки: доки члени комісії видавали сім бюлетенів, а виборці їх вивчали, на території дільниці утворилися черги. Чекати довелося і на те, щоб отримати бюлетені, і щоби проголосувати. З кабінок для голосування не виходили по десять хвилин, а то й півгодини. Дехто з гумором сприймав ситуацію: "Як за зарплатнею стоїмо", – казали люди і жартома називали бюлетені простирадлами. Іншим не вистачало терпіння стояти в черзі, і такі люди або розверталися й ішли геть, не проголосувавши, або робили позначки на бюлетенях "на ходу".

Одній із таких молодих мам член комісії зробив зауваження, у відповідь на що вона обурилася: "Та я у тій черзі до завтра буду стояти! Я свого вибору не приховую, тому мені немає потреби заходити до кабінки".

Кабінок було п’ять, і, на думку виборців, цього замало. Також скаржилися на невелику площу дільниці (голосування відбувалося в актовому залі школи). Деякі виборці нарікали, що дільниця знаходиться надто далеко від їхніх будинків. Скажімо, до дільниці №17 зарахували будинок №9, що на вулиці Стасюка, а також квартири на початку вулиці Полєтаєва.

– Мешкаю в будинку на вулиці Полєтаєва, біля вулиці Стасюка, – каже Наталя КАВУЛЯ, яка завітала на вибори з малюком у візочку. – Мені далеченько. Раніше ми голосували у кафе "Любе", воно знаходилося біля гуртожитків, це було значно ближче.

Під час виборів у школі у кабінеті з назвою "Світлиця Ольги Кобилянської" розмістили буфет. Тут можна було придбати те, що зазвичай продають у шкільних їдальнях: різноманітну випічку, салати, рибу, м’ясо. Заради такого дня одна з продавців навіть одягнула національне вбрання, а на столиках встановили вази з квітами. Як запевнили у буфеті, ціни тут такі самі, як і для школярів у їдальні.

Більшість виборців голосувала в першій половині дня, переважно це люди похилого та середнього віку. Молоді прийшло небагато, та все-таки вона була.

18-річна Інна РОТАР голосує вперше.

– Ще не визначилася, за кого голосуватиму, переглядатиму бюлетені і розмірковуватиму, – зізнається дівчина. – Бюлетенів так багато! Я дуже хотіла піти на вибори, чекала цього дня, як свята!

– Е ні, це колись вибори були, як свято, – додає матір Інни Віра РОТАР. – Пригадую, років 30 тому першому виборцю вручали подаруночок, а на дільниці грала жива музика…

В останні години голосування відвідувачів дільниці можна було полічити на пальцях.
Останньою прийшла чернівчанка Валентина ЛАЗУРКО.

– Спочатку відвідала сестру в лікарні, потім, як завжди роблю у неділю, пішла до лазні, – каже жінка. – І ось тепер із чистою душею прийшла виконати свій громадянський обов’язок. У голосуванні у другій половині дня є свої переваги: немає черг.

Загалом із 2070 виборців проголосувало 755, тобто менше половини.

"Члени, сідайте до роботи!"

Після 22.00 розпочався підрахунок голосів. Спочатку погасили величезну кількість невикористаних бюлетенів. "Скільки на це дерева та грошей пішло, а тепер усе пропаде", – скрушно хитали головами члени комісії. Від різнобарв’я бюлетенів рябіло в очах, і члени комісії, які розбирали папери по стосах, жартували: "Красный, желтый, голубой – выбирай себе любой". Врешті від цього розмаїття члени комісії так заплуталися, що довелося по кілька разів перераховувати голоси за того чи іншого кандидата. Потім більшість почала засинати, ігноруючи запитання. "Члени, сідайте до роботи!" – намагалася розштовхати сонних підлеглих голова комісії.

Під час підрахування голосів виходити на вулицю, певна річ, було заборонено. Тому ті, хто від перенапруження не міг втриматися від цигарки, палили просто у шкільній вбиральні. До ранку картина виглядала просто жахливо: коридором школи нісся сморід, а в унітазах плавали недопалки.

Підрахунок голосів тривав до 10.00, і до завершення цього процесу люди були дедалі роз­дратованіші.

Голова ж комісії заспокоювала: "Ми все дуже добре встигаємо. Ось сусідня дільниця №16 ще досі (о 10.00) рахує голоси. А ми вже протоколи пишемо".

За результатами голосування на дільниці №17, на виборах міського голови найбільшу кількість голосів набрав чинний мер Микола Федорук. Йому чернівчани віддали аж 498 голосів, тоді як іншим кандидатам, наприклад, Василеві Забродському, – 58. На виборах до міської ради у багатомандатному виборчому окрузі найбільше голосів (174) набрала партія "Фронт змін", на другому місці – "Партія регіонів" (131 голос). Представник "Фронту змін" – Максим Бурбак – лідирував і на виборах до обласної ради в одномандатному мажоритарному окрузі. Йому віддали 120 голосів. Схожа ситуація – і на виборах до обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі (Шевченківський район): партія "Фронт змін" набрала 167 голосів, "Партія регіонів" – 165, на третьому місці – Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" – 106 голосів.

Проголосувати
не вистачило терпіння


На найменшій в обласному центрі виборчій дільниці №32, що на Південно-Кільцевій, 5, навіть вишикуватися в чергу до кабінок не вистачало місця. Три кабінки та три урни для голосування займали практично весь вільний простір й так невеликого приміщення ЖРЕПу. Коли кабінки звільняли, впускали по двоє виборців. Інші приблизно годину очікували в коридорі. Люди обурювалися. Терпіння вистачило не всім. Пенсіонери чекали в черзі, а молоді, махнувши рукою, виходили з дільниці.

– До нас надходили зауваження лише через те, що повільно відбувається голосування, – роз­повідає голова виборчої дільниці №32 Любов МІКУЛІНСЬКА. – Що поробиш, якщо за цією невеликою дільницею закріплено приблизно півтори тисячі виборців. А лишень одна людина в кабінці для голосування витрачала у середньому 15 хвилин. 
Галина МАРКІВ, Антоніна БАБЧУК
2-11-2010, 09:03
Коментарів 0 Переглядів 1 850

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.