RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Участь у виборах до міської ради за одномандатними мажоритарними округами в Чернівцях беруть 499 кандидатів. А це в середньому по 16 кандидатів на кожен виборчий округ. Як повідомила Генріета БАРАНОВА, голова міської виборчої комісії, більшість кандидатів у депутати із партійних списків дублюються і в мажоритарних округах. Таким чином партії намагатимуться покращити свої результати у міськраді і за рахунок перемоги на округах.

– Ми не застосовуємо таку технологію, оскільки це вводить виборця в оману, – заявив Віталій ТЕМЕРІВСЬКИЙ, голова обласної організації "Сильної України". – Окремо наші кандидати йдуть за списком, окремо 30 кандидатів працюють в округах.

За словами політика, якщо кандидати з прохідної першої десятки пройдуть за мажоритарними округами, то їхні місця в списку звільняться і партії перетягуватимуть туди кандидатів із другої десятки. Таким чином виборця вводять в оману. Крім того, на думку В. Темерівського, кандидат із першої п’ятірки в списку не буде активно працювати в окрузі, бо він і так є прохідним.

Натомість представники інших опитаних нами партій повідомили, що їхні кандидати паралельно балотуються і за списками, і за округами.

Олексій КАСПРУК, голова обласного осередку ГО "Фронт змін", каже, що кандидатів їхньої політичної сили було вирішено закріпити за мажоритарними округами ще до того, як остаточно стало відомо, за якою схемою відбуватимуться місцеві вибори. Тобто 30 кандидатів із партійного списку до міськради балотуються і за "мажоритаркою". "Таким чином результат буде кращим", – погоджується Олексій Каспрук.

В’ячеслав КИШЛЯРУК, голова міської організації ВО "Батьківщина", розповів, що вони застосовують таку технологію. З першої двадцятки кандидатів, які балотуються за партійними списками, лише кілька людей не висунули свої кандидатури за "мажоритаркою". "Кандидатів, яких включено в прохідні списки, в місті знають, – каже В’ячеслав Васильович. – Це люди відомі, які мають повагу виборців і відповідно можуть претендувати на високий результат та перемогу на мажоритарних округах". Таким чином партія "Батьківщина", як погоджується політик, хоче збільшити свою присутність у сесійній залі.

Василь Максимюк, голова міської організації партії "Наша Україна", повідомив, що тільки незначна частина "нашоукраїнців" балотується винятково за мажоритарними округами. А всі, хто зареєстрований за партійними списками, задіяні й у мажоритарних округах. "Таким чином відбуватиметься агітація і за партію, і за конкретного кандидата, – пояснює Василь Сидорович. – Крім того, якщо людина зі списку виграє в окрузі, звільниться місце в списку". За словами політика, присутність у міськраді депутатів і за партійними списками, і за округами створює своєрідний баланс, коли перші більше приділятимуть увагу партійним справам, другі – господарським питанням.
Марина Карасьова

Думка експерта

Ігор БАБЮК, директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Під час виборів використовують усі важелі впливу. Якщо законом дозволено висування кандидатів одночасно за списками і за мажоритарними округами, то немає нічого дивного в тому, що партії такою нагодою користуються. Не вважаю, що це вводить виборців в оману. Адже виборчі партійні списки відкриті, і виборець може будь-коли ознайомитися з повним переліком.
Відверто скажу, що "мажоритарники" ближчі до виборців, і вони справді можуть покращити партійний результат. Дуже багато залежить від агітаційної роботи. Тобто списки – це паровоз, в якому їдуть кандидати. Причому перша п’ятірка у списку зазвичай складається з відомих людей. Але не факт, що вони працюватимуть ефективніше. А в окрузі кандидат просто повинен працювати. І він агітує як за партію, так і за себе. n
8-10-2010, 09:32
Коментарів 0 Переглядів 2 196

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.