RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не встиг виборчий процес розпочатися, як у Заставні стався скандал. На перше засідання Заставнівської територіальної виборчої комісії 17 вересня прийшов голова РДА Михайло Бойчук. Члени комісії та представники районних осередків трьох політичних сил склали акт про те, що голова РДА усупереч пункту 9 статті 27 закону про місцеві вибори "грубо втручався у роботу районної територіальної комісії". "А саме: частково вів засідання та заявив, що члени комісії Тарахкотелик Микола Іванович від місцевої організації Української народної партії та Усатий Валентин Васильович від місцевої організації Партії регіонів будуть займатися виборами на платній основі. На зазначену пропозицію районна ТВК сімома голосами "за" прийняла позитивне рішення, не взявши до уваги те, що заступник голови комісії Дідич Юлія Валеріївна та секретар комісії Дяківнич Наталя Ярославівна не подали письмових заяв про відмову працювати на платній основі. Крім того, усупереч закону на засіданні комісії були присутні керівник апарату РДА та працівник Заставнівського РВ УМВС", – йдеться в акті. У документі зазначено, що всупереч закону засідання комісії скликав головний спеціаліст сектора внутрішньої політики РДА Мар’яна Гофман. Акт про порушення підписали голова райорганізації "Батьківщини" Іван Ковалюк, голова райорганізації "Нашої України" Леонід Гольцов, голова райорганізації Європейської партії Валерій Тимчук та троє членів ТВК.
Голова Заставнівської РДА Михайло БОЙЧУК складений акт про порушення виборчого законодавства називає вигадками.

– Тих, хто написав акт, не було на засіданні тервиборчкому. Не було Ковалюка, Гольцова, Гули і Хортюк (члени ТВК, – авт.). Мене на засідання комісії запросив голова, тому що комісія не могла зібратися. Терміни спливали. У п’ятницю до опівночі вони мали прийняти усі пакети документів з формування територіальних комісій у селах. Був представник райвідділу міліції, тому що правоохоронці забезпечують порядок. Все інше – вигадки.

Засідання проводив голова комісії. На початку засідання комісії я привітав їх із початком роботи, початком виборів, сказав, чим і як вони будуть забезпечені.

Очільник Заставнівщини стверджує, що не втручався у засідання комісії.

– Голова адміністрації відповідає за все, що відбувається, і за зрив виборів – так само. Представникам БЮТ було вигідно, щоби засідання комісії не відбулося, щоби був зрив у роботі, тому вони такий матеріал і подали, – каже М. Бойчук. – Ця інформація не правдива.

Голова Заставнівської рай-організації "Батьківщини" Іван КОВАЛЮК розповів, що прийшов на засідання комісії опівночі. Про порушення дізнався від членів комісії.

– Про порядок скликання та проведення засідання виборчої комісії говорить закон, а не голова адміністрації, – каже він. – Постановою ЦВК визначено перелік, хто має право перебувати на засіданні. Законом не передбачено участь у засіданні працівників міліції та адміністрації, якщо їх не запросили. Тому ми й склали акт. Це був наш основний аргумент. Мета – щоб подібне більше не повторювалося. А влада сполошилася – мовляв, як ми посміли таке написати.

У зв’язку з втручанням голови Заставнівської РДА у роботу тервиборчкому перший заступник голови облорганізації "Батьківщини" Сільвія ВІЩУК надіслала відкритий лист голові ОДА Михайлу Папієву, щоби нагадати губернатору про його заяву забезпечити чесні та демократичні вибори. Голові ОДА запропонували "вжити заходів дисциплінарного впливу до посадових осіб, які порушили виборче законодавство". На що Михайло ПАПІЄВ на офіційному сайті ОДА відповів: "Мене щиро здивувало публічне звернення одного з лідерів місцевого осередку партії "Батьківщина" про нібито втручання представників виконавчої влади в роботу територіальних виборчих комісій. Очевидно, згадана політична сила, яка катастрофічно втрачає електоральні симпатії, прагне будь-якими методами привернути до себе увагу й очорнити опонентів…"

– Порушення зафіксовано в акті за підписом трьох політичних сил – "Нашої України", Європейської партії та "Батьківщини", – каже С. Віщук. – Я надіслала лист голові ОДА як посадовій особі. Відповідь розцінюю як відповідь політичного конкурента.
Ольга ГНІДАН

Думка фахівця:
Борис РУСНАК, експерт із виборчого законодавства:
– Голова РДА не мав законних підстав для перебування на засіданні ТВК. У законі є вичерпний перелік категорій осіб, які мають право бути присутніми на засіданні без запрошення або без дозволу комісії. Це кандидати, довірені особи, уповноважені особи, журналісти. Інші особи мають право бути на засіданні комісії лише на запрошення комісії або з її дозволу. Це було перше організаційне засідання. Тож не могла комісія запросити голову РДА, не провівши засідання. Перше засідання вирішувало організаційні питання, до яких голова РДА не має жодного стосунку. Орган влади повинен сприяти роботі комісії, але не втручатися в неї. Голова ОДА Михайло Папієв на відкритий лист керівництва "Батьківщини" відповів не як посадовець, а як голова облорганізації Партії регіонів. Голова ОДА, згідно з Конституцією, зобов’язаний забезпечити дотримання законності – створити умови, які б унеможливили порушення закону про вибори. Він їх створив? Чому його підлеглий, голова Заставнівської РДА, пішов на засідання комісії, та ще й із міліцією та своїм підлеглим? Що там троє чиновників мали робити? Очевидно, що створити тиск. І його було створено. Папієв як голова ОДА мав би хоча би пообіцяти розібратися у ситуації, а він почав кидати "гнилими помідорами" у "Батьківщину". Не солідно голові ОДА давати політичні оцінки політичній силі.
24-09-2010, 12:00
Коментарів 0 Переглядів 2 472

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.