RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Під завершення каденції депутати міськради створили документ, в якому запропонували 17 пунктів додаткових джерел надходжень до бюджету і скорочення видатків. Зокрема заради економії депутати пропонують: цього року припинити підготовку нових програм та не вносити зміни до чинних, якщо вони потребують збільшення витрат; вивчити питання щодо скорочення райрад; припинити купувати службові авто для мерії і райрад за рахунок бюджету; скоротити на 25 відсотків витрати на пальне для службових авто.

Крім того, серед пропозицій – передача в концесію збиткових комунальних підприємств та в приватні руки парковок; встановлення паркувальних автоматів на Калинівському ринку; ставка 10 відсотків на землю, яку орендують під розважальні заклади тощо.

Є декларації,
а є конкретні заходи


Депутат від фракції БЮТ В’ячеслав КИШЛЯРУК розповів, що пропозиція підготувати перелік додаткових джерел надходжень до бюджету, а також можливостей економії коштів виникла під час однієї з сесій. Над підготовкою проекту рішення в комісії працювало приблизно 20 осіб. "Безумовно, є пункти, які мають чисто декларативний характер, але є й конкретні заходи. Можливо, положення ще зазнають змін, але, вважаю, деякі пункти потрібно було втілювати в життя давно", – каже депутат.

На думку Василя Максим’юка від "Нашої України", це рішення створює абстрактну картину, де ніхто нічого не розуміє або розуміє як хоче.
А регіонал Володимир Пронін, голова постійної депутатської комісії з питань економіки, бюджету та фінансів, вважає, що рішення можна втілити в життя, але зауважує: "Не з усім погоджуюся, але це було загальним рішенням".

На його думку, деякі пункти виконати буде складно. А ось пункт щодо встановлення паркувальних автоматів на Калинівському ринку можна виконувати вже зараз.

Як пояснює В. Пронін, за останні роки ситуація в місті дуже змінилася. 2006-2007 років був бум на нерухомість, ціни зростали, а банки роздавали кредити всім охочим. Доходи до бюджету розвитку сягали 100 мільйонів гривень, а тепер лише 31 мільйон.

– Якщо щось не змінювати, наступній каденції депутатів буде дуже складно утримувати інфраструктуру міста, – підсумовує депутат.

"Розбазаримо всю землю, і що тоді?"

Найсуперечливішим із 17 пунктів стало положення про заборону надавати землю під індивідуальну житлову забудову безкоштовно.

– Земельні ділянки потрібно продавати на аукціоні, а виручені кошти витрачати на розвиток інженерних мереж і частково на будівництво соціального або муніципального житла, – пояснює В’ячеслав Кишлярук. – Це наша пропозиція, але їй має передувати чітко прописане положення, яке найімовірніше буде діяти вже з 2011 року. Черга на безкоштовні 10 соток не скасовується. Але ситуація нині така, що забезпечити всіх безкоштовними земельними ділянками немає можливості. Резерви вичерпуються. Через рік-два ми розбазаримо всю землю і що тоді? Потрібно змінити підхід і за рахунок продажу земельних ділянок, і за рахунок зменшення їхньої площі.

У будь-якому разі реалізовувати додаткові механізми наповнення бюджету й економії доведеться вже новому депутатському складу.
Марина КАРАСЬОВА

думка

Євген ПРОКОПЕЦЬ,
начальник фінансового
управління міської ради:

– Більшість положень документа мають декларативний характер. А деякі пункти суперечливі, як, наприклад, "заборонити введення додаткових штатних одиниць у бюджетних установах". Ми зараз будемо відкривати додаткові дитячі установи. Як їх відкрити без штатних одиниць? Тобто потрібно було прорахувати всі деталі. Або є пункт "скоротити районні ради". Їх можна ліквідувати, але не скоротити. Причому питання про доцільність існування рад вже порушували на сесії, і рішення не було прийнято. Це питання потрібно вирішувати відповідно до законодавства, наприклад, за півроку до проведення виборів визнати, що районні ради нам насправді не потрібні. Але загалом документ дає багато інформації для вивчення. Над ним працювала комісія і є багато позитивних речей.
2-09-2010, 10:59
Коментарів 0 Переглядів 1 924

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.