RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перед канікулами депутати Верховної Ради ухвалили нову редакцію закону про вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів. Законом запроваджено змішану систему виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад. Зокрема, згідно зі змішаною мажоритарно-пропорційною системою, 50 відсотків депутатів місцевої ради обиратимуть за списками політичних партій, а 50 відсотків – у мажоритарних округах.
Характерним також є те, що закон встановив заборону брати участь у виборах блокам партій. Тобто тепер виборці голосуватимуть лише за партійний список.

Крім того, закон дозволив брати участь у місцевих виборах лише тим осередкам політичних партій, які зареєстровані за 365 днів до виборів.

– Змішана система на місцевих виборах – це безумовний плюс, – каже Сергій Добржанський, заступник голови обласного осередку партії "Сильна Україна", депутат Чернівецької обласної ради. – Коли під час виборів діють дві системи, це дає більше шансів, що кожен населений пункт матиме представництво в раді. Нас більше обурює скасування дозволу балотуватися політичним силам, які зареєстровані менше року, оскільки це виключає можливість молодих партій впливати на політичну ситуацію на місцях. Скажімо, "Сильна Україна" зможе конкурувати на місцевих виборах лише на обласному і міському рівнях, втрачаючи тим самим представництво в районах.

Юрист, активіст обласного осередку організації "Фронт змін" Сергій Лазарєв вважає, що, "ухваливши цей законопроект, українські парламентарі зробили велику помилку".

– Законодавці не врахували мінімум п’ять статей Конституції України, які суперечать новому закону про місцеві вибори, – зауважує Сергій Лазарєв. – Найголовніша стосується вільного волевиявлення громадян. Щодо змішаної системи, то з "мажоритаркою" все зрозуміло – голосують за конкретну людину. А ось партійні закриті списки – це прихід на місця "потрібних" правлячій партії кандидатів. Тобто відсоток 50:50 трохи замалий. "Відкритих" кандидатів все-таки має бути більше. Зрештою, доки президент не підписав цього закону – ще не все втрачено.
Микола Воронка, депутат міської ради від фракції Партії регіонів, зауважує, що повернення мажоритарної системи позитивно вплине на склад міськради:

– Будучи депутатом чотирьох скликань, я можу впевнено сказати, що повернення мажоритарної системи позитивно позначиться на складі рад. Балотуючись до міськради п’ять разів, лише 2006 року я обирався як "партійний", бо того вимагала пропорційна система. Якщо кандидат задовольняє мешканців міста своєю роботою, партійні списки йому не потрібні, адже тоді люди голосують за його здобутки, а не за членство в партії.

Володимир Кедь, депутат міської ради від БЮТ, дотримується протилежної думки:

– Запровадження змішаної системи – негативне. На мою думку, краще, коли є партійні списки, але відкриті. Це дає змогу прозоро обирати кандидата, який іде на вибори з чітко визначеною командною програмою і вже у раді не буде "один у полі". Більше того, кандидат не мусить бути членом партії, а має лише висуватися нею. Зрештою, обрані мажоритарною системою кандидати досить часто неформально пов’язані між собою, особливо у малих територіальних округах. І хоча теоретично вони є незалежними, на практиці виконують волю конкретної політичної сили.
Марина Скредка

Думки експертів

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:
– Новий закон про вибори до місцевих рад є лише на половину позитивним. До плюсів можна віднести те, що партії, принаймні, намагаються прив’язати кандидатів до виборчих округів. Обмеження щодо часу реєстрації політичних сил також не є негативним, все-таки партія має показати результат своєї роботи, перш ніж балотуватися. А щодо мінусів, то незадоволення викликає положення про можливість формування територіальних виборчих комісій за поданнями місцевих партійних організацій, чиї політичні сили представлені у поточному скликанні Верховної Ради. А це означає, що значна кількість політичних сил, навіть тих, які зареєстровані давно, позбавлена свого прямого конституційного права.

Павло Молочко, асистент кафедри політології та державного управління ЧНУ:
– Ідея запровадження змішаної виборчої системи непогана. Але реальної політичної картини вона не змінить. Це лише загравання партій з виборцями. Систему зробили відкритішою, але та умова, що кандидатів висуватимуть лише політичні партії, зводить вибір до старих знайомих: Партії регіонів, "Нашої України", Блоку Юлії Тимошенко.
Щодо тих політичних сил, які втратили можливість висувати кандидатів через те, що зареєстровані менше, ніж за рік до виборів, то їхні кандидати можуть піти через мажоритарні округи. Проте для цього потрібен якісний людський ресурс, якого останні, на жаль, не мають. 
15-07-2010, 13:19
Коментарів 0 Переглядів 3 530

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.