RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Тема розкрадання коштів, виділених на ліквідацію повені 2008 року, потрапила під контроль найвищих посадових осіб держави. Своїми міркуваннями про цю проблему з "МБ" поділився народний депутат, голова обласної організації партії "Батьківщина" Петро ГАСЮК, який у 2008-2009 роках був заступником голови парламентської тимчасової спеціальної комісії з моніторингу стану ліквідації стихійного лиха.

Прокуратура криміналу не бачила

– На всю країну прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що гроші, виділені з держбюджету на ліквідацію наслідків повені 2008 року, розкрадено. Чи є, на вашу думку, підстави для такої заяви?

– Верховна Рада 2008 року створила тимчасову спеціальну комісію з моніторингу стану лік­відації стихійного лиха, заступником голови якої був я. До речі, головою комісії був член Партії регіонів Микола Піклушенко. Отож неупередженість її роботи забезпечувало представництво різних політичних сил. За більш ніж рік роботи із залученням фахівців із різних сфер і регіонів, правоохоронців ми опрацювали значну кількість документів. Комісії вдалося упередити розкрадання сотень мільйонів гривень – ми давали завдання правоохоронним органам і потім із них питали про виконання. У нашій області контролюючі органи виявили порушень при використанні бюджетних коштів на 85 об’єктах на загальну суму майже 60 мільйонів гривень.

При цьому вказували конкретні факти. У багатьох районах неправильно призначили допомогу потерпілим – збільшили на 600 тисяч гривень у Вижницькому районі, на 1,7 мільйона в Новоселицькому районі тощо. На більш ніж 1,7 мільйона гривень було виявлено фінансових порушень із боку облавтодору внаслідок недотримання дорожньо-будівельних норм.

– Чи покарані винні в цих порушеннях?

– Обласне КРУ та його начальник Марія Марич дуже ретельно відпрацьовували всі факти, надавали мені дані. Усі ці матеріали скеровували до прокуратури області або й до Генпрокуратури. Тому мене дуже здивувало звільнення Марії Марич, яка свою роботу виконувала як слід.

Так, наприкінці 2009 року я звернувся до Генпрокуратури з запитом щодо результатів розгляду матеріалів КРУ. І отримав відповідь, що з 31 матеріалу від КРУ порушено 11 кримінальних справ, а щодо решти – відмовили. Тобто КРУ знаходило порушення при використанні бюджетних коштів, а прокуратура за цими фактами криміналу не бачила.

У жовтні 2009 року я ще раз навів усі ці факти в інтерв’ю "Голосу України", але реагування – жодного.
Тому коли глава уряду каже, що гроші крали, я хочу запитати: хто не давав це контролювати? Хіба тоді був не цей самий прокурор області?

"Якщо все розкрадено – назвіть винних"

– Які відповіді надсилала прокуратура?

– Наведу приклад із водгоспом, начальника якого зараз звільнили. А я у листопаді 2008 року звернувся до прокурора області Йожефа Ороса з проханням перевірити факти, що стосувалися проблем у раціональному використанні водних ресурсів. Зокрема навів дані про порушення природоохоронного законодавства на землях водного фонду – засмічення берегів та самовільну вибірку гравійно-піщаної суміші; вказав на відсутність інформаційної системи прогнозування паводків; невчасне здійснення ремонтів дамб та інших протиповеневих споруд. У тому листі я також вказав, що ставки області, 80 відсотків з яких побудовані як протиповеневі споруди, передано в оренду без вказання в договорах умови здійснення орендарями водорегулювання. Тобто в моєму листі були наведені всі ті факти, за які прем’єр-міністр тепер звільнив начальника водгоспу.

Однак із відповіді прокурора зрозуміло, що за моїм зверненням перевірку не здійснювали. Замість того, щоби розібратися й притягти винних до відповідальності, обласна прокуратура мені відповіла, що "незаконне видобування піщано-гравійної суміші пояснюється м’якістю чинного законодавства", а невиконання завдань водгоспом – відсутністю коштів. При цьому пообіцяли здійснити перевірки дотримання вимог водного законодавства в майбутньому та повідомити мене. Досі про таку перевірку нічого не повідомили.

– Пролунала й заява, що жоден об’єкт, пошкоджений 2008-го, не добудували, а на роботи просто списали кошти.

– Особисто я брав участь у відкритті щонайменше півтора десятка відновлених об’єктів. Як мені відомо, без офіційного прийняття спеціальною комісією відкриття не було б. Фахівці стежили за якістю робіт і без їхніх підписів об’єкт не здавали.

Гадаю, відповідальні за будівництво мостів мають теж навести дані та показати результати своєї роботи – що збудовано, а що ні.

Загалом можу зробити висновок: або правоохоронні органи тоді не спрацювали як слід, або неправду каже прем’єр-міністр. Півтора мільярда гривень – величезна сума. Якщо все розкрадено – назвіть винних.

– Чому ж тоді пролунали такі гучні звинувачення?

– Гадаю, що йдеться про політичні мотиви та вибори, які наближаються. Наведу такий приклад – у Кіцмані вибори мера міста виграв мій помічник. Через два тижні за це звільнили голову райдержадміністрації, якого нещодавно призначили. Гадаю, це пояснює ситуацію. 
Ігор ДОВГАНЬ
15-07-2010, 13:14
Коментарів 0 Переглядів 2 588

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.