RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Верховна Рада розглянула в першому читанні проект нового закону про вибори депутатів і голів місцевих рад, запропонований депутатами від Партії регіонів. Законопроект викликав хвилю обурення серед багатьох політичних сил та різку критику експертів.

Повернення "мажоритарки"

Головна відмінність проекту від попереднього закону – запровадження змішаних виборів, коли частину депутатів обиратимуть на мажоритарних округах, а частину за партійними списками. Також проектом не передбачено участь у виборах блоків місцевих організацій політичних партій; не дозволено брати участь у висуванні кандидатам місцевих осередків партій, зареєстрованих менш ніж за один рік до виборів тощо.

Експерти називають документ заангажованим та спрямованим на забезпечення перемоги кандидатів від правлячої коаліції, насамперед Партії регіонів.

"Автори законопроекту пропонують змішану пропорційно-мажоритарну систему виборів, – вважає Ігор ЖДАНОВ, директор аналітичного центру "Відкрита політика". – Зрозуміло, за такої виборчої системи суттєво зросте ризик масового застосування адмінресурсу.
Ігор Жданов вважає, що влада захотіла обмежити виборчі можливості конкурентів. Зокрема заборона брати участь у виборах партіям, які на місцевому рівні зареєстровані менше року, до 31 жовтня 2010 року, обмежує похід на місцеві вибори для партій Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, В’ячеслава Кириленка. Під "роздачу" потрапив навіть союзник регіоналів – партія "Сильна Україна" Сергія Тігіпка. А повернення мажоритарних округів дозволить легко сформувати у місцевих радах провладну більшість.

"Старі" партії – "за"

Представники політичних сил по-різному ставляться до нововведень.

– Ставлюся позитивно до багатьох нововведень, що пропонують, – каже Анатолій ЧЕСАНОВ, голова фракції БЮТ у міській раді. – Так, ми маємо досвід висування на виборах блоком – нічого корисного у цьому не було. У нашому блоці все базувалося на нашій партії. Від інших допомоги практично не було. "Батьківщина" піде на вибори самостійно. Ми маємо що сказати людям і про що звітувати. І в нас вистачить людей і на партійні списки, і для мажоритарних округів. Щодо адміністративного тиску, то, гадаю, спроби його застосування будуть, але у нас він вплинути на результати виборів не зможе.

Міські регіонали поки що від коментарів утримуються й мають намір обговорити проект закону на спеціальному зібранні. Хоча їхні інтереси нововведення також аж ніяк не зачеплять.

Мерам доведеться визначатися

Зате окремі положення викликають рішучий протест і заперечення з боку тих, кого вони обмежують на виборах. Так, якщо закон буде ухвалено у нинішньому вигляді, Чернівецький міський голова Микола ФЕДОРУК не зможе самовисуватися, як він це робив попередні чотири рази. Тож він рішуче висловився проти положення про обов’язковість висування кандидатів у мери лише від політичних партій.
– Я не підтримував, не підтримую і не буду підтримувати такого положення, – сказав мер Чернівців в ефірі телеканалу "Чернівці". – Я стояв, стою й буду стояти на тому, що міські голови не мають бути заангажованими від політичних партій, а представляти інтереси всіх членів територіальної громади, незалежно від політичних релігійних та інших уподобань.

"Молоді" на вибори не встигають

Обмеження щодо річної реєстрації позбавить можливості взяти участь у виборах чимало політичних сил. Наприклад, обласна організація партії Арсенія Яценюка на Буковині зареєстрована більше року до дня виборів, а міська – менше року. Тож у виборах до обласної ради вона зможе взяти участь, а до міської – ні. У партії вважають, що такий закон позбавить громадян України конституційних прав обиратися й бути обраним до рад.

У подібній ситуації опинилася і "Сильна Україна" Сергія Тігіпка. За часом реєстрації вони зможуть взяти участь лише у виборах до Чернівецької обласної та міської рад.

– Ми вважаємо цю норму неприйнятною і сподіваємося, що у законі її не буде, – сказав голова бюро обласної організації "Сильної України" Віталій ТЕМЕРІВСЬКИЙ. – До того ж, ми виступаємо за вибори за партійною основою, але з відкритими списками і жорсткою прив’язкою депутатів до округів.

Наразі законопроект пройшов лише перше читання. Однак досвід роботи Верховної Ради за останні місяці показує, що закони депутати можуть ухвалювати за лічені хвилини без жодних змін та ігноруючи зауваження фахівців.
Ігор ДОВГАНЬ
8-07-2010, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 2 306

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.