RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецька область посіла 19 місце у рейтингу розвитку регіонів за підрахунками столичного тижневика "Коментарі". Рейтинг губернаторів – це реєстр спадщини, яка дісталася їм від попередників, та наслідки перших кроків голів ОДА. Кореспондент "МБ" з’ясовувала, наскільки 19 рейтингове місце Буковини є заслугою нової влади краю.

"Народжуємо не завдяки,
а всупереч!"


Серед областей Чернівецька за рівнем народжуваності та смертності отримала 10 та 8 балів відповідно. Такими ж успішними є ці дані на Рівненщині (13 – народжуваність, 9 – смертність), Закарпатті (12 – 12) та Івано-Франківщині (8 – 11).

– За рівнем народжуваності ми посідаємо п’яте місце серед регіонів, а за рівнем смертності – шосте, – говорить начальник відділу статистики населення Головного управління статистики в області Наталія ЛІСТАРХОВА. – Пояснити чому? Мабуть, не завдяки, а всупереч! Останнім часом молоді сім’ї почали народжувати по двоє-троє дітей. Жінки старшого віку зважуються на народження другої-третьої дитини. Багато буковинців працює за кордоном. Тож усупереч кризі мешканці області спроможні купувати якісні товари і послуги – не без допомоги "заробітчанських" коштів. Тому якість життя на Буковині трохи краща, ніж загалом у країні. Тому й народжуваність вища, а смертність менша.

Демографічна ситуація в області, як свідчать дані статистики за січень-квітень 2010 року, краща, ніж загалом в Україні. Якщо у нас показник народжуваності на тисячу населення – 11,7, то загалом в Україні – 10,6. Показник смертності на Буковині менший, ніж загальноукраїнський. У нас помирає 13,6 особи на тисячу населення, а загалом в країні – 15,9.

– Торік співвідношення народжуваності та смертності в області становило 0,7. Такий показник спостерігався ще 1990 року, – каже Наталія Петрівна. – З 1999 по 2005 рік він погіршувався. А впродовж останніх п’яти років народжується більше, а помирає менше.

Обсяги промислового виробництва
і будівельних робіт зменшилися


За даними управління статистики, індекс промислового виробництва в області у січні-квітні цього року, порівняно з січнем-квітнем минулого, становив 80,9 відсотка. Зменшення обсягів виробництва відбулося майже у всіх галузях, крім легкої промисловості, обробки деревини та виробництва виробів з деревини.

– Обсяг виробленої продукції за п’ять місяців цього року, порівняно з аналогічним періодом минулого, скоротився на 13,4 відсотка, – констатує начальник Головного управління економіки ОДА Ігор СІДЛЯР. – Водночас, порівняно з квітнем, відбулося зростання обсягів виробництва у травні у всіх галузях. Так, у травні виробництво готових металевих виробів зросло майже удвічі. Виробництво іншої неметалевої продукції – на 37,5 відсотка, хімічної продукції – на 31,4 відсотка, продукції легкої промисловості – на 19 відсотків, харчових продуктів, напоїв – 11,6 відсотка, у машинобудівній галузі – на 9 відсотків.

Разом із промисловим виробництвом у січні-квітні відбулося падіння обсягів будівельних робіт. Причини – банки не дають кредити, будівельні матеріали подорожчали, спорудження соціального житла призупинилося.

– Чернівецькі організації, які будували житло, залишилися на тому самому рівні, – каже генеральний директор будівельної фірми "ПМК-76" Василь КАГЛЯНЧУК. – Просування у будівельній галузі немає. Ми відстали – державне замовлення у секторі будівництва становить... 0. Місто не вкладає гроші у будівництво, бо ще розраховується з боргами за 600-ліття.

За прогнозами Василя Івановича, цього року буде введено в експлуатацію 100 тисяч квадратних метрів житла. Як свідчать дані Головного управління статистики, це показники 2002 та 1999 років. Упродовж останніх 15 років найбільше житла було введено 2007-2008 років – 304,7 та 364,5 кв. м відповідно. Торік відсоток введеного житла, порівняно з попереднім, склав менше половини – 45,2 відсотка або 164, 8 кв. м.

У сільському господарстві – без змін

У рейтингу "Коментарів" показник розвитку агропромислового комплексу області становить 0. Тобто якщо інші області за січень-квітень 2010 року вийшли з "плюсовими" чи "мінусовими" балами у прирості сільгосппродукції, то на Буковині – без змін.

– Уже впродовж останніх шести років маємо щорічне зростання виробництва агропродукції від одного до трьох відсотків, – каже начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА Олег НАДТОЧІЙ. – 2009 року зростання виробництва склало 3,3 відсотка. За січень-березень цього року – 0,9, за січень-квітень – 1,1 відсотка, а за січень-червень – 2,3 відсотка. Як бачимо, приріст становить у середньому два відсотки. Тобто щомісяця область виробляє на 20 мільйонів гривень продукції більше.

Такі показники – переважно завдяки вирощуванню зернових. Овочі на ринках області – також наші. Стабільний приріст сільгоспвиробництва спостерігається навіть усупереч тому, що наш цукор вивозять, а чужий завозять, говорить головний аграрій області.
– За рівнем зростання обсягів продукції АПК наш агропромисловий сектор розвивається на рівні з Київською та Полтавською областями, – каже Олег Михайлович. – Торік посіяно більше озимих, збільшено площі вирощування картоплі. Від початку 2010 року тенденції зростання виробництва сільгосппродукції зберігаються.

Незмінними показники АПК в області впродовж останніх років стали завдяки здебільшого екстенсивним методам ведення господарства. Торік до обробітку залучено 14 тисяч га, а упродовж останніх п’яти років – щороку залучають по 10 тисяч га.

– Завдяки розширенню посівних площ, а також залученню сучасної техніки обробітку земель маємо стабільне, хоч і невелике, зростання, – резюмує О. Надточій. 
Ольга ГНІДАН

Думка експерта

Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
– Колись президент Франції Шарль де Голь гучними гаслами намагався збільшити рівень народжуваності у країні. Але яким чином губернатор Михайло Папієв причетний до того, що на Буковині стали більше народжувати? Якщо ж серйозно, то гадаю, що така тенденція є більшою заслугою попереднього губернатора. Адже за його керівництва було оголошено рік боротьби з дитячою смертністю – у дитячі лікарні області надійшло чимало сучасного обладнання. Несправедливо чекати: прийшов Папієв – подивимося, що буде далі. Від Папієва не залежить бажання людей купувати, продавати, виробляти. Від влади можна очікувати тільки макроекономічних кроків. А цього не може бути за такий короткий термін. Що спостерігаємо упродовж останніх місяців? Податкову нацькували на підприємців. Але не через Папієва, а з подачі вищого керівництва. Через ускладнення податковою діяльності підприємців останні приховують частину реалізованих товарів та послуг. Малий бізнес дуже чутливий до фіскальної політики. Тому й офіційні дані спожитих товарів та послуг демонструють падіння. Щодо падіння промислового виробництва, потрібно розуміти, що переробні підприємства області, яка є аграрно-індустріальною, найбільший обсяг виробленої продукції показують восени-взимку. Тому порівнювати весняні показники з осінніми не зовсім коректно. 
2-07-2010, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 3 902

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
На пожежі працювало 23 рятувальники
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.