RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Верховна Рада Криму пропонує Верховній Раді України схвалити законопроект, який зобов’язує кандидатів на посаду президента країни, кандидатів у мери, депутатів парламенту і місцевих рад подавати довідки про психічне здоров’я і відсутність алкогольної й наркотичної залежності.

Депутати пропонують вказати в законах "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів", що главою держави, мером, депутатом не може бути обрана людина, яка страждає на тяжкі психічні розлади або має алкогольну чи наркотичну залежність.

Парламентарі просять доповнити закони положенням, яке зобов’язує кандидатів представляти виборчій комісії медичні довідки про проходження психіатричних оглядів і сертифікати наркологічного огляду.

"Це черговий популізм"

На думку депутата Чернівецької обласної ради Володимира Антонюка, ініціатива депутатів Верховної Ради Криму – черговий популізм.

– Те, що людям може здаватися неадекватним, зовсім не означає психічний розлад у медичному сенсі. Тобто на папері людина може бути психічно здоровою, а у житті бути абсолютною "твариною", – каже депутат. – Навіщо запроваджувати ще один контроль? Це нічого не дасть. Адже наші депутати начебто "бідні", а їздять на дорогих авто і ходять у костюмах від "Бріоні". А з рівнем корумпованості української медицини будь-яку довідку можна купити.

Певну упередженість у видачі подібних довідок вбачає і депутат Чернівецької міської ради Володимир Бешлей.

– Запровадження норми про обов’язкову наявність довідок може створити певні перепони у реалізації права громадянина бути обраним до органів влади. Питання у тому, хто буде контролювати видачу довідок. Якщо регіоналам буде зручно виставити бютівців чи нашоукраїнців психічно хворими, то як довести, що це не так? – говорить депутат. – Можливо, у Криму є проблеми з адекватністю депутатів, але це не проблема у Західній Україні. За вісім років роботи у районних та міській раді я ще жодного разу не бачив когось із депутатів п’яним чи обкуреним під час сесії. Психічний стан депутатів оцінювати виборцеві, а не лікарям.

"Буде рішення, будемо брати довідки"

– Кожен суб’єкт законодавчої ініціативи може вносити пропозиції. Інша справа, чи прийме зміни Верховна Рада. Якщо у виборчому законодавстві наявність довідки про стан психічного здоров’я стане нормою, будемо її дотримуватись. У цьому немає нічого поганого, – каже депутат Першотравневої районної ради Володимир Старик. – Усі, хто працює з людьми, повинні мати довідки про загальний стан здоров’я, не тільки психічного. Депутатам теж потрібні такі довідки. Адже управління державою є найважчою функцією. Депутат має відповідати певному ряду цензів. Серед цензів, за якими потрібно визначати придатність депутата до виконання його обов’язків, має ще бути володіння державною мовою, розуміння суспільних проблем регіону, де мешкають виборці, тощо. Зазвичай люди обирають того, хто їм подобається, і зовсім не замислюються, чи відповідають професійні навики кандидата посаді, на яку той претендує. Це те саме, що посадити психічно хвору мавпу за кермо літака. Що буде з літаком, не важко передбачити. Тому довідки про психічний стан здоров’я потрібні.

В обласній психіатричні лікарні повідомили, що одержання сертифікату, який засвідчить те, що особа не перебуває на диспансерному обліку, коштує до 25 гривень.

За словами медперсоналу, такі довідки беруть працівники державних установ, коли переходять з однієї посади на іншу.
Ольга Гнідан
28-05-2010, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 4 211

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.