RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невдовзі на Україну чекають ще одні вибори – на кінець травня призначено вибори голів і депутатів місцевих рад. Часу залишилося не так вже й багато, партійним організаціям на місцях слід уже братися до роботи.

– Верховна Рада призначила вибори на 30 травня, – розповів фахівець із виборчого права Борис РУСНАК. – Згідно з чинним законом, виборча кампанія розпочинається за 90 календарних днів до виборів – тобто з початку березня.
За якими правилами відбуватимуться вибори, нині ніхто не прогнозує. Закон є, але він потребує внесення змін. Так, за словами Бориса Руснака, закон розрахований на одночасне проведення виборів до місцевих рад і до Верховної Ради України. Тому необхідно або зміни відповідні вносити, або призначати на 30 травня дочасні парламентські вибори – що є досить імовірним.
Втім, на місцях важливішим є питання про систему формування рад. Адже нинішні ради формувалися за двома різними системами – сільські, селищні та міські (міст районного підпорядкування) – за мажоритарною, а обласна, районні, Чернівецька міська й районні у місті – за пропорційною (за партійними списками).

Борис Руснак переконаний, що доцільніше повернутися до мажоритарних виборів – тобто обирати одного депутата від кожного територіального округу. Адже нинішня система виборів призвела до того, що в обласній раді зовсім немає представників деяких районів, обласна рада складається переважно з чернівчан, районні ради – із мешканців райцентрів.

У Чернівецькій міській раді ситуація трохи інша. Однак рада має насамперед займатися питаннями життєдіяльності міста, ухвалювати буденні рішення, які стосуються виділення землі, питання бюджету і бюджетної сфери, діяльності комунальних підприємств тощо.

– Якби цими питаннями займалися районні у місті ради, то міську можна було б обирати і за партійними списками, – вважає Борис Руснак. – Але коли ці повноваження залишаються за міською радою, доцільнішою є мажоритарна система. Зрештою, якщо городяни обирають депутата для вирішення таких питань, вони мусять мати можливість отримувати звіт про роботу, а в разі потреби і відкликати його.
Міський голова Микола ФЕДОРУК щодо системи виборів за час роботи з "партійною" радою нинішнього скликання своєї думки не змінив.

– Я завжди був прихильником мажоритарної системи виборів депутатів міської ради, – сказав Микола Трохимович. – Вважаю, депутати, обрані за партійними списками, далекі від виборців. На місці треба вирішувати повсякденні справи, а не займатися політикою. Коли городяни знають, кого конкретно вони обрали для представлення своїх інтересів, вони можуть до нього звернутися, вимагати виконання взятих на себе зобов’язань. В Асоціації міст України ми неодноразово обговорювали це питання і сходимося на тому, що у міських радах партійна система не є дієвою, слід повернутися до виборів на мажоритарних округах.

Депутати міської ради загалом теж схиляються до більшої доцільності саме "мажоритарки". Ось що сказали з цього приводу керівники фракцій.
Ігор ДОВГАНЬ

Георгій ХОДОРОВСЬКИЙ,
керівник фракції Партії регіонів:
– Чинний закон передбачає пропорційну систему, тож будемо проводити вибори за нею. Мене тричі обирали депутатом міської ради в радянські часи – тоді була лише мажоритарна система. Мабуть, вона є більш ефективною у плані представництва певної частини територіальної громади, для кращого розуміння потреб людей. Але і за пропорційної системи можливо розподілити місто на округи і спілкуватися безпосередньо з виборцями – для цього не обов’язково змінювати закон, можна домовитися у самій фракції.

Василь ЗАБРОДСЬКИЙ,
керівник фракції "Свобода. Справедливість. Солідарність":
– Вважаю, у представництві інтересів громади немає великої різниці – обраний депутат на окрузі чи за партійним списком. Для конкретного району чи вулиці краще мати свого депутата, щоби можна було звернутися для вирішення певної проблеми. Але насамперед усе залежить від самого депутата, його активності та бажання працювати. Навіть за мажоритарної системи далеко не всі виборці знали свого депутата. Партійна ж система простіша при ухваленні рішень у раді – депутати об’єднані у фракції, яким між собою простіше домовитися, ніж окремим депутатам. За будь-якої системи обов’язково виборці мусять мати можливість відкликати свого депутата. Але і нинішній закон таку можливість передбачає, ось тільки виконати її дуже складно. Однак і раніше за існування мажоритарної системи не було жодного випадку відкликання депутата міської ради.

Анатолій ЧЕСАНОВ,
керівник фракції БЮТ:
– Якщо проаналізувати роботу депутатів цього скликання – не лише нашої фракції, а й інших, я схиляюся на користь мажоритарної системи. На жаль, далеко не всі депутати виконують належним чином свої обов’язки. Іноді через партію доводиться тиснути на депутата. Адже коли один депутат чогось не зробить, за нього доводиться більше працювати іншому. Мені здається, що коли депутата обирають безпосередньо виборці, він мусить постійно їх чути та звітувати їм. Тож для представництва інтересів громади вважаю більш доречною мажоритарну систему.

Василь МАКСИМЮК,
керівник фракції "Нашої України":
– Загалом мажоритарна система для міста є кращою, ніж пропорційна. Депутати повинні безпосередньо працювати з виборцями, займатися вирішенням їхніх проблем, звітувати за свою роботу. І сьогодні в міській раді деякі депутати, які обираються вже на перше скликання, продовжують працювати на своїх колишніх округах – зустрічатися з людьми, допомагати їм. Але найкращим варіантом я вважаю відкриті партійні списки – щоби депутати все-таки представляли певну ідеологію, а виборці знали політичну приналежність кандидата в депутати. Однак такі списки слід прив’язати до певних округів.
11-02-2010, 11:55
Коментарів 0 Переглядів 3 306

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!