RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Володимир Литвин – голова Народної партії та фракції у Верховній Раді – в ексклюзивному інтерв’ю "МБ" поділився баченням нинішньої ситуації в Україні.
– Чи зможе запрацювати нинішня Верховна Рада?
– Може, повинна і буде. Іншого виходу немає. І для цього не треба зациклюватися на коаліції. Я не вважаю, що якщо немає коаліції, то немає і Верховної Ради. Треба пропонувати рішення, відкинути другорядні законопроекти і зосередитися на вирішенні найгостріших проблем. Не підтримати такі рішення буде неможливо. Рахунок іде не на дні, а на години. Треба негайно братися за роботу, щоби врятувати майбутнє. Тому не розумію, чому парламент фактично припинив роботу на 10 днів. Навіть без спікера можна розглядати закони.
– Чи можна обійтися без дострокових виборів?
– В Україні триває боротьба за владу. Україну колотить, бо троє людей не можуть працевлаштуватися. Одна група політиків гуртується довкола Президента, інша – довкола прем’єр-міністра. І немає розуміння того, що треба об’єднатися довкола вирішення найгостріших проблем. Так уже в нас склалося, що спочатку ситуацію доводять до абсурду, а далі беруться рятувати країну. Треба забути про дострокові парламентські вибори і це дасть можливість парламенту діяти на перспективу, а не ухвалювати одномоментні рішення, які мають сподобатися виборцям. Люди не хочуть виборів, і я з ними солідарний. Півмільярда гривень, необхідних для проведення виборів, можна спрямувати на більш потрібні цілі.
– Що повинен зараз зробити парламент?
– Треба ухвалити закони, які б забезпечили підтримку діючого виробництва, розвиток внутрішнього ринку, підтримати фінансовий сектор, металургію, будівництво, які найбільше постраждали від кризи, обмежити ввезення імпортної продукції, якщо така сама виробляється в Україні. А також зробити все, щоби не втратити ринки колишнього СРСР. Також треба відкласти до кращих часів проблему НАТО. Сьогодні мають сказати своє слово люди, до яких дослухаються – науковці, інтелігенція, творчі люди, примусити владу схаменутися.
– Чи поділяєте ви думку, що країна йде до двопартійної системи, коли БЮТ і Партія Регіонів зможуть вирішувати долю уряду і парламенту?
– Штучна спроба створити двопартійну систему можлива. Адже владу на двох легше ділити, ніж враховувати інтереси всіх суспільних верств. У такому разі Україну знищать, розірвуть на частини. Сьогодні й без того Україна розділена, далі цей розділ може бути оформлено.
Щодо БЮТ і ПР, то саме вони несуть відповідальність за ситуацію, що склалася сьогодні в Україні. Бо БЮТ сьогодні при владі, а ПР була вчора. Усі негаразди – це не явище одного дня, вони проростали тривалий час.
– Яким є стан економіки сьогодні і що буде за кілька місяців?
– Стан економіки загрозливий, його прикрашають ті, хто несе відповідальність, і нагнітають пристрасті опоненти. Світової фінансової кризи в Україні люди ще не відчули. Прийшла лише перша хвиля страху за свої заощадження. Певною мірою люди заспокоїлися. А до лютого кризу відчують усі. Насправді Україна всі роки незалежності живе за умов кризи, яка стала повсякденним явищем, з негативом ми звиклися. Але наша економіка відкрита перед світом, окремі її галузі орієнтовані на експорт, тож скорочення експорту боляче вдарить по економіці, якщо не буде розвиватися внутрішній ринок. Але якщо будуть вживатися невідкладні заходи, важких наслідків можна уникнути.
– Що найбільше роз’єднує сьогодні Україну?
– Різниця між людьми на сході і заході насправді невелика. Людей турбують одні проблеми – ціни, тарифи, робота, зарплати, пенсії, охорона здоров’я, вони є першочерговими для всіх. Але вони не вирішуються, тож людям нав’язують політичні проблеми – зовнішньополітичних пріоритетів, мови, релігії, НАТО.
Є певні відмінності: державність, мова, патріотизм є більш вагомими у Західній Україні. А на Сході більш приземлені підходи. На жаль, на виборах сьогодні люди голосують не "за", а "проти", підтримують певні сили лише на противагу іншим, бо це свої. Розкол, штучно запроваджений 2004 року, не може так швидко минутися. Але якщо запрацює економіка, почнуть вирішуватися найгостріші проблеми, розподіл мине.
Ігор ДОВГАНЬ
27-11-2008, 11:07
Коментарів 0 Переглядів 8 348

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.