RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Майже половина – 40 відсотків – вступників подає документи відразу на дві-три спеціальності, розповів відповідальний секретар приймальної комісії Чернівецького національного університету Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ. Є й такі абітурієнти, які писали заяви на вступ на зовсім неспоріднені спеціальності.

Надія ПИНИЛО з Борщова Тернопільської області подала документи на три напрями: фізику, математику та вчителя початкових класів.

– Хочу бути вчителем початкових класів, – каже дівчина. – Але про всяк випадок подала заяви ще на дві спеціальності – а раптом не вступлю? Тим більше, я добре знаю точні науки. Вважаю, що абітурієнтові вигідно подавати документи відразу на кілька спеціальностей, але ось приймальним комісіям, мабуть, це не дуже зручно.

Зріс попит на хімію та філософію

– Зросла кількість вступників на не надто популярні раніше напрямки, – зазначає відповідальний секретар. – Наприклад, на філософсько-теологічний факультет подали 383 заяви. Із них 36 абітурієнтів виявили бажання вступити на богословське відділення Київської православної академії. Зріс попит і на спеціальності хімічного факультету – понад 300 заяв. Щодо фізичного факультету, то всього сюди подали 427 заяв. Кількість охочих залежить від спеціальності. Наприклад, на "електронні пристрої та системи" – 36 заяв, "прикладну фізику" – 40. А ось на "радіотехніку" подали 93 заяви, "загальну фізику" – 102. Та загалом популярні напрямки, на які й раніше був попит: економіка, право тощо.

Щодо місць державного замовлення, то найбільше їх на українську мову та літературу (75), математику (60), фізику (48), історію (45), англійську мову та літературу (44), біологію (40). Зате на економіку – жодного бюджетного місця.

У Буковинському державному медичному університеті відразу на кілька спеціальностей заяви подає третина вступників, зазначає відповідальний секретар приймальної комісії Володимир ГЛУБОЧЕНКО.

– На "лікувальну справу" та "педіатрію" найбільша кількість місць державного замовлення – 146 та 25 відповідно, адже саме серед цих спеціальностей найгостріше відчувається дефіцит кадрів, – зазначає Володимир Глубоченко. – Тоді як "стоматологія" та "фармація" – переважно струк­тури приватного сектора, тому кількість бюджетних місць тут обмежена (4 – на "стоматологію" та немає зовсім на "фармацію").

Від одного вступника – по шість заяв

Як розповіли у Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ, майже всі вступники подають документи відразу на кілька спеціальностей, причому не лише до одного вузу (загалом можна подати заяви до п’ятьох вузів, до кожного на три спеціальності, разом – 15 заяв, – авт.). Окрім того, заяви на ту саму спеціальність на денну та одночасно заочну форми навчання рахують як одну.

– Тож від одного вступника ми можемо прийняти відразу шість заяв: три – на денну форму і три – на заочну, – розповідає заступник відповідального секретаря приймальної комісії Юлія ТАБЕНСЬКА. – Майже на всіх поданих сертифікатах є позначки інших вузів різних регіонів, тобто більшість вступників використовує всі шанси і подає документи до максимально дозволеної кількості вищих навчальних закладів.

Уже кілька років поспіль популярними залишаються спеціальності "менеджмент" (347 заяв), "міжнародна економіка" (301), "фінанси і кредит" (238), "туризм" (172) тощо. (Г. Марків)

Найпопулярніші спеціальності
(кількість поданих заяв)

Чернівецький національний університет
 економічний факультет – 2587;
 географічний – 1972, із них на "туризм" – 657 (на 90 місць ліцензійного обсягу);
 факультет історії, політології та міжнародних відносин – 1961, із них на "міжнародні відносини" – 634 (100 місць), "історію" – 559 (100 місць), "політологію" – 363 (60 місць);
 юридичний факультет – 1571;
 філологічний – 1206, із них на "журналістику" – 313 (40 місць), "українську мову" – 441 (125 місць).

Буковинський державний медичний університет
 "лікувальна справа" – 1184 (на 312 місць);
 "стоматологія" – 350 (на 100 місць);
 "педіатрія" – 493 (на 100 місць);
 "фармація" (спеціаліст) – 157 (на 30 місць). 
5-08-2010, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 3 794

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.