RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Я – випускник 2010-го року. Допоможіть мені дізнатися, чи є якісь державні програми з допомоги у навчанні. Де і як можна отримати таку допомогу? Дякую". Ігор, 17 років.

По коментарі ми звернулися до головного спеціаліста сектору науки і координації діяльності вищих навчальних закладів Головного управління освіти і науки ОДА Лілії РАДЧУК.

– Відповідно до положення про надання з обласного бюджету пільгових кредитів для здобуття вищої освіти кредит можуть отримати громадяни України віком до 35 років, які проживають на території Чернівецької області, – зазначає Лілія Корніївна. – Для цього до 31 липня потрібно подати заяву та пакет документів до канцелярії (кабінет №403, приміщення ОДА, вул. Грушевського, 1). Але спочатку варто занести їх до сектору науки і координації діяльності вузів (кабінет №423), щоби ми перевірили, чи є все необхідне. Комісія ОДА розгляне ці документи і наприкінці серпня ухвалить рішення.

Кредити можуть отримати як незахищені категорії населення, так і звичайні вступники або студенти. При рішенні про видачу кредитів також звертають увагу на успішність. Якщо претендентів на кредит багато, насамперед відбираємо осіб із незахищених категорій, а потім тих, хто добре навчається.
Минулими роками загальний кошторис кредиту складав 300 тисяч гривень.

– Кредит видають на рік навчання, – продовжує Лілія Радчук. – Наступного року його знову можна взяти, але потрібно знову подавати документи. Сума кредиту становить стільки, скільки коштує рік навчання за тією чи іншою спеціальністю.

Кредит отримують протягом вересня-жовтня. Гроші надходять на рахунок обраного навчального закладу. Але оскільки за навчання потрібно заплатити ще у вересні, треба узгодити процедуру оплати з керівництвом навчального закладу.

Сума кредиту повертається протягом 15 років із оплатою трьох відсотків річних (з 12-го місяця після закінчення навчання у вузі). Але випускник, який взяв кредит і після закінчення навчального закладу влаштувався на роботу у сільській місцевості за спеціальністю і працює на цій посаді протягом п’яти років, що підтверджує щороку на момент оплати довідкою з місця роботи уповноваженому банку, кредит та відсотки за користування ним не повертає.

Також кредит на навчання надає Міністерство освіти і науки. Якщо ви обрали для навчання Чернівецький національний університет, кредит від Міністерства можете отримати там.

– Сума кредиту зазвичай невелика, і його виділяють переважно незахищеним категоріям осіб віком від 14 до 35 років, – коментує провідний фахівець відділу оплати за навчання ЧНУ Олександр ГУЛЯЄВ. – Це можуть бути як студенти будь-якого курсу, так і вступники, яких уже зарахували на навчання. Кредит видають на навчання лише за однією спеціальністю. Та не завжди кошти є. Кредит видають зазвичай на рік навчання. Для отримання кредиту потрібно у будь-який період звернутися до деканатів на своїх факультетах або у відділ оплати за навчання (5 корпус ЧНУ, кабінет №114), написати заяву. Для оформлення кредиту потрібні копії паспорта, ідентифікаційний код, документи, які підтверджують незахищеність дитини, її сирітство тощо. Сума кредиту повертається протягом 15 років після завершення навчання з оплатою трьох відсотків річних.

– Термін повернення кредиту продовжується на період строкової військової служби одержувача кредиту, перебування у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Також кредит та відсотки за користування ним не повертаються, якщо одержувач кредиту після закінчення вузу відпрацював за спеціальністю не менше п’яти років у державній або комунальній установі у сільській місцевості, що підтверджується щороку довідкою з місця роботи.

Перелік документів
для отримання кредиту:
 заява на ім’я начальника Головного управління освіти і науки ОДА Михайла Бауера (вказати свою адресу, телефон);
 копія документів про освіту (для абітурієнтів);
 довідка з вузу, в якій потрібно зазначити курс, спеціальність, форму навчання, вартість оплати за навчальний рік (для студентів); n копія залікової книжки за останній курс (для студентів);
 довідка про склад сім’ї;
 довідка про доходи батьків або сім’ї;
 акт обстеження житлово-побутових умов сім’ї (у містах видають ЖРЕПи, у селах – сільська рада).
Довідки за телефоном: 52-26-69.
15-07-2010, 13:05
Коментарів 0 Переглядів 4 857

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.