RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 15 липня у вузах розпочинається прийом документів на вступ.

Проте вже з першого липня Чернівецький національний університет приймає документи в окремих категорій вступників. Це зокрема спеціалісти й магістри, які вступають на заочну форму навчання (для них прийом документів завершується 25 липня), та бакалаври-заочники за скороченою формою навчання, які отримали дипломи молодшого спеціаліста й мають бажання продовжувати навчання в університеті за обраною спеціальністю (останній день прийому документів – 27 липня). У приймальній комісії ЧНУ радять зазначеним категоріям вступників приносити документи в перші дні, доки не буде великого напливу абітурієнтів.

У всіх інших категорій вступників документи приймають з 15 липня – і на денну, і на заочну форми. З цього дня і до п’ятого серпня приймальна комісія працюватиме без вихідних.

Прийом заяв завершується 31 липня, і вже першого серпня оприлюднять рейтинговий список вступників. Протягом п’яти днів від дня оприлюднення списку потрібно занести до приймальної комісії оригінали документів, щоби підтвердити, що ви вступаєте на ту чи іншу спеціальність. Інакше вас автоматично викреслять зі списків.

Терміни зарахування вступників денної форми за державним замовленням – не пізніше 10 серпня; на контрактну форму навчання – не пізніше 25 серпня.

Про зарахування будуть повідомляти смс

Із початком вступної кампанії почне свою роботу система "Конкурс" (http://vstup.info). Вона дозволяє відстежувати в онлайн-режимі своє просування по рейтингу з обраного напрямку підготовки (спеціальності) до вузу, показує дані про ліцензії, кількість бюджетних місць і вартість навчання за контрактом. Минулого року сайт давав певні збої. Так, головною скаргою було те, що "Конкурс" не завжди відображав реальне просування абітурієнтів за списком, не працювала сторінка "Як користуватися" тощо. Проте заступник директора департаменту вищої освіти МОН, куратор інформаційно-пошукової системи "Конкурс" Микола Фоменко пообіцяв, що цього року всі недоліки сайту буде усунено. Також готуються певні нововведення.

– Так, справді, торік у роботі сайту були збої, – розповідає експерт. – Але цього року ми його доопрацювали і плануємо розширити його можливості. Вузи, як і минулого року, будуть оновлювати інформацію в списках рекомендованих до зарахування двічі на день. Уже цього року плануємо повідомляти абітурієнтові з допомогою системи "Конкурс" по смс чи електронній пошті про те, що він потрапив до списку рекомендованих до зарахування, й інформацію про саме зарахування. Таким чином вступник зможе в найкоротший термін подати оригінал сертифіката туди, де планує навчатися.

На вибір – не більше п’яти вузів

Минулого року кількість вузів, до яких можна було подавати документи, була необмеженою. Через це знаходилися такі рекордсмени, які подавали документи на 20 і навіть на 60 спеціальностей чи до вузів.

– Якось до нас прийшов батько одного з абітурієнтів з цілою пачкою копій документів, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ. – Він усе переглядав перелік спеціальностей і думав, куди ж би це ще подати документи. Таке враження, що вступити хотіли куди-небудь.

Цього року кількість поданих документів обмежили – не більше п’яти вузів та трьох напрямків підготовки, проте роботи в працівників приймальної комісії не поменшає.

– На звороті кожного оригіналу сертифіката маємо писати назву навчального закладу, напрям підготовки, дату заповнення, прізвище, ініціали технічного і відповідального секретаря приймальної комісії тощо, – каже Василь Холодницький. – Ця процедура досить тривала і буде затримувати час проходження абітурієнта при подачі документів. 
Галина МАРКІВ

думка науковця
Василь ХОЛОДНИЦЬКИЙ, відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ:
– Цього року вступна кампанія надзвичайно заплутана. Навіть на одній з останніх нарад представники Міністерства освіти вперше за багато років визнали, що наплутали. Попередні умови прийому складалися роками, були добре напрацьовані. А тепер усе, що було напрацьоване, випало з нових правил.

Нововведення

 Дійсними будуть сертифікати 2008 та 2009 років. Тобто вступник має вибір: або скористатися минулорічним сертифікатом, або скласти тестування ще раз і подати цьогорічні результати, якщо вони його більше влаштовують.

 Тим, хто закінчив школу 2007 року і раніше, і хоче вступити на стаціонар, необхідно було скласти цього року тестування. Без тестів вони можуть скласти вступні іспити або проходити тести заново і вступити на заочне відділення.

 Якщо абітурієнт має з профільного предмета не нижче 170 балів, а з непрофільних предметів у нього навіть буде нижче 124 балів, він має право брати участь у конкурсі.

 Цього року для пільговиків виділять лише 25 відсотків місць державного замовлення. Їхні сертифікати між собою конкуруватимуть. І на вступ будуть зараховані лише ті, хто набрав вищу кількість балів. Якщо кількість балів нижча, ніж у інших, – пільговик бере участь у загальному конкурсі.

 Абітурієнти самі роздруковують результати зі своїх персональних сторінок, їх уже не будуть надсилати їм додому. Важливо перевірити, чи правильно в сертифікаті зазначено ваші дані, інакше у вузі документи не приймуть.

Документи для вступу до ЧНУ
Документи абітурієнт повинен подавати особисто. До приймальної комісії потрібно подавати копії всіх документів, завірені нотаріально за умови подання оригіналів. Цього року приймальні комісії зможуть самостійно завіряти копії.
1. Заява, написана власноруч.
2. Оригінал сертифіката. Нагадаємо, цього року потрібно подавати сертифікати з трьох предметів, які визначено вузом для вступу на ту чи іншу спеціальність. Із них – два обов’язкові (українська мова та література та історія України або математика – на вибір), а також один профільний предмет.
3. Медична довідка за формою 086-о або її копія.
4. Чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 сантиметри.
5. Копії паспорта та ідентифікаційного коду.
6. Атестат або диплом (наприклад, про закінчення професійно-технічного училища) і додатки до них.
1-07-2010, 12:17
Коментарів 0 Переглядів 5 915

Теги -

На місці працюють профільні служби, працюють до алгоритму дій при таких повідомленнях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У гостей була можливість спробувати себе у різних професійних напрямках


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.