RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Дорогі» випускники взялися за науку


Найбільшим клопотом учнів 11-х класів є підготовка до зовнішнього незалежного тестування. Адже без потрібної кількості балів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти до вузу не вступиш. Тож старшокласники активно беруться за науку – хтось починає ще з дев’ятого класу штурмувати тестові завдання, хтось за кілька місяців до вступу всі вихідні проводить в гостях у репетирів.
Способів підтягнути знання перед тестами декілька. Найдорожчий – найняти репетитора, трохи дешевше обійдуться групові заняття на курсах для абітурієнтів. А самотужки за невеликі кошти можна підготуватися за допомогою збірників тестових завдань чи Інтернет-сайтів.
Купити в книгарні чи скачати з мережі можна посібники для підготовки до тестів з усіх предметів. Тут є і збірники самих лише тестів без будь-якої теорії, є комплексні довідники, у яких теорія поєднується з тестами. Також є довідники з повним курсом шкільної програми з того чи іншого предмета.
Тестові збірники та практичні довідники дешевші – до 25 гривень. Комплексні довідники коштують 40-60 гривень.
– Під час карантину про посібники для підготовки до тестів ніхто навіть і не згадував, – розповідає співвласник магазину "Книги" Микола ПРОДАНЧУК. – Але зараз уже починають потроху заходити, запитувати. Найбільшу популярність мають збірники з історії, математики, української мови.
– Під час вибору підручника для підготовки до тестів насамперед звертайте увагу, чи він рекомендований Міністерством освіти і науки, – радить лауреат всеукраїнського конкурсу "Вчитель року", вчитель української мови та літератури ліцею №3 Наталія КОСЕНКО. – Також перевірте, чи тести охоплюють усі теми і чи відповідають вони програмі тестування 2010 року. Зверніть увагу на автора підручника – це також відіграє роль. Обов’язково запитайте у вчителя, кого він радить.
Мені дуже подобається підручник для підготовки до тестів з української мови "Таємниця успіху на зовнішньому незалежному оцінюванні" найкращих чернівецьких вчителів за редакцією Алли Ткач. У ньому є все, що потрібно: і теоретичний матеріал, і тестові завдання на закріплення. Його можна придбати в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. Також хорошим є збірник тестових завдань, автор якого – професор Ніна Гуйванюк.
Галина МАРКІВ

На курсах навчають
викладачі університету
Яна ЯЩЕНКО
Підготуватися до тематичного оцінювання та вступу можна і на спеціальних курсах для абітурієнтів, що діють при вузах. Про курси при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича розповіла Наталія АЛЬОШКІНА, фахівець другої категорії підготовчих курсів ЧНУ.
Навчають на курсах трьох предметів, два з яких (українська мова та література) – обов’язкові, а третій учень обирає залежно від того, на яку спеціальність планує вступати. Головна умова курсів – група повинна налічувати не менше 8 осіб. В іншому разі можна перейти на подібний курс (наприклад, замість хімії вивчати біологію) або забрати документи.
Вступити на курси можна у 9 класі (у такому випадку після закінчення їх є нагода вступити до коледжу при університеті) або в 11 класі (тоді учнів готують безпосередньо до вступу до вузу).
Вартість курсів:
 3000 грн – заняття впродовж 8 місяців (починаються у жовтні);
 1500 грн – заняття за скороченою програмою (тривають три місяці, починаються з лютого).
Заняття відбуваються у вихідні в середньому по три пари на день.

– Цього року через те, що в університеті навчалися у суботу, а також був карантин, графік трохи змістився, – розповідає Наталія Альошкіна. – Тому доводиться навчатися у неділю, а також у будні, щоб надолужити пропущене і вкластися у програму.
Програму курсів щороку оновлюють, її складають самі викладачі. Заняття на курсах проводять викладачі з університету. Пільг при вступі до ЧНУ для випускників підготовчих курсів немає.
Тим, хто не має змоги відвідувати курси, фахівець порадила більше уваги приділяти навчанню, складати графік самостійних занять.

Найдорожчі репетитори –
з англійської мови
Майже жоден 11-класник не уявляє свою підготовку до тестування без репетиторів. Багато учнів займається відразу в трьох, а то й у п’ятьох репетиторів – залежно від того, зі скількох предметів вони писатимуть тести.
– У всіх моїх однокласників є репетитори, – розповідає учениця 11 класу Анастасія. – У когось вони зі школи, у когось – з університету. Університетські репетитори зазвичай дорожчі. Я займаюся з репетиторами з математики, української та англійської мов, історії. Кожен репетитор має свою ціну. У середньому беруть від 50 до 100 гривень за годину.
– Моя подруга готується вступати до медуніверситету, – каже учениця 11 класу Оксана. – Щоб успішно написати тести, займається з п’ятьма (!) репетиторами: з української мови, хімії, біології, математики, фізики. Тож вона у суботу вранці йде до одного репетитора, в обід – до другого, потім – до третього. І ввечері приходить додому вже зовсім "ніяка".
– Заняття з репетиторами дуже допомагають, – переконаний 11-класник Валерій. – Після додаткових уроків розумієш, що багато чого не знаєш, пропустив. Здається, що до школи взагалі не ходив. Я займаюся з репетитором з англійської мови. Ці репетитори коштують найдорожче. Їхня "такса" – вісім євро. Але це така ціна серед шкільних вчителів, викладачам з університету треба платити більше. З української мови, як я чув, урок коштує до 80 гривень.
Популярними зараз є заняття з репетиторами у групах.
– Я займаюся у репетитора з історії у групі з чотирьох людей, – розповідає 11-класниця Ірина. – Кожен із нас платить за годину по 25 гривень. Займаюся двічі на тиждень. Також на додаткові уроки з української мови ходимо удвох із подругою. Репетитор бере з кожної по 50 гривень. Але займається скільки потрібно, іноді навіть по дві-три години. Якби я ходила до репетитора сама, це мені коштувало б 100 гривень.
– Для того, щоби пройти тестування, треба спеціально до нього готуватися, – вважає відомий педагог, викладач фізики ліцею №1 Пауль ПШЕНІЧКА. – Хороший репетитор зможе підготувати учня до тестів. Це можна порівняти зі спортсменом, у якого є здібності, але для досягнення результату йому необхідний тренер. Репетитор працює з однією дитиною, а не з сорока, як у школі. Звісно, індивідуально інформація сприймається значно краще. На уроці вчитель не встигає викласти весь матеріал, якого надзвичайно багато. А якщо ще учневі на уроках заважають однокласники, він взагалі мало що сприйме. А репетитор має час і може займатися. Хоча я знаю таких здібних учнів, які розумніші за своїх вчителів, і репетитор їх може лише зіпсувати.
3-12-2009, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 7 341

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.