RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Частину витрачених на навчання грошей студент може повернути. Для цього слід заповнити податкову декларацію, подавши довідки про оплату за навчання. Тоді є шанс отримати податковий кредит.
Податковий кредит – це особлива пільга, за якою держава зобов’язується компенсувати громадянам прибутковий податок (2008 року – 15%) з грошей, витрачених ними на придбання соціально значущих товарів і послуг, до яких належить і отримання середньої професійної або вищої освіти. Компенсацію може отримати не лише сам студент, але й його батьки. Однак документи для одержання компенсації доведеться збирати з моменту укладення договору з вузом. Як це зробити, розповіли у відділі масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області.
Скільки повертають
Навіть якщо студент сплачує за рік навчання 10 тисяч гривень, повернуть йому не більше 1335 гривень. Податковий кредит на навчання (на місяць) не може перевищувати показника прожиткового мінімуму, помноженого на коефіцієнт 1,4 (2008 року прожитковий мінімум становив
630 грн, а максимальне відшкодування, відповідно, 890 грн). Тому якщо сім’я платила за навчання більше тисячі гривень на місяць, податковий кредит надають тільки на 890 гривень на місяць. До того ж, повертають кошти не за весь рік, а лише за 10 місяців (із вересня по червень). Звідси максимальна сума повернення за рік зараз становить 890 грн х 15% х 10 міс. = 1335 грн.
Рахується
лише зарплата
Загальна сума податкового кредиту не може перевищувати "загального річного доходу, нарахованого як заробітна плата". Тобто інші доходи (робота за сумісництвом, премії, доходи від власної підприємницької діяльності) в облік не входять, хоча з них і сплачують податки. Те ж саме стосується і тих, хто минулого року отримував не зарплату, а допомогу з безробіття.
Декларацію заповніть
до 30 грудня
Податковий кредит можна отримати тільки протягом року, наступного за звітним (в якому витрачалися гроші). Тобто зараз час вказувати у декларації доходи і витрати на навчання лише за 2008 рік.
Заповнити декларацію про доходи можна в податковій інспекції, причому зробити це потрібно не пізніше 30 грудня. До декларації додають спеціальний бланк-заяву на податковий кредит, де самостійно або за допомогою консультанта розраховують очікувану суму повернення.
Якщо все гаразд, компенсацію повинні перерахувати на банківський рахунок або переслати поштовим переказом протягом 60 днів із моменту подачі декларації. Якщо ж виявляться борги зі сплати податку, доведеться їх спочатку погасити.
Оформлюйте квитанції на одне ім’я
Відмовити у кредиті можуть, якщо в договорі з вузом і квитанціях фігурують різні члени родини. Наприклад, якщо договір складений на студента, квитанції проплачував тато чи мама, то і податковий кредит зможе отримати лише той, хто фігурує у квитанції. Тому слід заздалегідь визначитися, кому з батьків вигідніше буде оформляти цей кредит (виходячи з розмірів зарплати) і відповідно оформляти квитанції. Не мають права на кредит дідусь чи бабуся студента, навіть якщо вони продовжують працювати, оскільки вони не є членами сім’ї першого ступеня споріднення. Тому варто відразу оформляти договір і квитанції на батьків.
У випадках, коли студент під час навчання підробляє, податковий кредит може отримати лише він сам. Однак офіційні заробітки молодих людей, як правило, невисокі. Відповідно, й сума податкового кредиту буде мізерна. Якщо ж офіційної зарплати студент не має, податковий кредит зможуть оформити батьки.
Необхідні документи
До декларації треба додати ксерокопії всіх підтверджуючих документів: паспорта; ідентифікаційного коду; довідки з місця роботи із зазначенням загального річного доходу і сплаченого податку (за 2008 р.); договору з вузом; квитанцій про оплату навчання; документів, що підтверджують спорідненість першого ступеня або опікунство (якщо за навчання платить член родини або опікун).
Надія ВАСИЛИШИН

Приблизний приклад розрахунку суми відшко-дування за податковим кредитом (за 2008 рік)
Нарахована зарплата: 24000 грн.
Сплачені податки: 3600 грн.
Плата за навчання: 10000 грн.
Дозволено включати до ПК за 2008 р.: 890 грн х 10 міс. = 8900 грн.
Рахуємо: (24000 грн – 8900 грн) Х 15% = 2265 грн.
До повернення: 3600 грн – 2265 грн = 1335 грн.
22-09-2009, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 37 480

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.