RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Здобуття другої вищої освіти на сьогодні стало популярним. Чимало студентів, вступаючи на денну форму одного факультету, паралельно навчаються за іншою спеціальністю. Причини здобуття другої освіти різні. Хтось хоче підстрахуватися, бо вважає, що у майбутньому це допоможе знайти кращу посаду, хтось взагалі не може знайти роботу за здобутою спеціальністю і змушений перекваліфіковуватися. А є й такі, хто просто хоче більше знати, їм подобається навчатися.
Чернівчанка Оксана закінчила філологічний факультет зі ступенем магістра. Проте це не допомогло знайти їй роботу. Врешті вона влаштувалася лаборантом в одному із вузів і паралельно почала здобувати фах економіста. Завдяки цьому дівчина у майбутньому мріє знайти більш високооплачувану роботу.
– Філологів у нас сьогодні й так багато, а ось з економічною освітою у мене перспектив більше, – переконана Оксана.
Випускниця Чернівецького національного університету Яна СОПИТ також здобула дві освіти – економічну (денна форма), а заочно навчалася ще на педагогічному факультеті, на спеціальності "фізична культура".
– Ще у школі я серйозно займалася легкою атлетикою, – розповідає Яна. – Тому заочно вступила на спеціальність "фізична культура". Просто фах економіста вважається серйозним і вберіг би мене від безробіття. А душа лежала до фізкультури. Я завжди мріяла тренувати майбутніх спортсменів. Зараз працюю у кредитній спілці, однак все-таки мрію про те, щоби тренувати дітей.
Взагалі здобувати дві вищі освіти одночасно – справа досить складна.
На третьому курсі навчання на філологічному факультеті Інна вирішила вступити заочно ще на факультет іноземних мов на спеціальність "англійська мова та література". Але довго так вона не витримала, бо на п’ятому курсі філфаку їй довелося писати магістерську роботу, а тут якраз іспити на заочному відділенні. Та й навчанням на заочній формі дівчина була розчарована: занять мало, та й на них студенти могли протягом двох годин чекати на викладача, який так і не з’являвся. Або приходив під кінець пари і давав завдання на наступний раз. Врешті Інна залишила факультет іноземних мов.
– Якщо мені потрібно буде знання англійської, я її можу вивчити і самостійно, – вважає Інна. – А платити велику суму грошей за навчання, якого, по суті, не було, не хочу. Адже зараз диплом все одно немає значення, роботодавці звертають увагу на твої знання і вміння.
Галина МАРКІВ, Тетяна ПОНОМАРЧУК

На замітку
Безкоштовно навчають лише раз
Юрій ЛОПАТИНСЬКИЙ,
проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Чернівецького
національного університету:
– За законом, за держзамовленням можна здобути лише одну освіту. Якщо перша освіта безкоштовна, то друга вже – платна, за рідкісними винятками. Щодо кількості освіт, які можна здобувати одночасно, то вона необмежена. Головне, щоби це було під силу студентові. В університеті чимало студентів здобувають дві освіти. Це явище набуває масового характеру. Наприклад, часто можна побачити поєднання юридичної та економічної освіт, економічної та психологічної. Також чимало студентів факультету іноземних мов здобувають паралельну освіту, тому що мова для багатьох є не професією, а засобом.
Можна здобути одну освіту на денній формі, другу – на заочній. Дві освіти на денній формі навчання здобувати неможливо, бо в університеті немає вечірньої форми навчання.
Ми намагалися запозичити досвід Польщі і запровадити у нас програму міждисциплінарних студій. Тобто студенти замість другої освіти проходять програму, за якою обирають собі для вивчення будь-які дисципліни, з будь-яких факультетів. Вони не отримують диплом, як після закінчення навчання, але їм видають сертифікат, який також має значення. На жаль, у нас ця програма не прижилася. Можливо, спробуємо її запровадити знову.
Часто другу освіту отримують після здобуття першої, щоб отримати кращу роботу. У нас в університеті є спеціальні програми для здобуття другої освіти на юридичному, економічному факультетах, факультеті педагогіки, психології та соціальної роботи. Тут студентові, який вже має одну вищу освіту, достатньо провчитися два-два з половиною роки. Тоді як на інших факультетах тривалість навчання може бути чотири роки.
Чи можливо якісно здобувати дві спеціальності одночасно – це залежить від людини. Але іноді друга освіта шкодить першій, буває "шаровою". Часто навіть мені як викладачеві на іспиті заочники заявляють: "Я не підготувався до іспиту, бо ще навчаюся на стаціонарі і не встиг". Але ж це не аргумент.
14-08-2009, 10:02
Коментарів 0 Переглядів 11 263

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.