RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«На сцені керую я, а вдома – Марійка»


Вони вже 25 років всюди разом: на сцені, у житті, на роботі. Кажуть, що їм добре вдвох, а в розлуці сумують одне за одним. І на своїх концертах досі співають про щасливих закоханих.

Із дуетом "Скриня" – заслуженими артистами України Марією і Володимиром Лобураками – ми зустрілися напередодні їхнього ювілейного концерту "Нехай сміються діти", який відбудеться 23 вересня в Літньому театрі. В будинку творчої молоді "Автограф", де працює подружжя, увагу привертають фото на стіні: Івана Миколайчука, Софії Ротару, Назарія Яремчука…

"Ці знімки ексклюзивні. Я сама їх робила, – каже пані Марія. – Назарія Яремчука сфотографувала одразу після концерту. Видно, що він був дуже стомленим. А це зовсім юна Софія Ротару під час зйомок фільму "Червона рута". Я тоді брала участь у масовці разом зі своїми однокласниками. А це мій рідний дядько Микола Юрійчук, який написав слова до пісні "Черемшина". Іван Миколайчук був моїм хрещеним батьком, бо наші мами дружили. Якось він почув на пасовиську, як я співаю, і сказав мені: "Співай, Марічко. Це єдина правда, яку ти будеш мати". Ніби благословив мене. Я росла серед творчих людей, тому не могла не співати. Після школи вступила до музичного училища. Зараз закінчую Івано-Франківський інститут мистецтв. Хочу написати книжку про пережите, зустрічі з дивовижними людьми, які змінили мій світ".

"Найбільша плата – посмішка і чиясь сльоза"

– На вашому концерті збиратимуть гроші на лікування важкохворих дітей. А ще ви дали на аукціони муніципального балу вишиту сорочку та дерев’яний таріль. Чому вирішили зайнятися благодійництвом?

Марія: "Кожна людина повинна заглянути у свій паспорт, скільки часу їй ще залишилося, щоби зробити щось добре на цьому світі. Як мама і бабуся я знаю, що немає нічого гіршого, ніж коли хворіють твої діти чи внуки. І якщо ми можемо хоча би чимсь допомогти, чому це не зробити. Я дуже щаслива, що сорочка, яку вишивала моя мама, допомогла хворій дівчинці. За свої концерти ми не беремо грошей, а запрошуємо на них близьких, друзів, людей, які люблять наші пісні. Так буде і цього разу. Найбільшою платою для нас буде щира посмішка, чиясь сльоза, оплески, подарована квітка. Все життя я вчуся у свого хрещеного Івана Миколайчука. Він ніколи нічого не брав, а завжди віддавав іншим".

– Ви виступали в багатьох країнах. Що запам’яталося найбільше?


Володимир: " Найсумніше враження на нас справила поїздка до післявоєнних Боснії та Сербії. Ми вперше побачили війну на власні очі: побиті танки, зруйновані хати, спалені ліси…Українці, які там проживали, зустріли нас із великою радістю. Це було під час Різдвяних свят. І ми ходили по глибокому снігу від хати до хати колядувати. Поїхали на тракторі до старої жінки, яка мешкала високо в горах. Зі сльозами на очах вона сказала: "Тепер я можу вже помирати, бо бачила справжніх українців". Ніколи не забуду, як ця жінка довго махала нам рукою. А в Польщі нас поселили до колишньої подружки Марійчиної мами. Там було стільки плачу".

"Ми не купили жодної пісні"

– Ви колись взяли шефство над військовим кораблем "Чернівці"

Марія: "Це місто взяло шефство над цим кораблем. Але ми їздили туди майже щороку. Я була першою жінкою, яка ступила на палубу цього корабля. Володя служив на підводному човні, тому для нього це було звичним, а для мене – дивина. Ми дуже подружилися з екіпажем. Я бігала на базар, купувала різні овочі й закривала прямо на кораблі банки з помідорами, огірками, салатами, заморожувала зелень. Хлопці були такі щасливі".

– Кажуть, що ваші пісні навіть в космосі звучали…

Володимир: "Ми передали Леонідові Каденюку диск із нашими піснями, коли він їхав до США. Пізніше він запросив нас на зустріч з екіпажем "Коламбії", який приїжджав до Чернівців. На жаль, вони не змогли прийти на наш концерт, але залишили свої автографи на запрошенні, яке зберігаємо".

– Бути всюди разом 25 років – не важко?

Володимир: " Чесно кажучи, дуже легко. Ми вже звикли з Марічкою бути завжди разом. Те, що ми одружені, допомагає нам у роботі. На сцені добре розуміємо одне одного, знаємо, що кому потрібно. На концерти легше їздити, бо немає претензій: куди і з ким ти їдеш. Можемо проводити репетиції вдома. Хоча на сцені керую я, а вдома на кухні – Марічка. Дуже люблю її голубці, борщі, холодець. Вона – суперова господиня".

Марія: "Хоча там, де Володя не може відчинити двері, заходжу я (сміється –авт.). Бо він дуже скромний, а я більш наполеглива. Нині українську пісню ніхто не підтримує. А ми ніколи не зраджували українській пісні".

Володимир: "Так сталося, що всі пісні, які ми виконуємо, поети і композитори нам дарували. У нашому репертуарі немає жодної пісні, яку ми купили б. Останнім часом я теж почав писати тексти і музику. Зокрема на концерті відбудеться прем’єра моєї нової пісні "Коли сміються діти". Також звучатиме пісня про кохання, яку я написав на нашій дачі. Там є дуже мальовничий дубовий гай, де живе зайчик. Сидячи під дубками, я задумав створити трішки хуліганську пісню про закоханих. Як вийшло – судитимуть глядачі. Співатимемо наші старі пісні, які просять виконати на кожному концерті: "Закохані", "Чорні коралі", "Музика любові". Їх чомусь особливо люблять діти".

– А ваш внук любить слухати ваші пісні?

Володимир: "Дуже любить. Він всі наші пісні знає напам’ять. Владиславові вже п’ять років. Захоплюється футболом. Ким стане в майбутньому – нехай вирішує сам. Головне, щоб був здоровий і щасливий".

– Ви досі співаєте пісні про кохання. В чому секрет вашого злагодженого шлюбного дуету?


Марія: "У розумінні, доброті, підтримці. Нещодавно я тяжко захворіла. Володя весь час був біля мене. Може, тому я одужала. Якось одна журналістка запитала у мене, де взяти такого чоловіка. Я їй відповіла, що такий був тільки один, і я його забрала".
Надія БУДНА
20-09-2013, 11:46
Коментарів 0 Переглядів 3 438


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!