RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Потрібні фільми, які виховають патріотів»
Народний артист України Михайло Голубович, який зіграв понад 170 ролей у кіно та театрі та відомий за ролями у фільмах "Пропала грамота", "Козаки йдуть" і "Роксолана", очолив у Чернівцях журі фестивалю комедії "Золоті оплески Буковини".
У розмові з кореспондентом "МБ" Михайло Васильович пригадав зйомки в культових кінострічках та розповів, чому в Україні так мало патріотичних фільмів.

"Ніколи не вибирав роль за тим, що зіграти легше, а що важче"

– Востаннє ви приїжджали на Буковину торік, коли святкували 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука. Які спогади пов’язують вас із нашим містом?

– Я люблю Чернівці і кажу це не тому, що так треба казати, коли запитують. Це справді так, тому що це батьківщина не тільки Івана Миколайчука, а й багатьох інших талановитих людей. Приємно зустрічати в Чернівцях саме таких людей. Скажімо, зараз ми з вами зустрілися в присутності директора театру імені Ольги Кобилянської Юрія Марчака (йдеться про зустріч перед інтерв’ю, – авт.). Це не байдужа людина, тому що започаткувала в Чернівцях дуже потрібний фестиваль.

– Саме тому й погодилися очолити журі фестивалю "Золоті оплески Буковини"?

– Цей фестиваль зараз дуже потрібний. Нині, на превеликий жаль, суспільство, а особливо, мабуть, підростаюче покоління, втратило моральні орієнтири. А цей фестиваль вселяє надію в людські душі. Він показує, що людина повин­на ставитися до життя трішки по-філософськи. А гумор завжди допомагав людям вижити у складні часи – це по-перше. По-друге, як мені здалося, у цього фестивалю дуже точна символіка. На жаль, усі люди колись йдуть з життя, а люди акторської професії, люди творчі коли йдуть, їх проводжають аплодисментами. Це велика пам’ять людям цієї професії.

– Чи доводилося вам взагалі грати комедійні ролі і які?

– Перша моя комедійна робота була у фільмі "Мотря" за часів молодості. І, на превеликий жаль, це моя єдина комедійна робота в кіно. А в театрі були комедійні ролі і нині також є.

– Чим український гумор відрізняється від гумору наших сусідів і західних європейців?

– Безумовно, різниця велика. Український гумор неповторний. Він проявляється в українців у будь-якій ситуації. Наведу простий приклад. Це не анекдот, а бувальщина. Отож каже мама синочку, який у школу пішов: "Ми з татом вирішили, що тато кидає палити, а я кидаю їсти солодке..." Натомість дитина вигукує: "О, а я кидаю школу!" В українців, напевно, з молоком матері закладено жартувати. Вчора спілкувався з колегами, які ставили вистави в Чехії та Прибалтиці. Вони розповідають, що там трішки інший гумор. І в кожного народу так, бо у кожного своє розуміння життя.

"Державні діячі не думають про розвиток кінематографа"

– Вашим колегою по знімальному цеху в культовому фільмі "Пропала грамота" був актор Іван Миколайчук. Які спогади у вас залишилися від тих зйомок?

– З Іваном Миколайчуком ми вчилися в одному інституті, жили в одному гуртожитку. Потім були спільні зйомки у фільмі "Комісар", а вже пізніше і в кінострічці "Пропала грамота". То була надзвичайно талановита і порядна людина. Знаєте, він був великим патріотом. Та й взагалі у фільмі "Пропала грамота" багато хороших акторів знімалося. На превеликий жаль, багатьох із них уже немає серед живих. На сьогодні маю добрі стосунки із Федором Стригуном, із яким ми теж знімалися в тому фільмі. На жаль, ми рідко бачимося. Можливо, тому, що живемо в різних куточках країни.

– Чому фільмів патріотичного спрямування, як-от "Пропала грамота" чи "Козаки йдуть", нині так мало в Україні?

– На превеликий жаль, нині державні діячі, які повинні думати про розвиток власного кінематографа, не думають про це. Не секрет, що нині закуповують багато фільмів часто поганої якості з інших країн. Кінематографія має виховувати молоде покоління. На це повин­на звернути увагу держава.

Можна по-різному ставитися до радянських часів, але тоді були державні замовлення на фільми. Коли держава замовляла фільм, вона ним закладала певні патріотичні основи.

У мене є проект "Лицар дикого поля" (йдеться про історію життя останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського). Створений на базі цього матеріалу фільм міг би стати хорошим представником українського кінематографа у світі. Але проект нині заморожений.

– Чи задоволені ви ставленням нинішньої влади (та й попередньої) до української культури і що змінили б?

– До культури, мистецтва, творчості, до тієї спадщини, яку має народ, треба ставитися бережніше й уважніше. Мені прикро, коли пригадую 1990-ті роки, коли був страшенний розгул безпринципності. Тоді, коли запитували у хлопчаків, ким хочуть бути, вони відповідали, що ходять у секцію, щоб потім бути в "бригаді". Хіба можна на цьому виховувати підростаюче покоління, як можна виховати повагу до жінки, до матері, до коханої, якщо говорити, що вона така і сяка? У такому разі і сім’я буде ненормальна. Якщо в держави не буде моральних орієнтирів, не буде і майбутнього. 
Марина КОРПАН

З ДОСЬЄ "МБ"
Михайло Васильович
Голубович

Народився 21 листопада 1943 року в місті Золотоноша Черкаської області.
1967 року закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім.
І. Карпенка-Карого, акторський факультет.
З 1967 року – актор.
З 1987 року – художній керівник української трупи Луганського музично-драматичного театру.
З 1989 року – актор Луганського українського музично-драматичного театру.
Заслужений артист України (1972).
Нагороджений орденом "Знак Пошани", володар ордена Ярослава Мудрого V ступеня, Повний кавалер ордена "За заслуги перед Вітчизною" І, ІІ і ІІІ ступенів.
Ролі в театрі – понад 100.
Ролі в кіно – майже 70.
Народний артист України (1977).
26-10-2012, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 3 382

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.