RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Виткала килимів і рушників на шлях до Києва

Кухар-кондитер Євдокія Візнюк із Кам’янки, що на Глибоччині, – майстриня на всі руки. 53-річна жінка вишиває нитками й стрічками, виготовляє вироби з бісеру, пише писанки, малює картини. Її тканими килимами й рушниками можна вистелити шлях від Чернівців до Києва.

Ми зустрілися з Євдокією Дмитрівною під час свята буковинської сорочки. Вона брала участь у театралізованому дійстві й ткала на старовинному верстаті (кроснах) килимову доріжку. Навколо майстрині зібралося чимало дорослих, молоді та дітей. Вони зацікавлено спостерігали, як швидко бігає човник із нитками у вмілих жіночих руках і народжується різнобарвне диво. "Ткацтво поступово відходить. Нині ним на Буковині займаються одиниці. Навіщо мучитися, якщо все можна купити на ринку? – зітхає пані Євдокія. – Намагаюся навчити ткацтва молодь на гуртках, які веду в Глибоцькому професійному ліцеї, організовую майстер-класи. Як не дивно, народними ремеслами більше цікавляться хлопці".

"Першу доріжку виткала в десять років"

Майстриня розмовляє зі мною, не перериваючи роботу. "Треба постійно працювати руками й ногами, – пояснює жінка. – Для ткання використовую акрилові нитки. Коли сідаю за кросна, забуваю про втому. Сама вигадую орнаменти. Намагаюся відтворювати давні буковинські килими. Кольори ниток залежать від моїх настрою й стану душі. Якщо весело – підбираю яскраві барви, сумно – темніші.

Ми не жили заможно, але все хотіли мати своє. Тому робили власними руками й килими, і ліжники. Я також навчилася ткати бісером жіночі пояси до весільних суконь, серветки, великодні рушники".

Євдокія Дмитрівна займається ткацтвом ще з дитинства. "У нашій родині всі жінки вміли ткати: і мама, і бабуся, і прабабуся, – пригадує майстриня. – Я навчилася в них. Першу килимову доріжку виткала в десять років. У нас є верстат, якому вже понад сто років. Крім того, маємо ще два молодші кросна, яким по півсотні. Їх виготовив мій тато. Нині таких уже не роблять".

"Мої діти вміють робити все, що і я"

Євдокія Візнюк чи не єдина на Буковині тче старовинні рушники білим по білому. "Ці рушники використовують на весіллях, – зауважує майстриня. –Молода пара стає на білий чистий рушник. Моя бабуся казала: який рушник – таким буде й подружнє життя. На весільному рушнику не можна в’язати вузлики. До роботи треба приступати з добрими думками й молитвою. Ще жодна пара, якій я ткала весільні рушники, не розлучилася. Тому люди замовляють у мене. Я ткала рушники для своїх дітей, коли їх одружували та видавала заміж".

– Свої вироби й дарувала, і продавала, – каже пані Євдокія. – Треба було за щось жити та утримувати п’ятьох дітей. Маю трьох синів і двох доньок. Валерій і Володимир – близнята, Дмитро, Тетяна, Антоніна. Мої діти, навіть хлопці, вміють робити все те, що і я. Коли народжувала найменшу донечку Антоніну й була в пологовому будинку, хлопці підготували мені подарунок. За чотири дні вишили набивною голкою килимову доріжку. Коли приїхала з дитиною додому, постелили мені під ноги.

Запитую в майстрині, скільки виткала килимових доріжок і рушників. Євдокія задумується на мить: "Ой, важко полічити. Дуже багато. Гадаю, що ними можна було би вистелити шлях від Чернівців до Києва".
Надія БУДНА

З ДОСЬЄ "МБ"
Євдокія Візнюк народилася 1 жовтня 1959 року в селі Кам’янка на Глибоччині.
Закінчила Чернівецьке торгово-кулінарне училище.
Працювала керівником гуртків прикладного мистецтва в Глибоцькому будинку творчості дітей та юнацтва.
Нині веде гуртки в районному професійному ліцеї.
Одружена. Має п’ятьох дітей.
Майстер народного мистецтва.
Член Національної спілки майстрів України.
20-07-2012, 13:08
Коментарів 0 Переглядів 3 431

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.