RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

DVA: «Повертаємо те, що отримали»
Граючи на двох десятках інструментів, подружній дует Яна та Бари КРАТОЧВІЛОВИХ створює музику, стиль якої умовно можна охарактеризувати як мінімалістичне електрофольк-кабаре. При цьому співають чехи зовсім не чеською, а мовою, зрозумілою лише їм. Зате позитивні емоції, які викликає їхня музика, зрозумілі всім. За період від 11 до 29 жовтня DVA виступили в 13 українських містах, чого, як запевняють музиканти, до них не робив жоден закордонний гурт. А на додачу Ян та Бара захопили ще й Москву та Санкт-Петербург.

Що цікаво: у кожному з міст українського туру чехи робили диктофонні записи і тепер збираються на їхній основі створити новий, уже третій свій альбом, з яким знову ж поїдуть у тур Україною. Першим треком альбому буде пісня про залізничну станцію Пардубіце – відправний пункт, звідки розпочалася мандрівка чеського дуету українськими містами. А вже далі були Львів, Івано-Франківськ, Чернівці та ще десяток міст, які ми, сподіваюся, впізнаємо у майбутньому альбомі. Про нашу країну та їхню музику і розмовляємо.

– Мова ваших пісень – штучна, вигадана вами самими. Як вона створюється?

– Ми почали співати нею тому, що нам хотілося створити мову, яка водночас всіх і поєднувала б, і розділяла б, тобто мову, яка була би зрозумілою для всіх і ні для кого. Слухаючи нас, кожен може уявляти щось своє. Ми нібито додаємо угорські й балтійські слова в свої тексти, бо нам ці мови дуже імпонують, але ми самі їх не розуміємо і вони для нас так само таємничі, як і вигадана нами мова для наших слухачів. На концертах ми оголошуємо: "рускоє тєхно" або "латиський хіп-хоп" – і кожна пісня переносить вас в іншу країну. Вони наче й реальні, але, не знаючи цих мов, ми вигадуємо слова, які лише нагадують ту чи іншу мову. У нашому новому альбомі HU мова стала ще більше штучною.

– Вигаданою мовою у нас в Україні донедавна співала, наприклад, "Табула Раса". А з-поміж закордонних можна згадати відомих Sigur Ros, які у своїх інтерв’ю стверджують, що співають пташиною, а не рідною ісландською мовою.

– На жаль, ми мало знайомі з українською музикою. А ось ісландці – Sigur Ros, FM Belfast, Mum, Bjork – усі нам дуже до вподоби. Для нас немає різниці, співають вони вигаданою чи ісландською, адже ісландська мова нам така ж незрозуміла. Тим часом про нас за кордоном часто пишуть, що ми співаємо чеською, і це нас дуже веселить.

– Чому ви погодилися на програшний у фінансовому плані тур Україною, куди, як відомо, на заробітки не їздять?

– Нам просто цікаво поїздити Україною, це для нас – як канікули.

– Свій новий на сьогодні альбом HU ви вже презентували в кількох країнах Європи. Як його там сприймали слухачі?

– Реакція і на перший наш альбом Fonók, i на "HU" була дуже гарною. Ми об’їздили вже близько 20 європейських країн, і навіть там, де бували вперше (а це більшість), нас сприймали чудово. Тож ми щасливі і дуже вдячні всім слухачам, які приходили на наші концерти.

– До вашого нового альбому увійдуть записи, зроблені в Україні. Що ви записали у Чернівцях?

– Ми записували не інструменти, а звучання міст. У нас уже є багато "шуму" з різних міст нашого туру. І ми використаємо ці звуки, коли будемо робити пісні про українські міста, які ми відвідаємо. У Чернівцях ми записали голоси на залізничному вокзалі, де молоді люди зустрічали якихось родичів.

У вас музика трохи схожа на українську "Запаску". Крім того, їх також двоє. Чи є між вами ще щось спільне?

– Ми – друзі, і нам дуже подобається їхня творчість. Сміливо можемо сказати, що ми фанати "Запаски". Приємно, що їхня співачка Яна приїхала на наш концерт до Чернівців.

– На концертах ви не стоїте на місці, іноді навіть бігаєте залом. Звідкіля стільки енергії?

– Ми її черпаємо з самої музики, але й публіка теж нас дуже надихає. Коли бачимо, що публіка "розігріта", у нас із нею виникає такий собі Perpetuum Mobile. Ми лише повертаємо те, що отримали.

– В яких містах України вам сподобалося виступати і чим саме?

– В івано-франківському клубі "Мармуляда" нас дуже тепло сприйняли, але люди сиділи, і концерт був інтровертним. Як кажуть, інтровертам – інтровертне, а екстравертам – екстравертне. Ми, наприклад, у житті – інтроверти, а на сцені стаємо екстравертами. А перед тим виступали у Львові в рок-кафе Johnny Rocker. Це маленький клуб у підвалі, куди набилося дуже багато людей, і все нагадувало екстравертне рейв-паті. А у вас вийшло 50 на 50. Тобто усі концерти різні.

– Невід’ємна частина ваших виступів – артхаус-відео. Як воно народжується?

– Наша ві-джейка Маркета Ліса всюди возить за собою відеопроектор і, де є можливість, створює візуальні ефекти, що супроводжують наші виступи. Як ми "лупуємо" нашу музику, так і вона зациклює усілякі незвичні картинки і фотографії. Вона нам робила деякі кліпи, і багато хто стверджує, що вони вийшли досить непоганими.

– Чи є у гурту DVA якась життєва і творча філософія?

– Робити тільки те, що хочемо, і те, що нам подобається.
Тарас ПІЦ
11-11-2011, 14:20
Коментарів 0 Переглядів 1 821

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.