RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хорватський експериментатор
Що може бути аморальнішого за політику, невірних чоловіків та повій? Про це знає хорватський письменник і журналіст Ренато Баретич. Його романи "Восьмий повірений", "Розкажи мені про неї" та "Готель "Гранд" – три зразки реалістичної прози, не позбавленої відвертості й гумору, побачили світ українською у "фоліївській" серії "Карта світу".

Твір "Восьмий повірений" став одним із найпопулярніших романів у хорватській літературі останніх років. За цей бестселер Ренато Баретич отримав практично всі можливі національні літературні премії: Владимира Назора, Івана Горана Ковачича, Августа Шеноа, Ксавера Шандора Г’яльського, "Циклоп" тощо.

"Восьмий повірений" торкається багатьох актуальних проблем сучасності – стосунків між політиками й народом, кохання і фізичної пристрасті, вірності й дружби. У творі змальовано два типи суспільства – "цивілізованого", з мобільним зв’язком, інтернетом, брудними політичними іграми і відсутністю моральних імперативів, та природного, з яким головний герой роману, молодий політик Сініша Месняк зустрічається на острові Тречич.

Потрапивши сюди через скандал із неповнолітньою білявочкою, чоловік спершу ніяк не може змиритися зі своїм "засланням". Понад усе Сініша мріє знову повернутися додому, у звичне середовище, щоб довести політичним соратникам та опонентам, на що він здатен, а не нидіти на Богом забутому острові без каналізації, електропостачання і молодих жінок. Та незабаром Сініша знаходить собі вірного друга Тоніно, який допомагає йому навчитися жити за правилами Тречича. Разом герої проходять низку випробувань і стають практично нерозлучними.
Надійний і самовідданий Тоніно, що доглядає за старим батьком, Селім Ферхатович і Зехра – утікачі, які переховуються на острові від мафії, божевільна цілителька Муона стають невід’ємною частиною життя Сініші. І він уже не радіє можливості повернутися назад. Адже саме на острові політик навчився цінувати звичайні людські стосунки і сподіватися не лише на себе.

Інший роман Баретича, "Розкажи мені про неї" – це історія кохання успішного адвоката Томо Крісте та журналістки Аніти Челан. Втім, їхні почуття не мають майбутнього через зниклу безвісти дружину Томо. Її привид стоїть між закоханими, змушуючи ховатися, брехати і страждати. Фінал цих стосунків настає несподівано. Аніта має провести журналістське розслідування і знайти… дружину Томо, героїню війни Івану Крісте. Це редакційне завдання ставить остаточну крапку у стосунках закоханих. Відтепер зникають будь-які сумніви стосовно спільного життя Томо й Аніти. Ця гірка правда лише посилюється від того, що Івану так і не вдається розшукати. "Розкажи мені про неї" – це роман про імітацію дійсності, імітацію кохання. Зустрівшись за декілька років, Аніта бачить цілком іншого чоловіка – розчарованого, змученого, втомленого. Цей образ кардинально відрізняється від того впевненого адвоката, в якого вона була закохана.

У своїх творах Ренато Баретич не боїться бути незрозумілим читачеві й експериментувати з мовою, вдаватися до нецензурних слів, сленгу тощо. "Розкажи мені про неї" і "Готель "Гранд" написано саме в такому стилі. Останній роман взагалі відзначається неабияким формальним новаторством. Це твір, начебто написаний під псевдонімом CONDOLEEZO і закинутий у мережу. Таким чином ми читаємо текст хорватського письменника паралельно з дописами блогерів. Інтернет-читачі активно дискутують, дають поради, обурюються розвитком подій, шукають прихованих міфологічних сенсів і оригінальних трактувань. Навіть герої роману Ренато Баретича залишають коментарі під його текстом і пропонують власні варіанти сюжету.

У готелі "Гранд" живе з батьками 10-річний хлопчик Філіп. Як і всі діти, він ходить до школи, старанно вчиться, потерпає від знущань сильніших однолітків. Одного дня Філіп дізнається, що "Гранд" – це насправді бордель, повний проституток з України, а його батько, Домінік, не просто є власником готелю, а ще й веде нелегальний бізнес.

Щоправда, Домініка важко назвати звичайним злочинцем. Понад усе вони з дружиною дбають про умови життя своїх працівниць, їхнє здоров’я та фінансову вигоду. "Коли вже життя змусило мене це робити, – зізнається батько Філіпа, – я хочу робити це по-людськи, розумієш, шляхетно. Щоб і я почував себе добре, і всі… Ніколи ніхто ніде так чесно не ділився своїм прибутком і не буде". Ось тільки таке ставлення до повій не дає бажаних результатів: дівчата все одно тікають з борделю, крадуть та обманюють.

У романі "Готель "Гранд" детально показаний "інший світ" – повії, сутенери, гомосексуалісти, алкозалежні. Усі вони зненацька вриваються у життя юного Філіпа разом із статевою зрілістю і першими почуттями до малої українки Галі. Так само, як і турбота про вагітну матір, татового помічника Мартіна, готельних дівчат, з якими він потоваришував, і нового друга Зеле. Вбивство батька та перший сексуальний досвід змушують Філіпа різко подорослішати і усвідомити увесь той тягар, який Домінік ніс на своїх плечах. Відтепер хлопчику самому доведеться обирати власне майбутнє. Єдине, що він засвоїв напевне – це небажання повторити долю батька.
"Готель "Гранд" має відкритий фінал: Баретич-CONDOLEEZO видаляє блог і в такий спосіб знищує все написане. Читачеві залишається потішитись, що ця книга існує і в паперовому варіанті.
Лілія ШУТЯК
28-10-2011, 11:13
Коментарів 0 Переглядів 2 478

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!