RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Передусім, щоб не виникало зайвих запитань, треба сказати, що назва відомого українського гурту AtmAsfera складається з двох слів: "атма", тобто "особистість", і "сфера" – те, що її оточує. Щодо стилістики, то грають музиканти інструментальну етно-музику із сучасними елементами, але не обмежують свою творчість жодними рамками: просто намагаються виразити з допомогою музики власні почуття та емоції. Історія цього гурту розпочалася влітку 2003 року в Криму. Саме туди львів’яни за походженням та музиканти за покликанням – сестри Яремчук та Андрій Шадій – незалежно один від одного приїхали на відпочинок. Там і познайомилися, а майже одразу після знайомства почалися спільні музичні імпровізації. Поверталися з Криму з уже сформованим бажанням грати разом і надалі.

Наразі у доробку мають три альбоми: "Знайти" (2006), Forgotten Love (2006) та Integro (2011). Також за плечима виступи на престижних фестивалях The Global Battle of the Bands (Англія, 2007), Przystanek Woodstock (Польща, 2009), Molde-jazz (2010, Норвегія) тощо. Нинішній склад команди такий: Анастасія Яремчук – флейта, вокал, Юлія Яремчук – клавішні, вокал, Андрій Шадій – мандоліна, флейти, вокал, Андрій Черкасов – бас-гітара, Тимур Гогітідзе – ударні, дарабука, Михайло Пузюрін – гітара. Цими днями AtmAsfera вирушила в тур Україною на підтримку нового альбому. У проміжках між концертами музиканти знаходять час і на інтерв’ю. Розмовляю із сестрами Яремчук.

– Минулого року концертів, здається, вам не бракувало?

– Рік був дуже плідним і концертів справді було багато. Більшість – у Польщі, під час нашого літнього туру. Також особливо запам’яталися виступи на норвезькому фесті Molde-jazz та нашому улюбленому серед українських фестивалів "Трипільському колі".

– На ювілейному 50-му фесті Molde-jazz ви були єдиними представниками України…

– Два роки тому нас запросили на святковий концерт Norvegian Grand Prix у місті Арендаль, після якого ми поїхали на Molde-jazz, де познайомилися з його організатором. Подарували йому наш промо-диск, йому сподобалось, і він запросив нас на виступ. Взагалі, у нас було кілька виступів у Скандинавії, тож нашу музику там уже знають.

– У переліку тих, хто брав участь у цьому джазовому фесті, всесвітньо відомі Джефф Бек, Хербі Хенкок, Боббі Макферрін… Когось із них вдалося послухати?


– Ми були на виступах усіх зірок цього фестивалю. Дуже сподобався виступ піаніста Кетіла Бернстеда – його пронизлива і щира музика вганяла нас у дивний стан. Ми з ним познайомились, трохи поспілкувались – він такий же щирий, як і його музика. Також познайомились із Джеффом Беком, який, до речі, відвідував Україну, і йому в нас дуже сподобалось.

– Вас часто запрошують виступати і до Польщі.

– Гадаємо, інтерес поляків до нашого гурту пояснюється нашими численними виступами на їхньому фесті Przystanek Woodstock, де збирається до 40 тисяч глядачів, а це хороша реклама для нашого гурту. У Польщі, на відміну від України, на розвиток культури нині виділяють чималі кошти, тому там багато різноманітних фестивалів, на які час від часу запрошують й українців.

– Чого ви хочете досягти своєю музикою?

– Якщо з мільйона хоча б одна людина відчує нашу музику серцем і душею, це для нас буде великим успіхом. Цілий світ на краще ми не змінимо, бо ми такі ж прості люди, як і всі. Просто намагаємось робити все, що від нас залежить, і робити це так, як ми вміємо. Не хочеться марно витрачати час, якого нам так мало відведено. Якщо мистецтво справжнє, воно торкається глибин, змінює людину. А це вже – від Бога.

– Де записували нову платівку "Integro" і чим вона відрізняється від попередника "Forgotten Love"?

– Новий альбом записували у Києві на White Studio. У ньому переважно драйвові композиції: музика наша стала динамічнішою. Саме цим "Integro" і відрізняється від попередника, який був більш медитативним і під який добре релаксувати. А ось під новий навпаки – краще відриватися. Тут є фольк-композиції різних стилів та народів, тому цей альбом став своєрідним символом міжнародного поєднання. "Integro" означає цілісність, об’єднання. Це справжня любов, життя, гармонія, яку завжди хочеться дарувати іншим. Але нас об’єднує не тільки музика як змінна форма, а й те постійне, звідкіля вона йде, – серце. Єдиний ритм усіх сердець – це ритм кохання. І ми хочемо, щоб цей ритм зазвучав у серцях усіх наших слухачів.

– Ви й надалі співаєте на санскриті?

– Санскрит – прабатько мов, а нас завжди приваблювали першоджерела. З криниці можна напитися чистішої води, ніж із крана. Наші тексти – мантри, які очищають серце і розум, а те, що очищає, неможливо забруднити. Щодо саме цього альбому, то він на половину україномовний.

– Які міста України охопить тур і де можна придбати ваш новий диск?

– Плануємо відвідати Полтаву, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Севастополь, Харків та Львів. Можливо, додамо ще якісь міста: проводять перемовини. Також нас запросили з презентацією альбому до Польщі та Росії. А диск продається в Інтернет-крамницях, на нашому сайті і, звісно ж, на наших концертах.
Тарас ПІЦ
25-03-2011, 09:37
Коментарів 0 Переглядів 1 664

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.