RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Голівуді за всю його історію було безліч зірок жіночої статі. Багатьом із них захоплені шанувальники вигадували різноманітні епітети й титули, називали принцесами й королевами. Та лише до двох вживали слово "богиня" – Мерилін Монро й Елізабет Тейлор. Але якщо білява "богиня" через роки сприймається передусім як символ сексуальності і чарівності, то чорнява залишила ще й помітний слід у кіномистецтві.

Сто операцій

27 лютого Елізабет Тейлор виповнюється 79 років. Ймовірно, день народження вона святкуватиме на лікарняному ліжку, бо 17 лютого кінозірку вкотре госпіталізували. Елізабет жартує, що відчиняє двері лікарень частіше, ніж дверцята таксі. Упродовж останніх 25 років вона перенесла понад 100 (!) хірургічних втручань, і то не пластичних, як можна було б подумати. Тейлор усе життя мала проблеми зі здоров’ям, а на схилі літ вони стали дуже серйозними. Анамнез акторки вражає: серцева та легенева недостатність, діабет, пухлина мозку, рак шкіри… Усі ці загалом смертельні хвороби кінозірка почергово долала, але й вони не втрачають надії здолати її. Тейлор прикута до інвалідного візка, у неї остеопороз, штучними є обидва кульшові суглоби. За останні кілька років вона разів зо п’ять опинялася в такому критичному стані, що медики морально готували її дітей до найгіршого.

Подейкують, Тейлор, яка раніше виявляла чималу волю до життя, дуже "здала" після смерті свого близького друга Майкла Джексона. Тепер вона наказала родині більше не дозволяти медикам робити з нею будь-які серйозні медичні маніпуляції, лише легку підтримувальну терапію. І хоч неповні вісім десятків – це й не вік для голівудських небожительниць (ось Кетрін Хепберн прожила 96 років), та у Тейлор можна сміливо рахувати рік за два. Вона пила життя не келихами – відрами.

Два "Оскари"

Елізабет Роузмунд Тейлор народилася в Лондоні, але під час Другої світової війни її родина переїхала до США. Батько Елізабет торгував витворами образотворчого мистецтва, а мати була акторкою. Отож нічого дивного, що дитя такого творчого подружжя вже в десять років опинилося на кіноекрані. Звісно, ніхто не чекав від дівчинки якогось рідкісного драматичного таланту. Достатньо було осяйної вроди. Від бузкових очей Ліз неможливо було відірвати погляд. Вона зіграла кілька дитячих ролей (зокрема у першій екранізації історії про собаку Лессі) і перетворилася на дорослу красуню, якій дуже певно "світило" відповідне амплуа: гарно нести себе перед камерою, навіть рот до пуття не розтуляючи. Але Фортуна інакше крутнула своє колесо, і в Голівуді настала мода на екранізування культових п’єс.

1958 року Річард Брукс зняв фільм за драмою Тенесі Вільямса "Кішка на розпеченому даху" і на головну жіночу роль запросив молоду красуню Елізабет Тейлор. Багато хто вважав цей крок режисера ризикованим, адже Тейлор вважалася просто гарною картинкою, якій не під силу справжня драматична гра. Та й спеціальної акторської освіти у неї не було. Проте Елізабет змусила замовкнути скептиків і визнати її талант. За "Кішку на розпеченому даху" її номінували на "Оскар" і вона отримала премію Golden Laurel як найкраща драматична акторка.

Уже наступного року вона знялася в кіноверсії ще одного твору Вільямса – "Несподівано, минулого літа" у Джозефа Манкевича. Відтак "театральне кіно" стає своєрідною спеціалізацією Тейлор. Так, 1966 року вона зіграла Марту в стрічці "Хто боїться Вірджинії Вулф?" за однойменною п’єсою Едварда Олбі. 34-річна акторка в розквіті слави та вроди постала на екрані огрядною, сивою та прикрою, чим, звісно ж, заслужила "Оскар" (мабуть, відтоді й повелася традиція давати статуетку красуням, які наважуються себе спотворити). Втім, для Тейлор це був уже другий "Оскар". Перший вона отримала якраз у всій своїй красі – за роль закоханої дорогої повії в стрічці "Баттерфілд, 8" 1960 року.

Однак скільки б і чого не зіграла Елізабет Тейлор за свою акторську кар’єру, для мільйонів кіноглядачів різних поколінь вона назавжди залишиться насамперед Клеопатрою. Фільм вийшов 1963 року і був небачено дорогим на ті часи: 44 мільйони доларів. Цілий мільйон із цього бюджету дістався особисто Тейлор. Отож вона є першою в світі акторкою, яка отримала такий значний гонорар за фільм. Та головне надбання Елізабет Тейлор від цієї стрічки – звісно ж, Річард Бартон, найбільша пристрасть її життя. Коханці на екрані, вони одразу ж стали такими і в житті, відверто зневаживши суспільну мораль (обоє перебували в шлюбі). Деякі біографи акторів навіть стверджують, що цей чуттєвий роман став поштовхом до сексуальної революції.

Вісім шлюбів

Шлюб із Бартоном тривав десять років. За цей час актори успішно знялися разом у кількох фільмах і не менш успішно руйнували життя одне одного. Елізабет – на той час мала трьох дітей від попередніх шлюбів – під впливом чоловіка захопилася алкоголем. А Річард заразився від дружини "золотою лихоманкою" – пристрастю до багатства і коштовностей. Розлучившись із гучними скандалами, актори через рік знову одружилися, а потім ще раз розлучилися. Кіно та й годі…

Насправді Елізабет Тейлор проживала дійсність не менш, а часом і більш яскраву, ніж кіно. Вагома роль у сценарії її життя належала чоловікам. Вісім разів вона перебувала у шлюбі. Вперше пішла під вінець у вісімнадцять років, і не з будь-ким, а з готельним магнатом Ніком Хілтоном. Другим офіційним чоловіком Тейлор був значно старший за неї англійський актор і джентльмен Майкл Віндінг. Від нього вона народила двох синів. А потім закохалася у продюсера Майкла Тодда, заради якого прийняла юдаїзм. У цьому шлюбі народилася дівчинка, і він, можливо, був би довгим та щасливим, якби Тодд не загинув в авіакатастрофі. Відтак Елізабет прийняла пропозицію співака Едді Фішера, якого невдовзі покинула заради Річарда Бартона. Потім був шлюб із сенатором Джоном Ворнером і нарешті – з водієм Леррі Фортенскі, якого Тейлор знайшла на зібранні анонімних алкоголіків.

Звісно ж, останній шлюб шокував світ, але 60-річній на той час кінозірці було вже байдуже до престижу, бо в неї відбулася переоцінка цінностей. Свою унікальну ювелірну колекцію вона почала потроху роздавати на благодійність, удочерила хвору дівчинку, покинуту рідними батьками, і очолила боротьбу зі СНІДом. "Богиня" золотого віку Голівуду почала з’являтися на людях у спортивних костюмах та бейсболках. І вигляд при цьому мала цілковито щасливий.
Оксана ДРАЧКОВСЬКА
25-02-2011, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 1 816

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!