RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

16-19 вересня у Львові відбувався традиційний Форум книговидавців, який зібрав під своїм дахом (а точніше, під багатьма дахами), крім власне представників видавництв, провідних українських літераторів та численних іноземних гостей. Щороку – уже всімнадцяте – о цій осінній порі місто Лева перетворюється на маленьку книжкову державу зі своїми законами, звичаями, розвагами і проблемами.

Щодо проблем, то їх можна розділити на побутові та логістичні. Побутові – це труднощі з житлом і квитками до та зі Львова на ці дні. Логістичні – прикріші. У межах Форуму п’ятий рік поспіль відбувається міжнародний літературний фестиваль. Так ось, і програма фестивалю, і її взаємодія із суто форумними акціями виразно бажають кращого. З одного боку, ніби добре, що все так насичено, але з іншого – часто не лише публіка не встигає побувати там, де хотіла б, а й самі автори іноді фізично неспроможні відвідати всі заходи, в яких вони заявлені. Скажімо, посеред перфоменсу "Хто плаче за Еммою Бломгофф?" за участю трьох шведок і української авторки Катерини Бабкіної остання змушена була покинути виставу і мчати на інший свій виступ. Щось подібне трапилося і з письменником Василем Шклярем, який здобув цього року звання "Найкращий автор" на конкурсі "Найкраща книга Форуму-2010". Презентація роману "Чорний ворон" відбулася без участі його творця, який не зумів одночасно опинитися у двох різних місцях – на власній автограф-сесії та творчому вечорі. І таких прикладів було достатньо.

Втім, іноді організаційні проколи можуть обертатися позитивними наслідками. Зокрема, дякувати Богу, через надто пізно надіслане запрошення на Форум не приїхав Віктор Янукович. Попередній президент, як відомо, любив потримати в руках книжки та іншу духовність, але його охорона, "зарежимлюючи об’єкт", не раз псувала настрій потенційним покупцям і пресі. Тому просто страшно уявити, чим би закінчилася для присутніх поява на Форумі значно агресивніших і вже прославлених побиттям журналістів Януковичевих мордоворотів. А так і ми не постраждали, і Янукович тим часом взяв участь в адекватнішому для нього автопробігу з Медведєвим та виступив із промовою у Глухові, де переплюнув сам себе. Взагалі було б чудово, якби цей прецедент переріс у традицію, тобто щоб відтепер у середині вересня письменні люди завжди їздили до Львова, а неписьменні – до Глухова. До речі, Ганна Герман (єдина людина, здатна зрозуміти, що в тому чи іншому випадку мав на увазі Янукович) прокоментувала неприїзд президента так: "Сьогодні треба думати не про те, чи відвідувати форум, а про те, як зробити, щоб українська книжка в Україні справді була популярна. Щоби не було дев’ять іншомовних книжок на одну українську, а навпаки". Оскільки ж слова пані Герман мають чарівну властивість ніколи не збігатися з дійсністю, то й маємо протилежний результат: через зростання вартості поліграфічних матеріалів за неповний 2010 рік ціни на книжки зросли на 15-20 %. Навряд чи це сприяє їхній популяризації.

Однак величезні черги до форумного Палацу мистецтв та аншлаги на літературних вечорах свідчать про те, що інтерес до української книги – принаймні у Львові – "нова" влада ще не вбила. Загалом Форум книговидавців відвідало приблизно 300 письменників із 24 країн світу – Австрії, Азербайджану, Афганістану, Грузії, Польщі, країн Прибалтики і Західної Європи. Спеціальними гостями були сімнадцятеро відомих авторів, серед яких – Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Марек Краєвський, Януш Леон Вишневський, Лєв Рубінштейн та ін. Чернівці на цьогорічному книжковому Форумі були представлені в різних вікових категоріях від Петра Рихла до Христі Венгринюк. Окремо варто відзначити три презентації чернівецького видавництва "Книги ХХІ". Йдеться про "Інший світ" Густава Герлінга-Грудзінського, "Ucrainica" Карла Еміля Францоза та "Записки на зап’ястях" нашої молодої землячки Лесі Воронюк.

Традиційно на Форумі визначали найкращі книжки року. До складу цьогорічного журі конкурсу входило 55 відомих громадських діячів, книгознавців і книготорговців, журналістів, перекладачів та освітян. Володарем Гран-прі стала книга Галини Тихобаєвої та Ірини Криворучки "Соломія Крушельницька. Міста і слава" (видавництво "Апріорі"). До списку найкращих потрапила і книга чернівецького видавництва "Букрек" "Володимир Івасюк. Музичні твори (до 60-річчя від дня народження)". Найкращою книгарнею року стала книгарня "Є", видавництвом – книжковий "Клуб сімейного дозвілля", автором – згаданий Василь Шкляр. Загалом на конкурсі було представлено понад 350 книжок-учасників від 65 видавництв.

Серед найбільш драйвових подій можна згадати "Ніч поезії і музики нон-стоп". У ньому взяли участь як українські, так і закордонні гості: Олег Лишега, Олександр Ірванець, Наталка Білоцерківець, Богдана Матіяш, Мар’яна Савка, Остап Сливинський, Петро Мідянка, Маріанна Кіяновська, Світлана Поваляєва, Богдан-Олег Горобчук, Андрій Любка, Данііл Файзов, Андрєй Родіонов, Лєв Рубінштейн, Зофія Балдига, Лєшек Енгелькінг, Аміран Свімонішвілі, Давид Робакідзе, Георгій Нахуцрішвілі, Андрій Антоновський... Музичний супровід забезпечували гурти "Наголос на Голос", "Зелені сестри" і "Запаска". Замість запланованої 03.00 концерт закінчився майже о 06.00, а публіки у залі все ще не бракувало. Приємно відзначити, що організатори Форуму врахували минулорічні недоліки в проведенні нон-стопної ночі і знайшли приміщення обласної філармонії, яке вміщає значно більше глядачів, ніж МО "Дзига", де подібний поетичний захід відбувався 2009-го.

І ще таке. На одній із літературних акцій брати Капранови запропонували 2014 або 2015 року проголосити Львів "книжковою столицею світу". Щоправда, президент Форуму Олесандра Коваль не поділяє аж таких оптимістичних прогнозів на майбутнє, адже українські книговидавці позбавлені належної підтримки держави. Тому зійдемося, може, на компромісному формулюванні: українською книжковою столицею Львів і так давно став, але щоб претендувати на світові рекорди, треба трохи змінити саму Україну.
Лілія ШУТЯК
1-10-2010, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 1 578

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.