RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Строго кажучи, між двома нинішніми новинками спільного мало – крім того, що обидві є перекладними і вийшли у чернівецькому видавництві "Книги-ХХІ". А ще їх варто прочитати українському читачеві за принципом поєднання корисного з приємним. При цьому перша буде передусім корисною, а друга – приємною.

Отже, перша – це автобіографічний роман видатного польського письменника і колишнього в’язня ГУЛАГу Густава Герлінга-Грудзінського "Інший світ" у перекладі Олеся Герасима. У цьому майже документальному романі, написаному як своєрідна відповідь "Запискам з Мертвого дому" Достоєвського, перед нами постає картина життя у радянському таборі, жахливість якої і не снилася Федорові Михайловичу в царському острозі. Голод, холод, хвороби, неймовірно важка праця, знущання з боку кримінальників і табірної адміністрації, тотальний фізичний і психологічний тиск – усе це врешті-решт призводить до деградації людської особистості. Саме цей процес, а також відчайдушні спроби протистояти йому є матеріалом твору Герлінга-Грудзінського, достовірність якого підкреслюється безпосередньою участю автора в зображуваних подіях.

Пристосування до умов сталінського концтабору вимагало від людини відмови від самої себе, бо воно ставало можливим "лише тоді, коли в думках і спогадах в’язня цілковито зітруться порівняльні мірки з волі". На дні розпачу в автора навіть зародилася думка про самогубство – "єдину форму протесту, на яку ми здатні". На щастя, Герлінг-Грудзінський зумів відігнати від себе цю спокусу, але назавжди зберіг враження про радянську Росію як про "мертвий дім", країну, "де можна втратити віру в людину і в сенс боротьби за те, щоб їй було краще на землі". Шкода, що цю книгу навряд чи прочитають люди (?), які в нинішній Україні намагаються відбілювати Сталіна і встановлюють пам’ятники найбільшому злочинцеві у світовій історії.

Друга книжка – це збірка культурологічних нарисів народженого і вихованого в галицько-буковинському середовищі австрійського письменника ХІХ століття Карла Еміля Францоза "Ucrainica", тексти до якої відібрав і переклав чернівецький професор Петро Рихло. З назви зрозуміло, що центральною темою збірки є Україна – її природа, люди, культурні традиції. І хоча Францоз називає наш край Напів-Азією, пише він про нього з неприхованою симпатією, співчуттям і м’яким гумором.

З волі упорядника книга складається з двох частин. Перша містить краєзнавчі нариси, що постали внаслідок авторського спостереження за українським життям, сільськими звичаями, стосунками в родинах, а найбільший за обсягом текст – "Ярмарковий день у Барнові" – завдяки своїй ліричності, соковитості та дотепності відразу змушує читача згадати інший загальновідомий літературний образ ярмарку.

Особлива подяка автору – за теплі слова про Буковину загалом і наше місто зокрема: "Тому, хто прибуває сюди, – зазначає Францоз, – робиться якось дивно на душі: він раптом знову на Заході, де можна зустріти освіченість, вихованість і білу скатертину".

Друга частина присвячена українській літературі та фольклору, а один окремий розділ – творчості Тараса Шевченка, якого автор уже тоді називав "не тільки найбільшим співцем свого народу, але й поетом найвищої, абсолютної естетичної проби". Пише Францоз і про українських історичних діячів – Богдана Хмельницького, Івана Мазепу та ін. Найбільше автора дивує витривалість українського народу, його вірність традиціям, незважаючи на всі утиски з обох сусідніх боків. "Вони скоряються, але не здаються, – говорить Францоз про українців. – І воістину жоден ураган ніколи не зможе змести їх з їхньої предківської землі". Хотілося б вірити, що саме так і станеться.


Чернівецька презентація книжок "Інший світ" Густава Герлінга-Грудзінського та "Ucrainica. Культурологічні нариси" Карла Еміля Францоза за участю Олеся Герасима і Петра Рихла відбудеться 21 вересня о 18.00 у Literatur Cafe (Центральна площа, 10).
Лілія ШУТЯК
17-09-2010, 09:56
Коментарів 0 Переглядів 1 969

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.