RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

40 картин одинадцяти українських художників, троє з яких родом з Чернівців, представлено у Культурному центрі Парижа. Мистецький проект “Меридіан серця” присвячено вшануванню пам´яті видатного поета ХХ століття, уродженця Чернівців, Пауля Целана. Ініціатором акції є голова Чернівецького обласного відділення Фонду культури України Валентина Діаковська. Нещодавно вона повернулася з Парижа і поділилася враженнями з кореспондентом “МБ”.
Півроку відбирали полотна та два роки вели переписку
- Картини виставлено на трьох поверхах будівлі Культурного центру. Коли привезла роботи, у мене почалася паніка. Кожне полотно – сильне та цікаве, але не завжди вписувалося у загальний контекст експозиції. Ми, мабуть, годин вісім бігали з третього поверху на перший, переставляючи полотна. Я була у відчаї. Думала, виставки не буде. Але потім усе склалося добре, і експозиція вийшла чудовою. До Парижа привезли 60 робіт. Але через те, що деякі з них не вписувались у цілісність експозиції, 20 повернули.
У Парижі виставлено роботи чернівчан Олександра Літвінова та Олени Михайленко, а також колишнього буковинця, а тепер парижанина Темістокля Вірсти. Саме на його запрошення мистецьку акцію “Меридіан серця” привезли до Парижа.
- Ми досить прискіпливо відбирали художників, адже у Парижі не можна представити містечковий рівень мистецтва, - каже Валентина Костянтинівна. - Темістокль Вірста каже, що історію українського нороду потрібно добре знати нам і з неї черпати. Але щоби тебе знав світ, треба йти на крок вперед. Його слова я завжди пам´ятаю, тому намагаюся працювати з мистецтвознавцями, аби перевірити, чи того художника ми запросили для виставки. Цього разу я працювала з Оленою Ягодовською. Ми майже півроку відбирали роботи. Два роки вели переписку з культурним центром у Парижі.
- Відкриття вернісажу у Франції – як свято. Приходять гарно вдягнені люди, п´ють шампанське та ведуть світські бесіди, - продовжує жінка. – На відкритті звучала улюблена музика Пауля Целана у виконанні чернівецького піаніста, який зараз навчається у Віденській консерваторії, Фелікса Мацляка. І якщо публіка знала твори Шумана, Шуберта, Шопена, то музика українських композиторів Колесси та Скорика викликала у них подив. Досвідченій публіці сподобалися наші композитори.
Фільм про Пауля Целана французькою дублювали вночі
На відкритті також демонстрували документалний фільм “Пауль Целан: повернення”.
- Фільм створили попри те, що коштів не було. На жаль, ніхто з чернівчан не підтримав нашу ідею. Створенням стрічки займалася київська регіональна студія. Австрійський банк надав допомогу – тисячу доларів. Стрічка починається з того, що Пауль Целан знаходить останній притулок на мосту Мірабо, де тече річка Сена. Але його спогади повертають до мосту над Прутом у Чернівцях. Презентацію фільму у Чернівцях відбулася українською та німецькою мовами. А перед поїздкою до Парижа фільм переклали французькою мовою. Допоміг голова ініціативного комітету “Альянс Франсез” у Чернівцях Тарас Івасютин. Він переклав 40 сторінок літературного тексту та каталог виставки. Дублювати фільм французькою мовою не було у планах київської регіональної студії, тож працювали вночі.
- Я дуже хвилювалася, що фільм не сприймуть. Адже у ньому показується трагічна доля митця. На початку показу у залі були присутні 50 осіб, але згодом глядачів стало більше, - продовжує жінка. – Була приємно вражена, коли побачила, що французи плачуть. Вони дивувалися: “Як, Пауль Целан народився у Чернівцях?”.
- На вернісажі була присутня дирекція фундації Пауля Целана, яка діє у Франції, та висловила бажання організувати подібну виставку у Чернівцях, - каже голова обласного відділення Фонду культури. – У Парижі “Меридіан серця” мав тривати до 15 травня, але акцію продовжено до 25 травня. Можливо, виставку продовжать ще, адже є дуже багато охочих відвідати вернісаж. Телефонували з посольства та казали, що виставка дуже успішна і про неї пише французька преса.
Довідка
Мистецька акція “Меридіан серця” обласного відділення Фонду культури України носить таку назву за однойменною збіркою поезій Пауля Целана, виданою українською мовою 15 років тому у Чернівцях на прохання Петра Рихла та Семена Цидельковського. “Меридіан серця” – таку назву мала промова Пауля Целана, коли він отримував найпрестижнішу для німецькомовних поетів премію імені Бюхлера.
Ольга Гнідан
12-05-2008, 11:27
Коментарів 0 Переглядів 3 607

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.