RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Біля центрального входу до Вірменської церкви (зал органної та камерної музики), що на вулиці Українській, знову з’явилися на підніжжях давні кам’яні скульптури апостолів Петра і Павла. Рішення про їхнє встановлення ухвалив міськвиконком. На реставрацію скульптур із міського бюджету виділено майже десять тисяч гривень.

Коли біля Вірменської церкви вперше було встановлено фігури святих – достеменно невідомо. Дослідниця історії Чернівців Марія НИКИРСА, яка багато років пропрацювала в обласному державному архіві, зі­зналася, що жодних документів щодо скульптур та їхнього автора не знаходила. Можливо, їх встановили 1875 року, коли освячували Вірменську церкву, яка отримала назву Святих апостолів Петра і Павла.

Скульптури виявили понад 20 років тому

Як розповіла Марія Дмитрівна, церква діяла до приходу радянської влади. Після 1944 року її закрили. Деякий час приміщення не використовували. Пізніше тут був склад човнів рятувальної станції. Згідно з рішенням облвиконкому, 1986 року церкву передали на баланс обласної філармонії. Після реставрації приміщення тут відкрили зал органної та камерної музики. Спеціально для цього залу в Празі виготовили орган.

Скульптури Петра і Павла, які стояли біля входу церкви, зникли у 1970-х роках. Тривалий час ніхто не знав, куди вони поділися. "Цим питанням я почала займатися ще у 1980-х роках, коли працювала в проектному інституті, – розповіла архітектор Ірина КОРОТУН. – Якось заглянула до Вірменської церкви, де тоді знаходився склад човнів рятувальної станції. Побачене мене просто шокувало: побиті вітражі, подерті стіни, сміття. Я тоді написала відкритого листа, під яким зібрала підписи відомих культурних діячів, і віднесла його до газети "Радянська Буковина". Листа, звісно, не надрукували. Але на нього, як не дивно, відреагував обком партії і зрештою звернув увагу на Вірменську церкву. Краєзнавець Наталія Шевченко віднайшла давню листівку цієї споруди, на якій були також скульптури апостолів Петра і Павла. Ми почали розшукувати їх. Виявилося, що відбиті кам’яні фігури святих виявив сторож складу. Він забрав їх і встановив на могилі своєї дружини на кладовищі, що на вулиці Зеленій. Про це нам розповіла його друга дружина, бо чоловіка на той час уже не було серед живих. Вона відвела нас на кладовище і показала кам’яних апостолів. Родичі покійного не заперечували, щоби ці історичні скульптури забрали на їхнє первісне місце. Та минуло понад 20 років, доки це нарешті вдалося зробити. Гадаю, це дуже приємна подія для чернівчан. Адже скульптури – невід’ємна частина ансамблю Вірменської церкви, яка є пам’яткою архітектури національного значення".

– Я належав до складу комісії, яка у 1980-х роках займалася розшуком скульптур апостолів Петра і Павла, – розповів директор Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини Юрій ПРЕСТУПЕНКО. – Бачив, у якому жалюгідному стані вони перебували. Скульптури виготовлено з дуже м’якого матеріалу – піщанику, на який суттєво вплинули природні фактори. До того ж, їх покрили фарбою, що теж негативно позначилося на їхньому стані.

Реставрацією займаються відомі митці

2008 року на старовинні скульптури на занедбаній могилі звернув увагу 66-річний пенсіонер Валерій Квітко. Він повідомив про це місцеву владу.

На засіданні міськвиконкому було вирішено перенести скульп­тури апостолів Петра і Павла із кладовища на вулиці Зеленій до Вірменської церкви. "Ми перевезли скульптури 17 червня, – розповіла головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міської ради Вікторія ДІДЕНКО. – Зважаючи на свій вік, вони збереглися ще досить добре, хоча є певні пошкодження. Зокрема фігури покрили сріблястою фарбою, яку потрібно обережно зняти. Встановили скульптури на колишні постаменти по обидва боки при вході до церкви. Реставрацією займаються відомі чернівецькі скульптори. На ці роботи міська рада виділила майже десять тисяч гривень".

Відновлені скульптури урочисто відкриють під час Петрівського ярмарку – в День Святих апостолів Петра і Павла. Їх включать до переліку пам’яток монументального мистецтва. 
Надія БУДНА
24-06-2010, 15:57
Коментарів 0 Переглядів 3 049

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.