RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Крутитися на голові – не головне»

На молодіжний танцювальний фестиваль із брейк-дансу Cristal Jam з’їхалася молодь з усієї країни. Тріумфували там чернівчани, які посіли на фестивалі всі призові місця. Перше місце здобула команда UnderFloor B-boys, друге – Life Style King’s, третє – Original stars. Відзначилися Чернівці й у програмі "Соло. Професіонали". Тут третє місце посів чернівецький бібой (танцюрист брейк-дансу) під псевдонімом Voе Оne, а у програмі "Соло. Початківці" на першій сходинці опинився Sega.
Хлопці з команд-переможців у інтерв’ю для "МБ" зізналися, що перемога для них – приємна несподіванка.
– Ми танцюємо не для змагань. Цим відрізняються танець і спорт, – каже учасник команди Life Style King’s Олександр. – Зрозуміло, що ми напрацьовуємо техніку, багато працюємо над рухами… Однак якнайкраще виконувати рухи – не наша мета. Ми танцюємо, щоби виразити себе. У цьому полягає суть нашого брейк-дансу. Коли бібой думає, як краще станцювати, заробити гроші, стати кращим, – він втрачає свою суть і починає мислити не тими категоріями. Для нас сам танець – це вираження власних емоцій. Словом, суть змагань – не в тому, щоби виконати технічно вдалий танець, а яскраво виразити свої емоції.
Танцюють колишні боксери й борці
Після перемоги на фестивалі всі заговорили про високий рівень брейк-дансу в Чернівцях. Але хлопці зауважують, що це зараз брейк-данс – ціла культура, а раніше він був побутовим явищем.
– Приблизно сім років тому в Чернівцях брейк-дансом займалися всі. Однак мало хто робив це по-справжньому, – каже учасник команди Original stars під псевдо Endrew Star. – Не було школи, всі навчалися самотужки. Спочатку бібої проходили шлях розбитих колін та ліктів, а з першими умінням починали наповнювати танець емоціями. Дуже багато досвіду додали міжнародні фестивалі.
Пригадую, наші перші поїздки на фестивалі. Ми хотіли себе показати і на професіоналів подивитися. А зараз ми входимо у вісімку найкращих команд України, здобуваємо перші серйозні перемоги. Найважливіше те, що свій досвід передаємо молодим бібоям, які прагнуть навчитися справжнього брейк-дансу. Приємно, що в Україні народжується школа професіоналів. На світових змаганнях українські бібої навіть почали перемагати визнаних корифеїв з Америки та Кореї.
– Наразі у Чернівцях – дві провідні команди, – каже Endrew Star. – Це UnderFloor B-boys та Life Style King’s. Бібої з цих команд не один рік займаються брейк-дансом. Тренуємося щодня. А все розпочиналося зі звичайного наслідування, коли бачили по телевізору основні рухи і намагалися їх повторити. Окрім того, важлива фізична підготовка. Дехто з нас до брейк-дансу займався дзюдо, боксом.
"Ми не заробляємо на цьому грошей"
– Наші команди дуже дружні, – каже бібой з команди Life Style King’s під псевдо Custom. – Між нами – здорова конкуренція, ми підтримуємо одне одного. Не рвемося бути найкращими, не ворогуємо. У кожного – своя творчість, свій підхід до брейк-дансу.
– Нас об’єднує одне – залежність від танцю. І ми не уявляємо без цього своє життя, – наголошує бібой з команди Life Style King’s Nikotin. – Для нас брейк-данс – це не хобі, а стиль життя. Ми навіть не заробляємо на цьому грошей. Звісно, можна з часом відкрити власну школу, але це потребує часу і зусиль. Мало є людей, які заробляють на брейк-дансі гарні гроші і спокійно займаються улюбленою справою. Ні, це не так. У брейк-дансі ніхто тобі не дає гарантію на успіх. Але наш танець – це мистецтво, а щоби займатися творчістю, завжди треба чимось жертвувати. Зараз ми просто щасливі від того, що творимо власне мистецтво, яке є настільки ж цінним, як і кіно, література…
– Брейк-данс – це поєднання музики, танцювальної техніки і… власних емоцій, – додав Endrew Star. – Про цей танець не можна судити лише за технікою. Наша ціль – у розкритті. Ми ж не прагнемо класно крутитися на голові, робити акробатичні трюки... Техніка – це лише один із компонентів. Технічно не уміючи виконувати рухи, ти не зможеш передати емоції, настрій, внутрішній стан. Наша ціль – самовираження…
Валерія ЧОРНЕЙ

ДОВІДКА
Брейк-данс – стиль вуличного танцю, який виник на початку 1970-х років із хіп-хоп руху в Нью-Йорку. Це один із найстаріших і найбільш відомих стилів хіп-хоп танцю. У 1960-х роках у Нью-Йорку з’явилося багато емігрантів. Кожен вніс у танець свою часточку. Наприклад, африканці принесли ритм. Згодом за танець взялися пуертоамериканці. Вони додали у брейк-данс пластику і збагатили його акробатичними трюками.
У Росії та Україні танець розвивався повільніше, ніж в інших країнах. Спочатку про нього почули у Прибалтиці. А у Санкт-Петербурзі та Москві 1985 року почали збиратися перші тусовки любителів брейк-дансу. В Україні справжній бум на брейк-данс розпочався наприкінці 1990-х. Зараз у нашій країні брейк-данс активно розвивається. Це справжнє мистецтво танцю. Наші бібої гідно змагаються на всесвітніх фестивалях і здобувають перемоги.
11-08-2009, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 3 121

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.