RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо пам’ятаєте, місяць тому у нас була стаття про польського письменника Тадеуша Боровського – автора чи не найбільш вражаючих у світовій літературі оповідань на освенцімську тему. Сьогодні ж ми – за принципом "контрапункту" – поговоримо про Густава Герлінга-Грудзінського. Причин для цього є щонайменше дві. По-перше, 20 травня минуло 90 років від дня його народження. По-друге, самі поляки майже завжди згадують цих письменників разом – як антитезну пару.
До певного моменту долі Боровського і Герлінга-Грудзінського справді виглядають мовби у дзеркальному взаємовідображенні. Перший народився в СРСР, перебрався до Польщі і під час окупації потрапив у нацистський концтабір Аушвіц-Біркенау. Другий народився в Польщі, перебрався до СРСР і потрапив у комуністичний концтабір Єрцево Архангельської області. Обоє у двадцятирічному віці занурилися в пекло, перед яким блідне найбуйніша фантазія Данте, обоє дійшли до межі виснаження (в гітлерівських таборах таких "живих трупів" називали мусульманами, у сталінських – доходягами), обоє згодом виписали табірний досвід в автобіографічних творах. Ось тільки найбільше оповідання (фактично повість) Боровського називається "У нас в Аушвіці", а роман Герлінга-Грудзінського – "Інший світ".
Як видається, у цих назвах міститься пояснення того, що сталося з обома письменниками після звільнення. Табір перетворив поета-початківця Боровського на геніального прозаїка, але знищив його як людину: все, що відбувалося після Аушвіца, ніби й не проникало в його випалену свідомість або сприймалося як щось, не варте уваги, як життя "не у нас". Не дивно, що такому життю сам Боровський і поклав за першої-ліпшої нагоди край. Натомість для Герлінга-Грудзінського табір назавжди залишився "іншим", ненормальним світом, визнавати закони якого людина не має права за жодних обставин – якщо вона, звісно, хоче… ні, не врятуватися, але бодай померти людиною. Зламавши Боровського, аналогічна табірна дійсність водночас загартувала Герлінга-Грудзінського (невипадково автор згодом називав "Інший світ" своїм "романом виховання"). Оголосивши сухе голодування, він таки змусив "гражданіна начальніка" виконати положення так званого "Договору Сікорського-Майського", вийшов 1942 року на волю, проїхав пів-Росії, перестрибуючи без грошей з поїзда на поїзд, вступив до новоствореної польської армії генерала Андерса і дійшов з нею до перемоги.
Після війни Герлінг-Грудзінський разом з Єжи Гедройцем заснував у Римі польський еміграційний часопис "Культура" (той, завдяки якому Юрій Лавріненко видав антологію "Розстріляне відродження", а 1991 року Польща виявилася першою державою, що визнала незалежність України). Потім Гедройц разом із "Культурою" переїхав до Парижа, а Герлінг-Грудзінський на якийсь час оселився в Лондоні, де й написав "Інший світ". Англійське видання "Іншого світу" (1951 р.) з передмовою одного з найвидатніших філософів 20 століття Бертрана Рассела викликало зливу схвальних рецензій. Тобто схвальних щодо автора, але нажаханих змальованою ним картиною. Здавалося, невдовзі "Інший світ" струсоне й континентальною Європою, змусивши її нарешті по-справжньому відкрити очі на сталінський режим. Однак – ні.
Зідіотілі у своїх псевдо-лівацьких симпатіях до СРСР західні (передусім французькі та італійські) "інтелектуальні кола" на кілька десятиліть заблокували вихід "Іншого світу" у "старій добрій Європі". Не допомогли ні передмова Рассела, ні особисті прохання Альбера Камю, ні, зрештою, пізніші свідчення такого ж "затятого", як Герлінг-Грудзінський, російського письменника Варлама Шаламова, який прямо називав Колиму суцільним білим крематорієм. Як таке могло статися?
Логіку лівих інтелектуалів, у принципі, можна пояснити, хоч менш паскудною вона від цього не стане. Будучи лівими, інтелектуали вважали своїм обов’язком відстоювати відповідну ідеологію, практичним втіленням якої їм видавався Радянський Союз. Але чиста ліва ідеологія категорично не сумісна з тоталітаризмом. Погодившись на друк і поширення "Іншого світу", ліві інтелектуали опосередковано б визнали, що ця книга правдива, а отже, що Радянський Союз і нацистська Німеччина – не антагоністи, як хотілося вірити їм, а "тоталітарні близнюки", як стверджував Герлінг-Грудзінський. Що більше: на думку письменника (сформовану зокрема й читанням у таборі "Записок з мертвого дому" Достоєвського), комуністична влада лише підсилила ті риси, які були притаманні Росії споконвіку. На таку ідеологічну "зраду" ліві інтелектуали йти не хотіли: легше було просто відвернутися від мільйонів людей, доведених голодом і рабською працею до тваринного стану. Легше було не бачити колишніх професорів, які здихають у бараках-трупарнях, тижнями лежачи у власних випорожненнях, і колишніх оперних співачок, які віддаються уркам на очах цілого табору за миску баланди. Легше було не читати книжки, в якій усю радянську Росію названо "мертвим домом", країною, де "можна втратити віру в людину і в сенс боротьби за те, щоб їй було краще на землі".
Можливо, ліві інтелектуали й подобріли б до Герлінга-Грудзінського, якби він відмовився від своєї концепції тоталітарних близнюків і висунув якесь м’якше формулювання на зразок "тимчасового перегинання палиці". Але автор "Іншого світу" не погоджувався на компроміси, навіть коли мав справу зі значно серйознішими за лівих інтелектуалів ворогами. Навпаки: живучи у Західній Європі, Герлінг-Грудзінський, наважувався "некоректно" порівнювати український голодомор із голокостом і до самої смерті 2000 року продовжував говорити про необхідність введення аналогічного до "голокостівського" покарання за заперечення злочинів комуністичного режиму. Легко здогадатися, що подібними заявами він накликав на себе гнів уже не лише лівих інтелектуалів.
Тим часом у світі відбуваються різні цікаві речі. Скажімо, в Донецькій області днями відкрито пам’ятник борцям за радянську владу, а стара Європа знову кокетує з кремлівським режимом. Європа хоче газу і не хоче сваритися з Росією. Європа шукає людські вияви у Путіна. І знаходить: писав же Путін у листі до Бріджит Бардо, як він переживає за долю бездомних песиків. От лише забув написати, що за час переживання він якось непомітно для Європи практично винищив чеченський народ. Гітлер також колись любив песиків, а Європа також довго не хотіла з ним сваритися – доки не довідалася, як пахне німецький газ. Що ж, було б історично справедливо, якби вона нанюхалася тепер для рівноваги ще й російського.
Олександр БОЙЧЕНКО
22-05-2009, 11:40
Коментарів 0 Переглядів 2 881

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!