RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мабуть, ніхто не заперечуватиме, що 14 лютого – найромантичніший день року. Закохані і просто пари обмінюються подарунками, прямують у кафе чи ресторан, зрештою, масово одружуються.
Відомо, що День Святого Валентина прийшов до нас із Заходу. Але якщо ви подивитеся у римо-католицький (себто західний) церковний календар, то будете здивовані: святого Валентина там немає. 14 лютого католицька церква вшановує пам’ять слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. Натомість мученик Валентин – другорядна постать цього дня. У нього, як бачимо, немає навіть статусу Святого. Згадується Валентин і у православному календарі – 12 серпня, і знову ж таки не на перших ролях. Тож це свято вигадали явно не в єпископських резиденціях. А де ж тоді?
Відповідь легко знайти, зваживши на деякі цифри. Лише у США у День Валентина продається 108 мільйонів червоних троянд, а на цукерки витрачається 692 мільйони доларів. І це тільки на особливий сорт цукерок, у формі сердець. Виторг же від різноманітних "валентинок", білизни й аксесуарів, романтичних посиденьок у ресторанах навіть рахувати страшно. День закоханих надзвичайно урожайний для операторів мобільного зв’язку, рекламних структур, які готові розмістити освідчення на білбордах, сіті-лайтах, у засобах масової інформації. Велика комерція – ось рушійна сила свята закоханих.
Отже, викривши цю велику світову змову, ми тепер можемо проігнорувати загальне безумство і прожити 14 лютого як звичайний собі суботній день. Можемо, але чи хочемо? У тому й річ, що (знову мусимо послатись на економіку) попит породжує пропозицію. Якби не було в людей потреби в такому святі, воно б не прижилося так швидко й успішно. Пострадянський грунт виявився особливо родючим для червоних троянд і плюшевих сердець. Адже багато-багато років у нас не тільки сексу не було, а й навіть сякої-такої любовної романтики. Самі лише свята "за статевою ознакою", та й ті з ідеологічним присмаком. І ось нарешті є змога одночасно обмінятися подарунками, а не чекати від 23-го до 8-го і, відповідно, від 8-го до 23-го наступного року, пам’ятаючи, як саме нас привітала "половина", щоб відповісти адекватно. Це вам не "жіночий" день, коли затуркана господиня може раз на рік не мити посуд. І не "чоловічий", коли потенційний захисник вітчизни може безкарно приходити додому "на бровах". Все ж таки людям імпонує рівність, особливо у любовних стосунках.
Тому святкуймо собі та коханим на радість. А виробники та продавці різноманітного романтичного мотлоху нехай рахують свої прибутки.

З історії
Досить суперечливими є дані про життя і смерть покровителя закоханих. Народна легенда оповідає, що він був священиком і таємно вінчав солдатів римського війська, яким це було заборонено. Прогнівивши такими діями імператора, Валентин потрапив до в’язниці, а відтак був страчений. Натомість в "офіційних", тобто церковних, оповідях про життя мученика Валентина немає жодної згадки про таємні вінчання воїнів. Валентин був єпископом у місті Терні у ІІІ столітті. Християнство тоді було вже досить поширеною, але гнаною релігією в Римській імперії. Якось єпископ Валентин зцілив від сліпоти доньку місцевого високопосадовця, і тоді вся ця родина подалася в християнську віру. Це вельми розсердило імператора, тож він наказав ув’язнити і стратити Валентина. Вийшло так, що день його страти збігся з торжествами на честь богині Юнони – покровительки кохання. Тож довелося опальному єпископові, так би мовити, перейняти естафету в поганської богині.

З географії
Найпопулярнішим це свято є у країнах Європи та Америки, але успішно прижилося й, наприклад, у Японії та Китаї. В Італії 14 лютого називають "солодким" днем: традиційним подарунком тут є вишукані солодощі. У Франції обов’язковим є поетичне привітання чи освідчення. У Німеччині Валентина вважають покровителем не лише закоханих, а й душевнохворих (логічно, як все у німців). Психіатричні клініки цього дня відвідують і прикрашають. У Фінляндії День Валентина перетворили на подобу 8 Березня, точніше навіть Дня матері: крім презенту коханій людині, треба підготувати ще й якийсь сюрприз для мами. У Японії День закоханих, навпаки, обернувся "чоловічим" святом: подарунки отримують переважно представники "сильної статі". А найбільш оригінально святкують День Валентина, мабуть, усе-таки китайці. Найкращим варіантом відзначення цього свята у них вважається парний візит до пластичного хірурга. Щиро закохані люди просять лікаря зробити їм однакові носи, губи, очі…
Оксана ДРАЧКОВСЬКА
13-02-2009, 11:43
Коментарів 0 Переглядів 2 564

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!