RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Майже третину майстерні художника-реставратора, завідувача реставраційного відділу Художнього музею Володимира Краснова займає величезна ікона "Житіє святих" на підрамнику. Її розміри – 2,5 метра на півтора. На полотні відтворено всю Біблію – сотні облич святих, цілі сюжети. На столі – палітра з фарбами, лаки, пензлі, лупа, мікроскоп, хірургічний скальпель. Так виглядає майстерня, де й побував кореспондент "МБ".
"Картина була
в жахливому стані – порізана, деформована"
– Ікона тривалий час зберігалася у фондах художнього музею, була згорнута в рулон, – розповідає Володимир КРАСНОВ. – Її придбали 1988 року за 300 карбованців. Картина намальована невідомим художником ХІХ століття. На жаль, ми не знаємо, у кого саме її придбали, де вона перебувала – у церкві чи в когось вдома. Зараз наші дослідники намагаються дізнатися це. Коли ми з директором музею Інною Кіцул розгорнули ікону, побачили, що вона у жахливому стані: порізана, деформована, у багатьох місцях майже повністю стерті обличчя святих, втрачені цілі композиції. Але це дуже цікава робота, тому я виявив бажання зайнятися нею. Майже два роки вже працюю над цієї іконою. До речі, назвати її картиною можна було умовно. Ікона майже розсипалася в руках. Тому робота є надзвичайно складною та делікатною. Відновити ікону "Житіє святих" нам допомагають священики Святодухівського собору. Вони вже оглянули її, пообіцяли розшифрувати написи по краях. Після завершення реставрації ікону виставлять в одному із залів музею для огляду. Поруч вивісять фотографії, за якими відвідувачі зможуть відстежити весь шлях її повернення до життя. Такої багатосюжетної кольорової картини їм ще не доводилося бачити в нашому музеї. Це щось неймовірне. Усю Біблію відображено на полотні. Я людина віруюча, тому перед роботою молюся.
"Є багато фарб, які легко підібрати до епохи та відтінку"
Володимир Краснов – єдиний у Чернівцях має допуск до реставрації старовинних ікон і картин. Він закінчив Харківський художньо-промисловий інститут, де отримав першу категорію реставратора станкового олійного та темперного живопису.
– Разом із київськими реставраторами я відновлював історичну картину французького художника, виготовлену на замовлення Петра Першого, в музеї Полтавської битви. Це було велике полотнище шести метрів довжини на три метри ширини, – пригадав Володимир Миколайович. – А в Харкові реставрував відому картину Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану". У Чернівецькому художньому музеї відреставрував майже сотню старовинних ікон та картин – як відомих, так і невідомих художників. Деякі з них можна побачити в експозиції. Фарбу можна відновлювати лише в тих місцях, які добре видно. Те, що втрачено, скажімо, стерте обличчя людини чи композиції, самостійно не відновлюю. Інколи доводиться шукати аналоги в світовій практиці. Зараз є дуже багато видів фарб, тому їх можна легко підібрати відповідно до епохи та відтінку. Застосовую пензлі різних розмірів, та в основному – дуже тонкі. Робота ця надзвичайно скрупульозна, тому доводиться користуватися мікроскопом і збільшувальним склом. Пристосував навіть хірургічний скальпель.
У залах на другому поверсі висить чимало ікон та картин, відновлених Володимиром Красновим. Реставратор показує їх. Серед ікон – "Христос Пантократор" (XVIII cт.), "Свята Магдалина і свята великомучениця Варвара" (перша половина ХІХ ст.) тощо.
У сховищах музею є ще багато цікавих ікон – на дереві та полотні, які Володимир Краснов хотів би відреставрувати. "Щойно завершу роботу над "Житієм святих", одразу ж візьмуся за іншу ікону", – запевнив реставратор.
– А ще я намалював майже 400 своїх картин, – розповів Володимир Краснов. – Це портрети відомих чернівчан, пейзажі, графіка. Чимало моїх робіт за кордоном.
Надія БУДНА
14-10-2008, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 3 204

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.