RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Через 450 років ми реанімували світський живопис на дереві і тепер унікальні роботи українців побачать кращі музеї світу, серед яких Лувр та Ермітаж, – зауважив на відкриті виставки “Світ левкасу” чернівецький колекціонер Леонід Ліберман.
112 творів мистецтва, які створили 64 митці з різних регіонів України можна побачити у Чернівецькому художньому музеї. Виставку збирали п’ять років. Автор ідеї – Леонід Ліберман. Підтримував і спонсорував проект Мистецький центр Яна Табачника.
Виставка відзначена премією Міжнародної академії сучасного мистецтва Вищого інституту культури у Римі. Це є надзвичайно престижна премія, адже свого часу членами академії були знані легендарні митці, серед яких Сальвадор Далі. Кожного року туди обирають трьох нових членів академічного сенату. Цього року – це буде один із художників, який представив свої роботи на виставці “Світ левкасу”.
“Велика радість, що наші художники мають свободу творчості”
– На виставці ми бачимо унікальні картини, – розповів “МБ” народний артист України Ян ТАБАЧНИК. – Зібрати всі роботи разом було дуже складно. Адже легко зібрати роботи із дитячих садочків, але ж хто буде на те дивитися. Ми ж зібрали еліту художників України, які насправді заслуговують визнання. Усе готувалося до 600-ліття Чернівців.
Це велике щастя, що наші художники мають свободу творчості і вже немає схем: “Брежнєв у листопаді”, “Ленін у жовтні”, а хтось на полюванні, а хтось на пасіці. Ми всі працюємо від душі. Пригадуєте, як за Радянської влади був словник іноземних мов і там слово “богема” визначалося, як буржуазна частина мистецтва, не наповнена ідеєю. Сьогодні богема – це найбільша ідея у мистецтві і вона об’єднала українців у світ левкасу. Листи із визнанням виставки прийшли із різних країн – Китаю, Бельгії…
– У мене велика ностальгія за містом, – зауважив Ян Табачник. – На виставку я приїхав із своїм 12-літнім сином, в останнє він був у місті, коли йому було два роки. Я показував, у якому прекрасному місті народився його батько. Я розповідав, що це місто будували і чехи, і австрійці, і українці, і євреї, і мадяри… Ми проїхалися містом, я розповів, що мене тут тримає вулиця, на якій я народився, і батьківський будинок, і школа, і могила батьків.
“Презентацію виставки відправили у 39 музеїв світу”
– Ми вибрали тему левкасу, бо вона залишилася непомітною, – каже чернівецький колекціонер Леонід ЛІБЕРМАН. – Сьогодні знайти нове слово у мистецтві майже неможливо. А ця тема виявилася забутою – через 450 років ми реанімували світський живопис на дереві. Особливо приємно, що це зробили українці. Ми відправили презентацію виставки у 39 найбільших музеїв світу, починаючи від Ватикану, Лувра і до Ермітажу. З кожного музею прийшли схвальні відгуки. Окрім того, нам присудили премію Міжнародної академії сучасного мистецтва, членом якої були Сальвадор Далі. Із українських художників оберуть митця, який стане учасниками академії.
Також ми презентували третю частину альбому “Світ левкасу”, де детально описано виставку і це мистецтво. Тираж – 500 примірників, усі видання – іменні. Кожний власник альбому отримає сертифікат, який засвідчує право власності на альбом.
– “Стара” класична у своєму визначенні техніка левкасу дає простір різним новаціям і фантазіям, – пояснила директор художнього музею Інна КІЦУЛ. – Одні майстри позбавляють темперний живопис блиску, горизонтально накладаючи мазки, що надає йому матового відтінку, вишуканості і краси старовинного гобелена. Інших приваблює об’єм і “глибина”, що нагадує ювелірне огранювання каменю, багатошарового і в той же час прозорого. Композиційно і за розміром має різне втілення – від речей невеликих, камерних, інтимних до великоформатних, монументальних, від реалістичних, декоративних до авангардних.
Результатом проекту стало ще і видання художнього альбому в трьох томах.
Валерія Чорней
12-09-2008, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 2 883

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.