RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чотирьох рибалок з міста Заставни – Івана Абрамовича, Миколу Михайлюка, Василя Слободяна та Івана Бабія – 16 квітня, за їхніми словами, жорстоко побили голова Заставнівської РДА Михайло Бойчук, його брат та зять, а також двоє охоронців приватного ставка, де чоловіки рибалили. Потерпілі стверджують, що їх били битками по тілу, приковували кайданами до бетонних стовпів, погрожували вбити й опустити на дно ставка, а також стріляли з рушниць у повітря, коли покаліченим людям дали три хвилини на втечу.

Іван Бабій спочатку із проламаним черепом перебував у районній лікарні міста Заставна. Проте, за словами потерпілого, його звідти вигнали за вказівкою голови РДА. Іван Абрамович та Микола Михайлюк з 18 квітня перебувають в обласній клінічній лікарні, двоє інших потерпілих – у своїх помешканнях. У ніч з 18 на 19 квітня о 04.00 чоловіків із лікарні вивезли до ресторану "Хрещатик" у Заставні. Потерпілі стверджують, що це вчинив зять Михайла Бойчука, а вже у ресторані з ними розмовляла дружина голови РДА, а пізніше й сам голова. Чотирьох рибалок вмовляли відмовитися від свідчень, мовляв, "у вас діти – у нас діти". Спроби тиску на потерпілих продовжувались і 20 квітня вранці. Як стверджує депутат Чернівецької обласної ради Іван МУНТЯН у своєму зверненні до прокурора області, о 07.00 у палату хворих навідувалася Галина Бойчук і вмовляла відмовитися від показів.

Потерпілі відмовлялися розмовляти, посилаючись на втому


Коли кореспондент "МБ" навідалась до палати Івана Абрамовича та Миколи Михайлюка о 19.00 19 квітня, чоловіки відмовлялись розмовляти, посилаючись на втому від "нічних" перипетій. Проте підтвердили, що ніч провели у "Хрещатику". Наступного ранку о 09.30 ми знову прийшли до потерпілих. Чоловіків саме вів на обстеження лікар, який повідомив, що 19 квітня потерпілих не встигли обстежити, адже вони зникли з лікарні о 04.00 та повернулися о 14.30. Медперсонал повідомив, що у Івана Абрамовича зламані ребра. А потерпілі знову – ні пари з вуст. О 15.15 20 квітня кореспондент "МБ" прийшла по коментар до завідувача відділення грудної хірургії Василя ЯЦКІВА. Він повідомив, що 21 квітня мають відбутися додаткові обстеження потерпілих, і, можливо, ступінь важкості ушкоджень зміниться.

Минулого понеділка кореспондент "МБ" мав телефонну розмову з Михайлом Бойчуком, під час якої тоді ще голова райдержадміністрації сказав наступне:

– Це провокація. Нікого я не бив, перебував удома, готувався до Вербної неділі. Якщо Іван Бабій отримав пролом голови, то чому він так пізно звернувся до лікарні?

А невдовзі Михайло Бойчук поширив заяву для ЗМІ, в якій було сказано, що він добровільно йде з посади голови РДА, щоби правоохоронні органи здійснили об’єктивне розслідування цієї справи. "Захищатиму свою честь і гідність не як представник влади, а як звичайний громадянин України", – йшлося в документі.

Доки в обласній прокуратурі опитували свідків, голова ОДА Михайло Папієв 19 квітня заявив, що зробив подання до Адміністрації Президента України щодо звільнення голови Заставнівської РДА з обійманої посади.

Того ж дня прокуратура області порушила кримінальну справу стосовно Михайла Бойчука, його рідного брата, зятя та двох охоронців приватного ставка. Встановлено, що 16 квітня голова Заставнівської РДА спільно із зазначеними особами приблизно о 22.00 за здійснення без дозволу риболовлі у ставку побили чотирьох рибалок, завдали їм удари ногами, гумовими кийками, дерев’яними битами та прикладом рушниці. Приковували потерпілих наручниками до бетонної електроопори. Затримали всіх, крім Михайла Бойчука. Як повідомив прес-секретар прокуратури області Олександр Лебідь, зглянулися на те, що голова РДА – інвалід та має проблеми із серцем – переніс два інфаркти.

Голова РДА –
"керівник і організатор розправи"


– Якби цей керівник району особисто не брав участь у цьому побитті, а "працював" він руками та іншими знаряддями, то я стосовно нього кримінальної справи не порушував би, – заявив учора на прес-конференції прокурор області Петро Коваль. – Зустрічався як із ним, так і з потерпілими. Голова РДА відмовився давати будь-які свідчення. Його попередили, що, якщо тиснутиме на потерпілих, візьмемо його під варту. Скажу, що в цій історії немає жодного політичного підгрунтя, а є кримінал. Йдеться про перевищення службових повноважень та катування людей. За такі дії передбачено позбавлення волі від семи до дванадцяти років та від п’яти до десяти років. Зять керівника району та дружина намагалися у ресторані "Хрещатик" підкупити потерпілих, хотіли, щоб ті забрали свої заяви. Створено слідчо-оперативну групу, адже багато чого ще треба з’ясувати. Зокрема законність передачі ставків в оренду, чи був один із потерпілих у райлікарні і з яким діагнозом, хто і яким чином привіз потерпілих до ресторану "Хрещатик". До речі, лише в одного із затриманих були незначні тілесні ушкодження, набуті ним під час тренування. Про це затриманий сам зізнався. Тобто потерпілі не билися з ними. Ця кримінальна справа перебуває на особистому контролі у Генпрокурора України. Однозначно одне – голова Заставнівської райдержадміністрації – керівник і організатор розправи над рибалками. Ці бідні люди побоялися звертатися до районної міліції та районної прокуратури, знаючи всесильність районного керівника.

P.S. Учора, 20 квітня, президент Віктор Янукович звільнив з посади голову Заставнівської РДА Михайла Бойчука. 
Ольга Гнідан,
Василь Гринюк
22-04-2011, 17:33
Коментарів 0 Переглядів 3 132

Теги -

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.