RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Водії дедалі частіше судяться з ДАI

Через певні неузгодження в законі та помилки інспекторів ДАІ у складанні протоколів про порушення Правил дорожнього руху водії дедалі частіше звинувачують інспекторів у непрофесійності й звертаються до суду.

Три місяці доводив у судах, що не винен

– Таксист виїхав із другорядної дороги на головну й спричинив ДТП, а мене представили як винуватця аварії, – розповідає потерпілий у дорожньо-транспортній пригоді Олександр КОВАЛЬЧУК. – Ця неприємність трапилася в обідній час 22 січня. Понівечили моє авто, порушуючи правила, і я ж виявився винним?! Номерні знаки дипломатичного автомобіля, за кермом якого я перебував, не посприяли тому, щоби інспектори ДАІ сумлінніше розібралися, хто правий, а хто ні. У мене забрали посвідчення водія. Досі ходив різними інстанціями, писав скарги до ДАІ, прокуратури, навіть депутатам міської ради. Але свою правоту таки підтвердив. Та це мені теж вилилося у копійку. Лише одна незалежна експертиза коштує близько 700 гривень. Я сам писав скаргу, ще раз ретельно прочитавши Правила дорожнього руху. Нарахував у таксиста чотири грубі порушення. Чому мене звинуватили в тому, що я не надав переваги у русі, будучи на головній дорозі? За скаргою проведено три експертизи – у ДАІ відповіли, що моєї вини у ДТП не вбачають. Це підтвердила незалежна експертиза. А прокуратура ж навпаки визнала мене винним. Як таке може бути?! Врешті, дев’ятого березня цього року водія таксі, за рішенням суду, визнали винним у аварії й за порушення правил призначили штраф у розмірі приблизно 350 гривень. Мої ж страждання не скінчилися. Я й далі ходив судами. До кінця тижня маю отримати на руки постанову суду. Свою правоту все-таки довів. Вже після цього зможу забрати посвідчення водія. Одне добре – страхова компанія відшкодувала мені ремонт автомобіля після аварії. Це приблизно 30 тисяч гривень.

Водії звертаються по захист до юристів

– Не менше 80 відсотків водіїв, які звертаються до нас по захист від ДАІ, отримують позитивний результат, – розповідає адвокат Флорін БИШКА. – У тих випадках, з якими мені доводилося зіштовхуватися, були явні порушення прав та законних інтересів тих водіїв, які безпосередньо керували транспортним засобом. Загалом ситуація двобічна. Варіант перший: є факт правопорушення, але неналежним чином зафіксований або зафіксований з порушеннями. Іншим випадком є абсолютно відсутній факт порушення, не відомо на основі чого складається протокол. У такому разі люди намагаються оскаржувати постанови.

Законодавство досить чітко вказує, які є адміністративні правопорушення та яким чином вони фіксуються. За допомогою державних механізмів безпеки дорожнього руху можна зафіксувати правопорушення й забезпечити, щоби правопорушник не уник відповідальності. Але якщо неналежно зафіксований факт порушення Правил дорожнього руху або зафіксований з порушенням, то це дає підстави для оскарження таких постанов у суді. І, за моїми спостереженнями, відсоток водіїв, які звертаються по правову допомогу, зростає.

– Відмовитися підписувати протокол – неправильно, – продовжує адвокат. – Якщо вважаєте, що ваші права та інтереси порушено, маєте право у протоколі правопорушення давати пояснення по суті правопорушення, зазначаючи, з чим конкретно не згідні. Саме протокол про правопорушення є підставою для винесення постанови. Працівник ДАІ при винесенні постанови повинен врахувати факти правопорушення, пояснення сторін.

– Було два етапи звернення людей до нас. До того, як збільшилися штрафи, зверталися люди через принцип, вони доводили, що не було факту порушення, – зауважує адвокат. – Зараз же причиною звернень стало й зростання суми штрафів. Багато водіїв приходить і просто за консультаціями: як правильно поводитися на дорозі, коли зупиняє наряд ДАІ; де мають право стояти інспектори ДАІ тощо.
Антоніна БАБЧУК

До теми

За порушення правил – громадські роботи або ув’язнення
Карають громадськими роботами або ув’язненням насамперед водіїв, які зловживали спиртним за кермом або ж значно перевищували допустиму швидкість.

Якщо вони ухиляються від такого присуду – можуть потрапити на 10 днів за грати.

– У Чернівецькій області 2010 року судом призначено покарання у вигляді виправних робіт (роботи на будь-якому підприємстві зі стягненням 10-20 відсотків від зарплати) 121 мешканцю області, до громадських робіт (до 60 годин робіт на користь громаді) – 418, – повідомив начальник Чернівецького міського відділу кримінально-виконавчої інспекції Руслан КУВІЛА. – Для осіб, які ухиляються від такого роду покарання, з нашого подання за рішенням суду міра покарання може бути замінена арештом. Наразі в області нараховується вже 12 таких порушників закону, шестеро з який вже відбувають своє покарання за гратами.
15-04-2010, 11:54
Коментарів 0 Переглядів 4 850


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!