RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Міняйл – за грати?

Національний банк України очікує від Верховної Ради ухвалення законопроекту, який дозволить притягувати громадян до кримінальної відповідальності за спробу продати готівкові долари або євро на тіньовому ринку. Як це вплине на валютний ринок? Як поведуть себе тіньові валютні міняйли, які за останні 20 із лишком років стали невід’ємним атрибутом економічного життя Чернівців та Буковини?

Якщо правоохоронці почнуть притягувати валютників тіньового ринку до кримінальної відповідальності, більшість громадян зможе її уникнути, пише видання "Комерсант".

До криміналу притягуватимуть тих, хто не сплатив збір від продажу валюти на суму від 17 тисяч гривень. Для того, щоб була необхідність у сплаті такого податку, потрібно продати на чорному ринку валюту на суму від 13,8 тисячі доларів. Операції на меншу суму не підпадають під дію норми, яка передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати податків. При цьому згадані статті КК не передбачають покарання у вигляді позбавлення волі, а максимальний штраф - 425 тисяч гривень.
Чернівчанин Григорій (ім’я змінене, - авт.) уже кілька років займається продажем валюти на одній із площ міста.
- Влада нам просто "замилює" очі, - каже міняйло. – Ми як сплачували гроші міліції та іншим структурам, так і продовжуватимемо це робити. Ось гляньте на вулицю – тут кожен камінчик порахований!

- Влада, як завжди, хоче зробити нас крайніми. Ну, скажімо, криза в країні. Хто винен? Валютники! Завжди ми всім заважаємо. А Нацбанку найбільше! Ніхто про нас ніколи доброго слова не сказав. Хоча, ні. Кілька років тому один із "помаранчевих" депутатів сказав, що економіка України трохи піднялася завдяки "валютникам".
Інформація про всіх нас є в базах кожного райвідділу міліції. Вони нас мають, наче за якихось злочинців. А ми граємо чесно. Ну хіба хто-небудь із нас коли-небудь просив щось у держави? Хіба я просив у держави, щоб мене одягнули чи вивчили у вузі мою дитину. Все це я роблю за власні гроші.

Звісно, краще було б, якби валютників легалізували. Але що тоді буде: міняйлами будуть усі, кому не лінь. А тут потрібні розумні люди, а не такі, які нині в багатьох банках працюють.

Та й державі буде невигідно, щоб нас легалізували. Бо ж на кого потім спирати всі гріхи та невдачі української економіки.
Свою думку висловив і народний депутат Геннадій Москаль у мережі Facebook:

"Ідея НБУ отримувати 15 відсотків із продажу валюти і вживати заходів щодо вуличних міняйл, притягуючи їх до відповідальності за несплату податків, - це або повна профанація НБУ, або навіть провокація, - пише у своєму блозі нардеп. - Міняйли в обсязі незаконного обігу валюти займають лише 5 відсотків, а 95 відсотків - це незаконні валютні операції, якими займаються конвертаційні центри.

Чи є в уряду, Нацбанку та пропрезидентської більшості бажання підтримати законодавчі ініціативи опозиції щодо припинення існування конвертаційних центрів? Із настрою окремих представників Партії регіонів, з якими спілкувався, відповіді чіткі й зрозумілі: якщо конвертаційні центри припинять своє існування, на багатьох будинках у Конча-Заспі доведеться вивісити таблички "продається", а 70 відсотків елітних ресторанів, нічних клубів та 90 відсотків магазинів модного одягу - закрити.

То хто ж тоді істинний ворог України: купка міняйл, які, до речі, працюють під дахом правоохоронних органів, чи конвертаційні центри, яких "кришує" сам уряд, Нацбанк, МВС та податкова?" (Микола Кобилюк)

Думка

Ярослав Кирпушко, керівник Буковинського центру реконструкції і розвитку:

- Це звичайна форма залякування і провокування людей. Цим часто грішать і експерти: грають у бік того, хто залякує. За їхніми плечима, напевно, свідомо чи не свідомо стоять спекулянти, які лише очікують на реакцію громадянина, який побіжить, скажімо, купувати долари. Так, нещодавній проект про 15 відсотків збору за валютні операції сильно і провокаційно дав "по мізках" всьому валютному ринку щодо його поведінки. Це така нецивілізована форма, змагання дикості. На нерозвиненому ринку всі учасники поводяться так, як теоретично не потрібно робити.
Гадаю, нині триває певна боротьба на валютному ринку. Одні хочуть його "розгойдати". Спочатку була спроба його заспокоїти. Коли не вдалося, Нацбанк та деякі депутати вирішили "розгойдати" ринок в інший бік.
Редактор: Igor
30-11-2012, 16:34
Коментарів 0 Переглядів 3 655

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.