RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » у номері » економіка, бізнес » Коментар » М’ясо й сало – лише на свято

М’ясо й сало – лише на свято

За останній місяць на Буковині подорожчала свинина. Так, нині філе свинини коштує на 10 гривень більше, ніж у липні, а сало – на сім. Виробники кажуть, що змушені були підвищити ціну на м’ясо через зростання цін на корм для свиней.

– Ріжемо свиню, яка має в середньому 140 кілограмів, – каже виробник свинини Дмитро ВІВЧАР. – Її вирощуємо протягом року, а на корм витрачаємо понад 2500 гривень. Це набагато більше, ніж торік.

Через те, що ціни на свинину зросли, на ринках міста пустують прилавки, де раніше торгували свининою. Не поспішають за свіжим м’ясом і покупці.

– Покупців поменшало, – каже виробник та продавець свинини на ринку "Нижній" Лариса РОЇК. – Раніше люди купували по п’ять кілограмів м’яса за раз, а нині беруть лише по два-три.

Хоча окремі продавці та виробники м’яса вважають, що ціни людей не відлякують. Мовляв, менше покупців через сезонні причини.

– Щоліта ми спостерігаємо зниження попиту на м’ясо. Адже частина людей їздить у відпустки. Крім того, у спеку більшість їсть овочі, – каже продавець на ринку "Нижній" Анастасія. – Ще менше покупців буде у піст, коли м’ясо їсти не можна. (Марина КОРПАН)


Думки виробників:

Ігор КІБІЧ, директор підприємства "Колос":

– Свиней вигодовуємо власним зерном. Проте затрати на вирощування цього року зросли втричі. Адже втричі зросли ціни на мастила та пальне для техніки. Крім того, подорожчали добрива. Відповідно, довелося підвищити ціни на свинину. Це подорожчання, звісно, підприємству невигідне. Але іншого виходу немає.

Людмила РИНЖУК, виробник свинини:

– Нині невигідно вирощувати свиней. Багато фермерів уже відмовилися від цього. Вигодовувати свиню потрібно з 300-400-грамового поросяти. Доки виростає 60-кілограмова свиня, вона з’їдає в середньому 400 кг зернових. Якщо порахувати, то лише на зерно для свині, яка важить 60 кг і яку вже можна різати, ми витрачаємо по 1200 гривень. А крім того, свині їдять ще й бур’яни та овочі. Таку свиню треба годувати щонайменше півроку.
Ціни на м’ясо, ймовірно, знизяться лише восени, коли з’являться більше покупців та підростуть малі свині. Проте не набагато, бо ціна на корм не знижується.


Коментар експерта:

Володимир ЛАПА, генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":

– Підвищення цін на м’ясо віддзеркалює зростання цін на зерно. Гадаю, надалі можливості для підвищення вичерпані. Гуртові ціни вже не зростуть. Щоправда, роздрібні ціни на м’ясо можуть зрости ще на 10 відсотків, як реакція на нещодавнє підвищення гуртових цін.
Редактор: Igor
12-08-2011, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 5 069

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.