RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

М’ясо й сало – лише на свято

За останній місяць на Буковині подорожчала свинина. Так, нині філе свинини коштує на 10 гривень більше, ніж у липні, а сало – на сім. Виробники кажуть, що змушені були підвищити ціну на м’ясо через зростання цін на корм для свиней.

– Ріжемо свиню, яка має в середньому 140 кілограмів, – каже виробник свинини Дмитро ВІВЧАР. – Її вирощуємо протягом року, а на корм витрачаємо понад 2500 гривень. Це набагато більше, ніж торік.

Через те, що ціни на свинину зросли, на ринках міста пустують прилавки, де раніше торгували свининою. Не поспішають за свіжим м’ясом і покупці.

– Покупців поменшало, – каже виробник та продавець свинини на ринку "Нижній" Лариса РОЇК. – Раніше люди купували по п’ять кілограмів м’яса за раз, а нині беруть лише по два-три.

Хоча окремі продавці та виробники м’яса вважають, що ціни людей не відлякують. Мовляв, менше покупців через сезонні причини.

– Щоліта ми спостерігаємо зниження попиту на м’ясо. Адже частина людей їздить у відпустки. Крім того, у спеку більшість їсть овочі, – каже продавець на ринку "Нижній" Анастасія. – Ще менше покупців буде у піст, коли м’ясо їсти не можна. (Марина КОРПАН)


Думки виробників:

Ігор КІБІЧ, директор підприємства "Колос":

– Свиней вигодовуємо власним зерном. Проте затрати на вирощування цього року зросли втричі. Адже втричі зросли ціни на мастила та пальне для техніки. Крім того, подорожчали добрива. Відповідно, довелося підвищити ціни на свинину. Це подорожчання, звісно, підприємству невигідне. Але іншого виходу немає.

Людмила РИНЖУК, виробник свинини:

– Нині невигідно вирощувати свиней. Багато фермерів уже відмовилися від цього. Вигодовувати свиню потрібно з 300-400-грамового поросяти. Доки виростає 60-кілограмова свиня, вона з’їдає в середньому 400 кг зернових. Якщо порахувати, то лише на зерно для свині, яка важить 60 кг і яку вже можна різати, ми витрачаємо по 1200 гривень. А крім того, свині їдять ще й бур’яни та овочі. Таку свиню треба годувати щонайменше півроку.
Ціни на м’ясо, ймовірно, знизяться лише восени, коли з’являться більше покупців та підростуть малі свині. Проте не набагато, бо ціна на корм не знижується.


Коментар експерта:

Володимир ЛАПА, генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу":

– Підвищення цін на м’ясо віддзеркалює зростання цін на зерно. Гадаю, надалі можливості для підвищення вичерпані. Гуртові ціни вже не зростуть. Щоправда, роздрібні ціни на м’ясо можуть зрости ще на 10 відсотків, як реакція на нещодавнє підвищення гуртових цін.
Редактор: Igor
12-08-2011, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 5 031

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.