RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Квартири стануть недоступними


Протягом останніх трьох місяців ринок нерухомості кілька разів "прокидався" і "засинав". Через урядові експерименти люди галопом бігли до нотаріусів, втрачали й переплачували тисячі доларів, щоб встигнути оформити угоди купівлі-продажу майна.

Очікувати рівної роботи ринку нерухомості і нині не доводиться. Хоча всі буковинці, які хотіли щось продати, купити чи оцінити, могли скористатися тримісячними канікулами. Нині цей термін закінчився, і вже 1 листопада повинні набути чинності нові правила оцінювання майна.
– Після 1 серпня, коли стало відомо, що запровадження нових правил оцінювання відкладають, більшість покупців та продавців нерухомості заспокоїлася. Адже у них з’явилися додаткові три місяці. У вересні угод купівлі-продажу майже не було, – каже Віталій АВДЄЄВ, чернівецький ріелтор. – Тепер, напередодні 1 листопада, чернівецький ринок нерухомості знову пожвавився.

Нове оцінювання знову можуть відкласти

Надія ТОВАРНИЦЬКА, керівник фірми, яка займається оцінюванням, каже, що ось-ось отримає новий сертифікат, який дозволить здійснювати оцінку по-новому. Згідно з інформацією управління фонду державного майна в області, нові сертифікати отримали три суб’єкти оціночної діяльності та дев’ять підрозділів.

– Чи набуде чинності у листопаді постанова Кабміну №231 і що буде далі, наразі важко прогнозувати. Цілком імовірно, що нові правила так і не запрацюють. Бо вже нині у постанові є поправки, згідно з якими правила оцінювання, за якими оцінювали майно у жовтні, діятимуть до 1 лютого, – каже Надія Товарницька. – Навздогін листопадовим змінам може з’явитися і їхнє чергове відтермінування або й скасування. Вважаю, що варто відтермінувати, бо є ще чимало запитань щодо реєстрування у фонді, звірки у нотаріусів тощо.

За словами спеціаліста, нова система оцінювання досить прогресивна і потрібна. Якщо вона запрацює, зможе побороти безлад, який нині існує на ринку оцінювання нерухомості.

– Система відсіє неякісних оцінників, збільшить надходження до бюджету. Крім того, ті, хто отримав сертифікат, будуть зобов’язані об’єктивно оцінювати ринок. Адже всі оцінки реєструватимуть у фонді держмайна. І якщо хтось необ’єктивно оцінить, це одразу вилізе в ціновому коридорі, – впевнена чернівецький оцінювач.

Водночас опитані оцінники неофіційно розповіли "МБ", що більшості заново сертифікованим спеціалістам довелося чимало заплатити за свої сертифікати. Саме цим і пояснюється така незначна їхня кількість – в Україні їх лише 319.

До ціни треба додати тисячі

Чи достатньо області дев’яти суб’єктів оцінювання стане зрозуміло згодом, коли запрацює ця система. Самі ж учасники ринку зізнаються, що і раніше активно функціонувало тут не більше десятка оцінників.

Також нас, споживачів, цікавить, чи працюватимуть вони сумлінно, чесно і відкрито.

А ще ціни за послуги однозначно зростуть. У цьому зізнаються самі оцінники. Але на скільки саме, не знають. Можливо, удвічі, але точно не в десятки разів. Адже оцінювання відбуватиметься автоматизовано, і варіант "взяв, скільки сам захотів" не пройде. Нині оцінювання ділянки землі коштує від 400 гривень, 550-600 – оцінювання квартири, 650-700 – будинку.

Чи виграємо ми від переходу на нову систему оцінювання?

– З нашою системою оподаткування – сумніваюся, – вважає В. Авдєєв. – Щоб укласти договір купівлі-продажу нерухомості, учасникам угоди потрібно заплатити від експертної оцінки два відсотки обов’язкових платежів (1% – у пенсійний фонд, 1% – державне мито). Також треба врахувати й нотаріальні послуги, які коливаються в межах 2000-2500 гривень. Але якщо з моменту отримання продавцем у власність цього майна (приватизація, дарування, купівля, обмін) не минуло трьох років або продавець у цьому календарному році продавав щось із нерухомості, він додатково повинен сплатити 5% податку з доходів фізичних осіб. Давайте змоделюємо ситуацію і порахуємо витрати сторін під час укладання договору купівлі-продажу.

Для прикладу візьмемо двокімнатну "хрущовку" у випадку, де власнику потрібно платити 5% податку. Вартість такої квартири у Чернівцях приблизно становить 40 тисяч доларів. 2% + 5% від 40 тисяч. Ми отримали: 2800 доларів (7%) + 300 доларів (нотаріальні послуги) = 3100 доларів, а це більше 25 тисяч гривень додаткових витрат. І це лише за двокімнатну "хрущовку"! Що говорити про дорожчі квартири, будинки, земельні ділянки?

Ріелтори та нотаріуси очікують, що з листопада знову ринок нерухомості загальмується, зменшиться кількість угод і, як наслідок, надходжень до бюджету.
Ліна НАГІРНЯК

Офіційно

1 листопада 2013 року набуде чинності постанова Кабінету Міністрів від 4 березня 2013 року №231, згідно з якою оцінювання нерухомого майна можуть здійснювати лише спеціалізовані суб’єкти оціночної діяльності, які мають відповідний сертифікат на здійснення такої діяльності. З цього дня громадяни можуть укладати будь-які угоди з нерухомістю, у тому числі із землею, та рухомим майном (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) винятково за наявності спеціальної оцінки для цілей оподаткування. Без такої оцінки нотаріуси мають право відмовити громадянам у посвідченні угод купівлі-продажу, обміну, дарування, видачі свідоцтва про право на спадщину тощо.
1-11-2013, 13:07
Коментарів 0 Переглядів 2 785

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.