RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Iномарки ще подорожчають – уряд подбав

З першого вересня запрацював утилізаційний збір на автомобілі…

Збір за утилізацію знятих із експлуатації транспортних засобів сплачуватимуть особи, які ввозять на територію України транспортні засоби, здійснюють виробництво транспортних засобів для продажу на внутрішньому ринку. А також ті, хто придбав транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку.

Податок сплачуватимуть під час ввезення, купівлі чи продажу транспортних засобів, пояснили у ДПІ міста Чернівці.
Ставки податку встановили універсальні: для легкових авто – 5500 гривень, для пасажирських, вантажних авто та для спеціальної техніки – 11000 гривень.

Експерти кажуть, що новий податок навряд чи налагодить утилізацію старих авто, але ціни гарантовано підвищить.

– Утилізаційний збір – черговий удар по інтересах споживача. Нещодавно запровадили спеціальні мита на імпортні автомобілі. Імпортер Mitsubishi Motors "Торговий дім – НІКО" провів низку переговорів із
корпорацією Mitsubishi і переглянув власні фінансові плани для того, щоб зберегти ціни на автомобілі на колишньому рівні або ж мінімізувати їхнє зростання за рахунок власних ресурсів, – коментує ситуацію директор ТОВ "НІКО-Чернівці" і "Вест- Авто" Наталія САВИЦЬКА. – Запровадження утилізаційного збору більше відчують покупці автомобілів. Оскільки імпортер вже не зможе штучно стримувати зростання цін на авто за рахунок власних ресурсів, як це було у випадку з митом. І змушений перекласти нові витрати на споживачів.

Наразі автодилери намагаються максимально поповнити власні склади автомобілів. Але через те, що постачання формуються на кілька місяців вперед, навряд чи вдасться суттєво його поповнити.

– Ми не плануємо відмовитися від постачання певних моделей, але переглянемо кількість завезених автомобілів у зв’язку з очікуваним зниженням попиту на імпортні авто. У зв’язку із запровадженням утилізаційного збору, ми очікуємо падіння ринку на 10-15 відсотків порівняно з раніше запланованими продажами у 2013 році, – зазначила Н. Савицька.

Новий податок, за попередніми підрахунками, повинен щорічно збирати на спеціальних рахунках Міністерства екології 2,5 мільярда гривень. Ці кошти повинні витратити на створення мережі з 10 приймальних пунктів для розбирання старих автомобілів. Згодом урядовці поправили – збудують лише дві установки, бо одна коштує сім мільйонів євро.

З огляду на те, як виникла ідея цього податку та швидких змін щодо його розрахунку, експерти припускають, що урядова новація так само працюватиме, як вже рік "працює" утилізаційний збір на автомобілі російського виробництва. Податок ніби чинний, але ніхто його не виконує.

У Європі утилізаційний збір давно працює і не перевищує еквівалент тисячі гривень.
Ліна НАГІРНЯК

Деталі
Податок сплачуватимуть не всі

Не повинні сплачувати утилізаційний збір імпортери, вітчизняні виробники транспортних засобів, які зобов’язалися утилізувати знятий із експлуатації свій транспорт.

Якщо транспортні засоби експортують за межі України, сплачувати екоподаток не потрібно. Також зможуть користуватися преференціями особи, які купуватимуть на території України авто, що були вперше зареєстровані до
1 вересня 2013 року.
Про сплату податку за утилізацію транспортних засобів, знятих із експлуатації або звільнених від такого збору, власник транспорту повинен отримати спеціальну довідку. За переходу права власності попередній власник передає наступному цю довідку. 

Нове у законах

На початку осені набуло чинності кілька нових законів.

Постанова Нацбанку "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" обмежила бізнесу можливість розраховуватися готівкою – понад 10 тисяч гривень протягом одного дня. Також громадяни не матимуть можливість розраховуватися готівкою впродовж одного дня на суму 150 тисяч гривень і більше. Це обмеження здебільшого стосуватиметься покупців об’єктів нерухомості та автомобілів.

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм". Ним запроваджено новий екологічний податок за утилізацію знятих із експлуатації транспортних засобів. Сплачувати його будуть особи, які ввозять на територію України транспортні засоби та/або кузови до них, здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів для їхнього продажу на внутрішньому ринку. А також ті, хто придбав транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку. Тобто податок сплачуватимуть під час ввезення, купівлі чи продажу транспортних засобів.
Ставки податку: для легкових авто – 5500 гривень, для пасажирських, вантажних авто та для спеціальної техніки – 11000 гривень.

Набула чинності постанова Кабміну про внесення деяких змін до попередніх постанов КМУ. Цими змінами передбачено, що алкогольні та тютюнові вироби будуть маркуватися акцизними марками нового зразка. Урядовці вбачають у нових акцизних марках ефективну боротьбу з фальсифікатом та захист споживачів від неякісної продукції. Тож підвищення цін на цю продукцію все ж таки варто очікувати.
6-09-2013, 17:20
Коментарів 0 Переглядів 2 161

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.