RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Війна «сестер»


На російсько-українських постах митники-сусіди працюють у вже звичному режимі посиленого контролю. Це підтверджують буковинські виробники й не заперечують російські митники.

Генерал-майор митної служби Росії, начальник Бєлгородської митниці Анатолій УШАКОВ зазначив, що скасування режиму не було. Навпаки запроваджено додаткові процедури контролю, зокрема "невідповідність вантажів пред’явленим документам". Митники перевіряють вагу товару. "Трапляється, замість 20 тонн товару завозять на кілька тонн більше", – сказав Ушаков.

Торговельна війна України з Росією нібито вже завершилася. Про це 21 серпня відзвітувало Міністерство доходів та зборів нібито за результатами перемовин у Москві. Щоправда, українські виробники цього не відчули.

Про це розповів "МБ" й Віктор КОРНЄВ, директор приватного підприємства "Артон". Буковинський виробник пристроїв протипожежної та охоронної сигналізації 70 відсотків своєї продукції експортує до багатьох країн світу, зокрема й до Росії.

– Російські митники затримують товар, примушують розвантажувати автомобілі. У нас вага вказується на піддоні, мит­ники ж перевіряють сумарну вагу. А це до 20 тонн товару, який іде в довжелезних фурах. Через це товар надходить до наших російських партнерів із запізненням, – каже керівник підприємства. – Втім, це не надто шкодить, бо партнери мають певні запаси, тож про збитки не говоримо. Їх немає. Страждає лише наша репутація, бо товар приходить невчасно. Виходить,
порушуються домовленості, терміни поставок. Але ми працюємо, щоб зберегти добрі стосунки з російськими партнерами.

Митники перевіряють кожен документ

За словами буковинських експортерів, на кордоні російська сторона більш ретельно перевіряє всі українські вантажівки. І раніше траплялися незначні затримки на митному кордоні. Але тепер через детальні перевірки проходження товару через митний кордон затягується в рази.

– Російська сторона перевіряє кожен сертифікат про походження нашого товару. Такі сертифікати видають у Чернівецькій торгово-промисловій палаті на кожну партію товару на підставі наших документів. Тож на митниці перевіряють усі сертифікати на кожну машину та кожну поставку, на кожен рейс. Раніше такого не було, колись перевіряли документи вибірково, – пояснює Анатолій МІНТЯНСЬКИЙ, заступник директора з комерційних питань ТОВ "Букофрут". Кіцманське підприємство заготовляє концентрований яблучний сік. Ця продукція належить до товарів, які швидко псуються. Тому довго тримати на сонці автомобілі не можна. Нагрівання соку допускається на градус впродовж дня. За три-чотири дні дороги з товаром нічого не трапиться. Але яблучний концентрат потрібно доставити в обмежені терміни.

Харчовики підраховують збитки

Добре, якщо з України їде промисловий товар або продукти, які не дуже швидко псуються. А харчі, які потрібно й довезти, і вжити впродовж кількох діб, з новими правилами російського митного огляду не мають шансів "вижити".

Пані Оксана (ім’я змінено), яка займається перевезеннями, каже, що ситуація на Брянській митниці просто катастрофічна. Раніше підприємство могло переправити до Росії за тиждень більше 20 фур із харчами, нині всі вантажівки стоять. Закваска – сировина для йогуртів, термін вжитку яких три дні, – простояла на митниці тиждень. Хоча продукція і їхала в морозилках, користі від продукту залишилося нуль. Те саме й з охолодженою курятиною – її термін вжитку сім днів. На митниці стояли стільки ж. Ще й за простій вантажівки заплатити 3710 доларів, за кожен день затримки – 530 доларів.

Буковинський бізнес вважає, що тотальні митні перевірки всіх українських товарів спрямовані на те, щоб щось знайти. У продукції й документах буковинських виробників не знаходять, але ці методи нерви псують.

– Російська сторона також перевіряє й контрагентів російських партнерів. Тобто запитують про стосунки з українською стороною, контракти, угоди на конкретну дату, чи не могли б ми надати копії митних декларацій тощо. Також вони перевіряють росіян щодо сплати мита, ПДВ, інших податків. Із цього боку ми спокійні, бо наші російські партнери – монстри на ринку соків, у них є ім’я, авторитет, працюють у межах закону, – переконаний А. Мінтянський. – Але ці перевірки сіють сумніви в росіян. Наші російські парт­нери запитують у нас, чи ми щось не "мутимо" чи, можливо, у нас виникли проблеми. Вважаю, ці методи спрямовані не проти наших товарів, а з метою підірвати репутацію України загалом.

За даними обласного управління статистики, найбільше буковинської продукції експортується до Росії. Так впродовж 2012 року до Російської Федерації було відвантажено товарів на суму 31,2 мільйона доларів.

Втім, самі ж виробники зізнаються, що подібні випробовування мають свої плюси: негаразди й труднощі можуть загартувати українських виробників. Такі проблеми змушують підходити до виробництва відповідальніше, підвищувати якість товару, конкурентоспроможність. Загартовують стійкість до ринкових вимог, можливих ризиків. Зокрема дають можливість переглянути маркетинг, розширювати та урізноманітнювати ринки збуту.

Нагадаємо, що після першої сирної війни з Росією багато українських, зокрема й буковинських виробників, які мали зовнішньоторговельні відносини лише з північним сусідом, постраждало найбільше. Чимало з них так і не вижило.
Ліна НАГІРНЯК
27-08-2013, 14:11
Коментарів 0 Переглядів 2 759

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!