RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Штрафи за касові апарати відклали

Щойно перенесли штрафи, напруження навколо касових апаратів із модемами знизилося. Тепер нібито й отримати їх уже легше, і не каратимуть, якщо їх немає. Та поки що зміни в законі про електронну звітність та застосування РРО (реєстраторів розрахункових операцій) витягують із бізнесу значні суми та нерви.

Штрафи за неподання електрон­ної звітності платників, які використовують касові апарати, відстрочили на півроку. До 1 січня 2014 року підприємців не штрафуватимуть. Водночас податківці наголошують, що платники, які нині використовують РРО та не подають звітність в електронному вигляді, порушують закон.

Бо з 1 січня 2013 року подавати звіт із використанням РРО в електронному вигляді є обов’язковим для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування. Спочатку запровадили перехідний період – до першого липня підприємців обіцяли не штрафувати. Втім, коли закінчувався червень, з’ясувалося, що "оновитися" змогла лише невелика кількість підприємців. В області тоді було підключено до реєстру 30 відсотків від затребуваного. По всій країні – ще менше: лише 12 відсотків.

"Нічого не продам,
у нас нова апаратура"


Бізнесу дихати й справді стало легше: щойно перенесли каральні санкції, ажіотаж зник: "Нині питання з доставкою нового касового апарата вирішують впродовж кількох днів. Раніше виробники не встигали виготовляти потрібну кількість обладнання. Коли штрафні санкції відклали, усі заспокоїлися", – вважає Володимир ІВАНОВ, керівник сервісного центру "Просервіс".

Водночас підприємці розповіли, що з доставкою все ж є проблеми: "У мережу магазинів ми замовили 20 касових апаратів, гроші проплатили всі, але наразі встановили лише вісім. Коли решта буде – не відомо".

Як адаптуються підприємці до роботи з новим обладнанням, помітно навіть пересічним чернівчанам. Пані Наталя, посміхаючись, розповіла "МБ":

– Заходжу до продуктового магазину, а жінка-продавець стоїть біля новенького касового апарата дивиться на нього й говорить по мобілці: "Сервіс? Ви ще не відійшли далеко? Повертайтеся, тут знову щось не так". А мені: "Нічого не продам, у нас нова апаратура".

– Впродовж двох останніх тижнів, відколи встановили в нас у магазині новий касовий апарат із модемом, кілька разів він "зависав", – підтверджує Славко ФІЛІПЧУК, продавець у продуктовому магазині. – Товар немає змоги відпустити, бо апарат чек не видає, здається, ніби з базою зникає зв’язок. Тож усі змушені чекати, доки він "відвисне". І це тепер, коли не так багато підприємців використовують нове обладнання. Уявляю, що буде, коли всі, хто повинен, під’єднаються до бази.

У багатьох селах немає Iнтернет-зв’язку

Така ситуація в центрі Чернівців, де зазвичай немає проблем з якістю та швидкістю Інтернет-зв’язку. Що казати про сільську місцевість?

Підприємці в Сокирянському районі скаржаться, що мають проблеми зі зв’язком і з обслуговуванням нових касових апаратів.

– У районі чимало фірм та магазинів знаходиться в металевих вагончиках, а сигнал крізь такий матеріал, виявляється, не проходить. Тож нам радять виводити антену нагору чи ставити апарат десь біля вікна, – зазначив підприємець Олексій ШВЕЦЬ. – Також є чимало проблем через людський фактор: хтось забув щось увімкнути чи не на ту кнопку натиснув – уже апарат не працює. А в нас у районі є лише одна людина, представник від чернівецької фірми. Хіба може один спеціаліст обслужити 200 касових апаратів у селах і в Новодністровську?

У деяких районах взагалі немає Інтернет-зв’язку, як, наприклад, у Новоселицькому. Натомість пропонують користуватися послугами мобільних операторів. Їхні представники на нещодавньому семінарі, який відбувся в регіональному управлінні Міндоходів та зборів, обіцяли, що тарифи для підприємців встановлять максимально низькі. Наступний такий семінар податківці планують організувати 30 липня.
Ліна НАГІРНЯК

Зверніть увагу
Часу обмаль

Якщо з поточними проблемами бізнесу вдасться потихеньку впоратися, то є одна важлива деталь, на вирішення якої майже не залишилося часу.

– У наказі Міністерства фінансів від 8.10.2012 року №1057 зазначено, що з першого жовтня 2013 року з державного реєстру будуть вилучені ті моделі РРО, які не можуть забезпечити передачу звітності в електронному вигляді. А саме ті, технічна характеристика яких не підлягає оновленню чи модернізації, – пояснила Наталя ЗАЛУЦЬКА, керівник прес-служби управління Міністерства доходів та зборів в області.

Це означає, що підприємці самотужки повинні визначити, чи підлягає модернізації його касовий апарат. На сайті Міністерства доходів та зборів у рубриці "Державний реєстр" є класифікації касових апаратів. Якщо апарат не підлягає оновленню, потрібно його замінити, якщо так – модернізувати. Незважаючи на те, що штрафи перенесено на наступний рік, часу на оновлення в бізнесу залишилося трохи більше, ніж два місяці. Бо вже у жовтні підприємець із застарілою технікою взагалі не зможе звітуватися. Треба врахувати, що їде така техніка до Чернівців від двох тижнів до двох місяців (за словами самих підприємців).

Скільки це коштує підприємцю

Із запровадженням закону про обов’язкову електронну звітність та використання РРО з електронними стрічками ціни на нові касові апарати відчутно зросли. У сервісних центрах Чернівців запевняють, що на апаратах не заробляють, а продають їх за собівартістю:

 2600-4500 грн коштують міні-апарати (переносні, які беруть для автостоянок);
 5000-12000 грн – фіскальні апарати;
 600 грн – грошові скриньки;
 від 5000 грн і вище – стаціонарний касовий апарат;
 7000-10000 грн – якщо в базовий апарат входить меню, наприклад, певна кількість кодів, які можна ввести в касовий апарат, грошова скринька, підключений модем тощо;
 1050-2000 грн – модем;
 120 грн щомісяця – обслуговування касового апарату;
 50-200 грн щомісяця – послуги Інтернет-зв’язку (залежно від регіону).
23-07-2013, 13:40
Коментарів 0 Переглядів 4 934

Теги -
У Чернівцях "замінували" адміністративні будівлі

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.