Трасою нині часто мчать вантажівки з яблуками – сезон їх заготівлі у розпалі.
Із садів приватних господарств фрукти збирають здебільшого перекупники. Деякі звозять до місць завантаження величезних фур, які везуть за межі області – у Львів, Івано-Франківськ, Хмельницький тощо. Менші ж посередники здають на приймальні пункти консервних заводів області.
Як пояснили "МБ" на підприємстві "Букофрут" (Мамаївці), яблука тут заготовляють у необмежених кількостях. Приймають кілограм від 85 копійок до 1,15 гривні – чим більше яблук, тим дорожче коштують. Беруть усі: і биті, і надгнилі. Утім, у кожному районі є заготівельні пункти, куди місцеві мешканці можуть звозити фрукти зі своїх садів-городів. Виготовляють із них яблучний концентрат, за яким приїжджають представники закордонних виробників – із Німеччини, Росії, Австрії. А звідти наші яблука повертаються у вигляді дорогого готового соку у гарних упаковках.
На Коболчинському заготівельному заводі, що на Сокирянщині, який також виготовляє яблучний концентрат, повідомили, що гнилих яблук не беруть, але можуть бути і дуже малі та биті. За кілограм просять від 90 копійок до 1,2 гривні. Сюди здебільшого люди самі привозять. Проте сільські мешканці можуть зважити й продати фрукти неподалік села. "Наші машини стоять у найбільш популярних місцях: у центрах великих сіл, біля ринків тощо", – зазначив пан Григорій, працівник заводу.
– Приїздили до мене заготівельники яблук, але я не продав. Мені не вигідно за безцінь їх віддавати, – каже пан Петро зі Сторожинеччини.– Маю невеличкий сад, тому кожне яблуко ціную. Цього року пропонували здати кожен кілограм за 70 копійок. Це хоч і більше, ніж торік (брали за 50 копійок), але все-таки дуже дешево. Я сам реалізую свій врожай, яблук багато, тож вистачає і собі, і людям.
Більшість господарів вдячні, що в них забирають фрукти, які втратили товарний вигляд.
– До брами під’їхала машина, люди самі позбирали упалі яблука, завантажили, ще й гроші заплатили, – тішиться пані Ольга з Топорівців Новоселицького району. – Дорого цього року беруть – кілограм напівбитих та напівгнилих за гривню. Це з маленького ящика з-під бананів виходить двадцятка. Минулого року було вдвічі дешевше.
Хоч і заготівельні ціни на консервних заводах майже не відрізняються, людям платять різну кількість копійок за кілограм. Кому більше поталанило, той отримує по 80 копійок і навіть гривню за кіло. А деяким господарям сплачують по 30 копійок – і цьому раді.
ДумкаАнатолій ЧОРНИЙ, фермер (вирощує яблука у Шилівцях на Хотинщині):– Цьогорічний врожай яблук, хоча й ненабагато, але гірший за торішній. Для доброго врожаю потрібна тепла і дощова осінь. Нині осінь суха, якщо господар не поллє – яблука осипаються. Відтак виробник втрачає двічі – врожай легший і роздрібні ціни нижчі. З іншого боку, яблуко більш концентроване цього року, у ньому максимально "згуртовані" вітаміни – а це дуже добре для здоров’я споживача. Вважають, що найкориснішим яблуко є вагою 150 грамів.
Гадаю, нині яблуками на урядовому рівні ніхто не займається, немає ні контролю, ні підтримки. Що і скільки хто хоче, те і стільки садить. Відтак і росте як-небудь. За рівнем вирощування яблук ми нині перебуваємо десь у 1955-1965-х роках минулого століття. Ми ж – яблучна країна, але й себе забезпечити не можемо – веземо з-за кордону цей фрукт.
Дані: "Україна займає четверте місце у світі за виробництвом яблук" – взяті зі стелі. Насправді градація першості країн-виробників яблук виглядає так: Китай – 28 мільйонів тонн на рік, США – 6-8 мільйонів тонн, далі – Чилі, Польща, Франція, Італія тощо.
29-09-2011, 11:44
0
12 990